|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam mianowicie posiadam podłoże substrat i jest problem,przy szybie przedniej nachodzi nalot ciemny brzydko to wyglada ,ale jak czyszcze to karta kredytowa zawsze zrobie jakąś ryse na szkle ,czyscik juz wyciaglem bo ten substrat jest delikatny i latwo wlazi tam gdzie niema wejsc podczas czyszczenia,czy macie jakis pomysł na czyszczenie tego miejsca,czy moze sobie dac spokoj i niech tak zostanie.
-
romo27
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: brak
-
Z reguły w podłożu przy przedniej szybie zasiedlają się sinice. Możesz po czyszczeniu dodatkowo aplikować strzykawką wodę utlenioną. U mnie uporczywie wracają w tym miejscu co jakiś czas.
-
kowcio77
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Dublin
-
Tak jak kolega pisze woda utleniona .Ja u siebie właśnie w ten sposób zwalczam glon na dolnej części szyby przy żwirku , kup sobie w aptece i wstrzykuj co dwa cm .Dla lepszego efektu powtórz to na drugi dzień.
-

dadors
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Iława
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-
romo27
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: brak
-
Napisz jeszcze jaki posiadasz substrat.
-
kowcio77
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Dublin
-
kowcio77 napisał(a):Z reguły w podłożu przy przedniej szybie zasiedlają się sinice. Możesz po czyszczeniu dodatkowo aplikować strzykawką wodę utlenioną. U mnie uporczywie wracają w tym miejscu co jakiś czas.
Każdy organizm ma prawo do życia i zajmuje wolne nisze, w tym ślimaki, wypławki i stułbie. Miałem to wszystko i cierpliwie czekałem co dalej. Nic. Sytuacja się sama ustabilizowała. Śmiem twierdzić, że gdyby nie sinice to życie na Ziemi wyglądało by inaczej niż teraz je znamy. Jeśli sinice nie zajmują roślin i górnej powierzchni podłoża, to nie ma powodu żeby je usuwać. Są częścią ekosystemu. Widziałem sinice na roślinach w akwariach Wrocławskiego Ogrodu Botanicznego i żadnej zorganizowanej akcji, która miałaby je zlikwidować. Akwarium sterylne jest nierealne. Lecz ze względów estetycznych nie dopuszczamy do nadmiernego (inwazji) uzyskania przewagi jednego, bądź kilku niechcianych mieszkańców naszego upośledzonego ekosystemu.
-
DavyJones
●
Powiązane tematy
Witam
W tej chwili mam akwarium 375l, bo ja wiem może mam je jakieś 5 miesięcy. Akwarium jest na bazie ziemi ogrodowej (na początku były problemy z glonami ale to moja wina bo zacząłem świecić maksyma...
Start akwarium 240l, obsada to neony (100szt.), kirys panda (około 10szt.), zbrojniki różne (około 15 szt), może kilka skalarów.
Rośliny raczej umiarkowane, ale chciałbym mieć możliwość posadzenia cze...
Opiszę temat.
Po głebokiej analizie moich problemów z akwarium doszedłem do wniosku że muszę wymienić podłoże.
Akwarium ma 200l. Podłoże - help advanced soil + piasek. Duża masa roślinna i dużo ryb (a...
powers-1.jpg
growise-base-1.jpg
Na rynku pojawiły się nowe substraty podżwirowe, tym razem pod marką Growise.
Ich opisy znajdziecie tutaj: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/podloza/substraty-nawo...
Witam planuję reset akwarium, jak substrat podżwirowy polecacie lub podłoże aktywne? I czy mozna stosować oba naraz?
Witam , czy ktoś uzywa wypelnienia eheim substrat pro, zastanawia mnie czy podnosi ono twardość wody.
Dzieki
Witam
Planuję restart akwarium(128 L) i zastanawiam się nad podłożem, chcę na dno dać substrat i na to żwirek.
Polecacie jakiś sprawdzony substrat pod żwirek?
Nie planuje roślinnego akwarium, ale chc...
Dobry wieczór.
Czy włożenie substratu Tropica Plant Growth Substrate do woreczka na media filtracyjne i przykrycie go H.E.L.P. Advanced Soil PLANTS jest dobrym pomysłem?
Substrat w worku na pewno po...
Witam chcem założyc akwarium 112ljałowe pod żwir chcem dodać około 3cm warstwe substratu soil pytani brzmi czy w późniejszym etapie nie bede miał problemu z pomiarem fosforu i żelaza w tafli wody? Czy...
Potrzebuję substrat, który jest porowaty, drobny i nie zawiera nawozów (lub ma ich minimalną ilość). Może stabilizować PH (nie musi). Idealnie gdyby był czarny lub ciemny. Macie jakieś doświadczenia?
...
|
|