RO, a miękkość wody - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

RO, a miękkość wody

Liczba wyświetleń: 1470·Odpowiedzi: 7
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Adrian26 Konin

13 sty 2014, 10:23 RO, a miękkość wody  (#1)  

Wyjaśnijcie mi proszę jedna rzecz jeśli chodzi o filtry do wody RO. Ja mam bardzo wysoki poziom KH i GH w wodzie kranowej i z tego względu potrzebuje filtra RO. Mamy dwa rodzaje filtrów te ze zbiornikiem i bez, a jak mi się wydaje te ze zbiornikiem to mamy podwójną wylewkę. Jedna woda jest po pre filtrach tylko,a druga jest w zbiorniku i to jest woda osmotyczna tak? inaczej mówiąc woda po pre filtrach leci nonstop i jest pozbawiona metali ciężkich itp ale nie będzie woda miękka tzn że KH i GH będzie takie samo jak w kranie. A dopiero woda ta co sie długo gromadzi w zbiorniku pozbawiona jest wszystkiego i ta woda jest miękka.

chodzi dokładnie +/- o takie filtry
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtry ... 20036.html
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtry ... 15080.html

zadając pytanie które mnie nurtuje zapytam prosto: czy aby mięć wodę miękką to koniecznie muszę kupować filtr RO ze zbiornikiem czy te filtry beż zbiornika które mają tylko pre filtry też zmiękczają wodę czy tylko ją oczyszczają z chloru, metali itd.??

Adrian26
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Konin

Wspieram stronę kontem Premium

zdybu Sandomierz/Łódz

13 sty 2014, 11:20 Re: RO, a miękkość wody  (#2)  

nie musi byc ze zbiornikiem polecam z membrana 100pgd jak masz bardzo twarda wode,kup zwykly RO to wystarczy z dwoma filtrami jedyny minus to np. u mnie 50l czystej wody a brudnej bedzie z 200l troche to rodzicow denerwuje.

zdybu

Miasto: Sandomierz/Łódz

13 sty 2014, 11:56 Re: RO, a miękkość wody  (#3)  

Adrian26 napisał(a): Jedna woda jest po pre filtrach tylko,a druga jest w zbiorniku i to jest woda osmotyczna tak? inaczej mówiąc woda po pre filtrach leci nonstop i jest pozbawiona metali ciężkich itp ale nie będzie woda miękka tzn że KH i GH będzie takie samo jak w kranie. A dopiero woda ta co sie długo gromadzi w zbiorniku pozbawiona jest wszystkiego i ta woda jest miękka.

Nie, woda z jednego i drugiego kurka będzie całkowicie oczyszczona czyli po prefiltrach, membranie i tym filtrze szlifującym. Tylko ta do picia będzie przechodziła dodatkowo przez mineralizator (pokruszony dolomit) i będzie miała lekko podniesione twardości w stosunku do całkowicie czystej.

Żeby mieć miękką wodę musisz mieć membranę osmotyczną. Zbiornik jest dla wygody. Same prefiltry nie zmiękczą wody. Ale oba podane w linkach filtry mają membranę
Ostatnio edytowano 13 sty 2014, 12:04 przez adaxxx, łącznie edytowano 1 raz

adaxxx
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

13 sty 2014, 12:02 Re: RO, a miękkość wody  (#4)  

zdybu napisał(a):nie musi byc ze zbiornikiem polecam z membrana 100pgd jak masz bardzo twarda wode,kup zwykly RO to wystarczy z dwoma filtrami jedyny minus to np. u mnie 50l czystej wody a brudnej bedzie z 200l troche to rodzicow denerwuje.

Latem to nie problem zużyć te 200L bez wylewania do kanalizy np. trawnik podlać, basen napełnić itp. ale zimą? Chyba nikt tyle kwiatów w doniczkach nie ma?

Prospero
Ranga: Znający temat

Adrian26 Konin

13 sty 2014, 12:32 Re: RO, a miękkość wody  (#5)  

dobra Pany czyli mogę rozumieć, że moja kranówkę zmiękczę nawet i takim filtrem bez zbiornika tylko że musi mieć membranę osmotyczna to ona zmniejsza twardość kranówki tak?? ale rozumiem że bez zbiornika ta woda przez ten filtr będzie płynąć bardzo wolno?

