Chopy węźta mi pomóżta... a tak serio Panowie czy macie może jakiś pomysł/patent na to jak zwiększyć wydajność filtra chodzi o l/h... Używam tetry ex 700 i niestety, ale jest za mało wydajny... mam podpięty za filtrem reaktor sera 500 i niestety, ale przy ostrym gazowaniu gaz sie nie rozpuszcza, a co za tym idzie łopatki od reaktora nie są zanurzone w wodzie, a w poduszce gazu ... macie może jakiś pomysł jak zwiększyć przepływ wody??? bo ja wymiękam już...za dobry patent piwo gratis i trzy glony:D
Przykręć gaz i daj reaktorowi szansę na jego rozpuszczenie. Nic nie poradzisz na ten filtr. Ten typ tak ma ew. wywal wszystkie wkłady ale jaki tu sens?
Możesz ew. użyć samej pompy wody do napędzania reaktora.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
No i właśnie takiego czegoś szukam... o chwała Ci za to ... jak to ustrojstwo się nazywa , gdzie można zakupić?? Zmniejszenie co2 nie wchodzi w gre bo nie ma efektów wtedy:)
Dokładnie czegoś takiego mi trzeba jak np Aquael - MK-650 zastanawiam się tylko czy zamontować to przed czy za filtrem i czy czasem nie spale dodatkową pompą silnika w filtrze... może któryś z kolegów już kombinował w taki sposób, aby zwiększyć wydajność filtra i ma doświadczenie w tym temacie czy niesie to za sobą jakieś negatywne skutki??
Tego nie montujesz na tym obwodzie istniejącym a robisz osobne rurki czyli wlot i wylot i to podpinasz do reaktora + ta pompka.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
wiem, ale nie uśmiecha mi się widzieć w baniaku kolejne zbędne graty i dlatego zastanawiam się co by było gdybym wpiął to właśnie w istniejący już obwód i tym samym zwiększył wydajność filtra...ale nie wiem czy nie spale silniczka w filtrze właśnie przy takim zastosowaniu
Silniczek w filtrze działa troszeczkę na innej zasadzie niż np. w odkurzaczu więc samą wodą go nie spalisz ale czy takie coś czasem nie zakłóci poprawnej pracy wirnika? Uważam, że mogą wystąpić tu pewne problemy. Ja bym to zrobił jednak osobno.
Jak już byś chciał montować to tylko za filtrem a to z tego powodu że jak byś dał przed to byś mógł zwiększyć ciśnienie we filtrze a to by skutkowało przeciekami. Pytanie tylko czy ta pompka nie stłumi filtra. Jest to raczej mało prawdopodobne bo rzeczywiste przepływy filtrów są dużo mniejsze niż podawane przez producentów.
Producent podaje fizyczną wydajność pompy bez wkładów. Taki chłyt małtetingowy.
tak i właśnie ja w ten chłyt sie złapałem i teraz mogę powiedzieć jedno jeśli chodzi o Tetre EX 700 niby coś tam tłoczy ale idzie to bardzo powoli... i dlatego szukam eheima
Czy wszyscy producenci filtrów tak je sprawdzają? Postanowiłem się przekonać czy filtr jbl cp e1500 będzie lepiej pompował wodę bez wkładów, moje wkłady były inne niż fabryczne i zapewniam że lepiej upchane w koszach. Różnica w pompowaniu wody była wręcz niezauważalna z wkładami i bez koszów. Zastanawiam się ile prawdy jest w tym że właśnie tak są sprawdzane filtry, macie jakąś stronę gdzie jest to potwierdzone? Po wyczytaniu na kilku stronach/forach byłem przekonany że tak właśnie jest, teraz mam mieszane odczucia. A może tylko niektórzy producenci filtrów tak je sprawdzają?
Adrian26 napisał(a):tak i właśnie ja w ten chłyt sie złapałem i teraz mogę powiedzieć jedno jeśli chodzi o Tetre EX 700 niby coś tam tłoczy ale idzie to bardzo powoli... i dlatego szukam eheima
Co do eheima to oni podają wydajność filtrów. Nie wiem jak w innych modelach ale w profesjonal 3 głowice w modelach 2073 i 2075 są identyczne 2075 ma tylko jeden kosz więcej a w danych producenta wydajność podana jest odpowiednio 1050l/h i 1250l/h Aqael chyba podawał kiedyś osobno przepływ pompy i wydajność filtra.
Jak będę w serwisie jbl to kupie łopatki dopasowane do wirnika, zobaczymy. W sumie, i nie są drogie. Uważam że, e900 mimo że ma słabszy przepływ jak podaje producent lepiej tłoczy wodę bo ma więcej łopatek. Nie dowierzałem póki nie sprawdziłem.
Używałem ponad 2 lata modemu e900 i gdyby nie fakt, że po czyszczeniu miałem problem uruchomieniem filtra a jeżeli już odpalił to klekotał i tutaj serwis firma BADIS przychodziła z pomocą 2x do roku wymieniała mi wirnik. i przyszedł czas i filtr poszedł do ludzi (jeszcze z gwarancją) ja mam spokój a człowiek banana na gębie .
Edea w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1112
Witam,
Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...
Bruner w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 529
Mam filtr RO3 100GPD (akwarystyczny, 3 częściowy - wkład węglowy, mechaniczny i membrana), chcę podłączyć do niego zbiornik na wodę (membranowy 6 gal). Chciałbym mieć możliwość pobierania wody przez w...
Valeska w Filtracja· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2663
Hej,
może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...
GP w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1271
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Lejla w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1705
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital?
Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę.
Z góry dz...
Lejla w Szkło i meble· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2536
Witam, mam akwa 25l które tylko stoi i się kurzy , więc zatem moje pytanie czy dało by radę zrobić z tego krewetkarium tylko bez filtra. Czy obsadzenie gęsto zbiornika da radę go napowietrzyć?
Widział...
Anonim 58758 w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4808
Witam,
zastanawiam się czy do filtra wody RO można dołożyć mineralizator tj.
https://www.woda.com.pl/p1968,hs-l-min-dolomitowy-mineralizator-wody-gwinty-1-4-cala.html
???
Ktoś tego próbował? Na wyjś...
GP w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1319
Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK.
Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...
Statystyki
Ten temat przegląda 626 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 626 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej