Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Wyjaśnijcie mi proszę jedna rzecz jeśli chodzi o filtry do wody RO. Ja mam bardzo wysoki poziom KH i GH w wodzie kranowej i z tego względu potrzebuje filtra RO. Mamy dwa rodzaje filtrów te ze zbiornikiem i bez, a jak mi się wydaje te ze zbiornikiem to mamy podwójną wylewkę. Jedna woda jest po pre filtrach tylko,a druga jest w zbiorniku i to jest woda osmotyczna tak? inaczej mówiąc woda po pre filtrach leci nonstop i jest pozbawiona metali ciężkich itp ale nie będzie woda miękka tzn że KH i GH będzie takie samo jak w kranie. A dopiero woda ta co sie długo gromadzi w zbiorniku pozbawiona jest wszystkiego i ta woda jest miękka. chodzi dokładnie +/- o takie filtry https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtry ... 20036.htmlhttps://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtry ... 15080.htmlzadając pytanie które mnie nurtuje zapytam prosto: czy aby mięć wodę miękką to koniecznie muszę kupować filtr RO ze zbiornikiem czy te filtry beż zbiornika które mają tylko pre filtry też zmiękczają wodę czy tylko ją oczyszczają z chloru, metali itd.??
-

Adrian26
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Konin
- Wspieram stronę kontem Premium
nie musi byc ze zbiornikiem polecam z membrana 100pgd jak masz bardzo twarda wode,kup zwykly RO to wystarczy z dwoma filtrami jedyny minus to np. u mnie 50l czystej wody a brudnej bedzie z 200l troche to rodzicow denerwuje.
-

zdybu
●
- Miasto: Sandomierz/Łódz
Adrian26 napisał(a): Jedna woda jest po pre filtrach tylko,a druga jest w zbiorniku i to jest woda osmotyczna tak? inaczej mówiąc woda po pre filtrach leci nonstop i jest pozbawiona metali ciężkich itp ale nie będzie woda miękka tzn że KH i GH będzie takie samo jak w kranie. A dopiero woda ta co sie długo gromadzi w zbiorniku pozbawiona jest wszystkiego i ta woda jest miękka.
Nie, woda z jednego i drugiego kurka będzie całkowicie oczyszczona czyli po prefiltrach, membranie i tym filtrze szlifującym. Tylko ta do picia będzie przechodziła dodatkowo przez mineralizator (pokruszony dolomit) i będzie miała lekko podniesione twardości w stosunku do całkowicie czystej. Żeby mieć miękką wodę musisz mieć membranę osmotyczną. Zbiornik jest dla wygody. Same prefiltry nie zmiękczą wody. Ale oba podane w linkach filtry mają membranę
Ostatnio edytowano 13 sty 2014, 12:04 przez adaxxx, łącznie edytowano 1 raz
-
adaxxx
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zdybu napisał(a):nie musi byc ze zbiornikiem polecam z membrana 100pgd jak masz bardzo twarda wode,kup zwykly RO to wystarczy z dwoma filtrami jedyny minus to np. u mnie 50l czystej wody a brudnej bedzie z 200l troche to rodzicow denerwuje.
Latem to nie problem zużyć te 200L bez wylewania do kanalizy np. trawnik podlać, basen napełnić itp. ale zimą? Chyba nikt tyle kwiatów w doniczkach nie ma?
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
dobra Pany czyli mogę rozumieć, że moja kranówkę zmiękczę nawet i takim filtrem bez zbiornika tylko że musi mieć membranę osmotyczna to ona zmniejsza twardość kranówki tak?? ale rozumiem że bez zbiornika ta woda przez ten filtr będzie płynąć bardzo wolno?
-

Adrian26
●
Tobie Panie potrzebny jest najzwyklejszy filtr RO3,który można kupić już za jakieś 100zł. Składa on sie z dwóch filtrów wstepnych,jeden z z pianki polipropylenowej drugi z węglem aktywowanym. Kolejna część to membrana półprzepuszczalna. Wzależności o tego jak wydajna jest ta membrana,oraz jakie jest cisnienie wody w sieci uzyskujesz daną ilość wody.Czyli 50GPD, 75GPD, 100GPD to jest ile można uzyskać czystej wody na dobę,
-

tab
●
- Ranga: Poznaje temat
dokładnie mi do szczęścia jest tylko potrzebne obniżenie wartości KH i GH i nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne. podeślesz mi na PW jakieś propozycje.
-

Adrian26
●
Generalnie z tymi filtrami RO 3 to jest różnie jeżeli chodzi o jakość/szczelność. Zdarza się, że ciągle coś tu czy tam cieknie no i sama wymiana wkładów jest wredna. Polecam zestawy RO4 w górę coś ala .... 
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
Powiązane tematy
Witam.
Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807.
Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ?
Póki co testuję to urządzenie poza ak...
Hej
Fajnie wyjaśniono na filmie. Miłego oglądania. ?si=zh0luzDKReaYuWaT
Hej
Niestety po niemiecku, ale bardzo fajnie wyjaśnione. ?si=GrEbIMWNeOFZ0fp5
Cześć
Jak prawidłowo podłączyć wlot i wylot z filtra,aby cyrkulacja w akwarium była optymalna. Bardzo fajnie wyjaśnione. &t=?si=dd0papmD1itR6gNP
Pytanie do tych którzy maja taki wylot. Czy macie jakieś obserwacje, że kielichowy wylot znacznie ograniczył przepływ wody w filtrze? Chodzi mi o litry/h bo że siła strumienia na wylocie jest mniejsza...
Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jeśli użyję w biotopie czarnych wód, wkład QUALDROP HexPure a chodzi o związki azotu,chce kontrolować poziomy NH4, NO2 i NO3, czy nie wyklaruje wody mi z garbn...
Dzień dobry
Ostatni etap filtracji RODI żywica umieszczona jest w przeźroczystej tubie. Po zakończeniu filtracji obserwuje cofanie wody z tego ostatniego modułu, tak że przez następne dwa tygodnie ży...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam
Posiadam 112 litrowe akwarium. Jako filtracje to mam kubełek Eheim Professional 4+ 2271 ,od jakiegoś pół roku stosuje zeolit w filtrze który co 2,5 miesiąca wymieniam. Ostatnio czytałem na stro...
Witam czy ma ktoś używa filtrów Ikola Classic. Interesują mnie jeden z dwóch 250 lub 350 bardziej 350, tylko chodzi, o realny przepływ wody wiem, nieraz były tematy poruszane itd. ale chodzi o te dwa ...
|