Adrian26

tab

13 sty 2014, 14:09 Re: RO, a miękkość wody  (#6)  

Tobie Panie potrzebny jest najzwyklejszy filtr RO3,który można kupić już za jakieś 100zł.
Składa on sie z dwóch filtrów wstepnych,jeden z z pianki polipropylenowej drugi z węglem aktywowanym.
Kolejna część to membrana półprzepuszczalna. Wzależności o tego jak wydajna jest ta membrana,oraz jakie jest cisnienie wody w sieci uzyskujesz daną ilość wody.Czyli 50GPD, 75GPD, 100GPD to jest ile można uzyskać czystej wody na dobę,

tab
Ranga: Poznaje temat

Adrian26 Konin

13 sty 2014, 15:17 Re: RO, a miękkość wody  (#7)  

dokładnie mi do szczęścia jest tylko potrzebne obniżenie wartości KH i GH i nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne. podeślesz mi na PW jakieś propozycje.

Adrian26

31 sty 2014, 01:52 Re: RO, a miękkość wody  (#8)  

Generalnie z tymi filtrami RO 3 to jest różnie jeżeli chodzi o jakość/szczelność. Zdarza się, że ciągle coś tu czy tam cieknie no i sama wymiana wkładów jest wredna. Polecam zestawy RO4 w górę coś ala ....

Obrazek

Prospero
Ranga: Znający temat

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

IMG_20251009_123256.jpg

Sun Sun CUP-807 - wilgoć i krople wody w tubie

Zenon 63 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4449
Witam. Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807. Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ? Póki co testuję to urządzenie poza ak...
YouTube

Film Zawartość tlenu a temperatura wody.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1613
Hej Fajnie wyjaśniono na filmie. Miłego oglądania. ?si=zh0luzDKReaYuWaT
YouTube

Dlaczego podmiana wody jest ważna.(Film)

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1284
Hej Niestety po niemiecku, ale bardzo fajnie wyjaśnione. ?si=GrEbIMWNeOFZ0fp5
YouTube

(Film) Cyrkulacja wody w akwarium (J. niemiecki)

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1221
Cześć Jak prawidłowo podłączyć wlot i wylot z filtra,aby cyrkulacja w akwarium była optymalna. Bardzo fajnie wyjaśnione. &t=?si=dd0papmD1itR6gNP
YouTube

Wylot kielichowy a przepływ wody

bartosz34 w Filtracja · Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 19981
Pytanie do tych którzy maja taki wylot. Czy macie jakieś obserwacje, że kielichowy wylot znacznie ograniczył przepływ wody w filtrze? Chodzi mi o litry/h bo że siła strumienia na wylocie jest mniejsza...
1694531619162.jpg

Biotop czarne wody wkład do filtra

guzi75 w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5438
Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jeśli użyję w biotopie czarnych wód, wkład QUALDROP HexPure a chodzi o związki azotu,chce kontrolować poziomy NH4, NO2 i NO3, czy nie wyklaruje wody mi z garbn...
IMG-1461 (Medium).jpg

RODI - cofanie wody

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2618
Dzień dobry Ostatni etap filtracji RODI żywica umieszczona jest w przeźroczystej tubie. Po zakończeniu filtracji obserwuje cofanie wody z tego ostatniego modułu, tak że przez następne dwa tygodnie ży...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5059
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Ile zeolitu na 112 litrów wody w akwarium?

Anonim 59529 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3777
Witam Posiadam 112 litrowe akwarium. Jako filtracje to mam kubełek Eheim Professional 4+ 2271 ,od jakiegoś pół roku stosuje zeolit w filtrze który co 2,5 miesiąca wymieniam. Ostatnio czytałem na stro...

Przepływ wody w filtrze

guzi75 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1506
Witam czy ma ktoś używa filtrów Ikola Classic. Interesują mnie jeden z dwóch 250 lub 350 bardziej 350, tylko chodzi, o realny przepływ wody wiem, nieraz były tematy poruszane itd. ale chodzi o te dwa ...

Statystyki

Ten temat przegląda 190 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570984
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 190 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.