Kubeł HW-302 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kubeł HW-302

Liczba wyświetleń: 1551·Odpowiedzi: 4
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Wygląd listy:
LoQ

11 sty 2014, 21:54 Kubeł HW-302  (#1)  

Witam,
po ostatnim czyszczeniu kubła wyczyściłem także wirnik i po ponownym zamontowaniu okazało się iż działa marnie...rozkręciłem go na nowo, jeszcze raz złożyłem i nie wiem czemu ale nadal wylatuje z niego jak na moje oko kolo 2-3x słabiej woda. Zaznaczę że to nie problem z wkładami, itp

Miał ktoś podobny problem z tym? Kompletnie nie wiem co może być nie tak...

Filtr zaczął chodzić głośno i tak jakby męczył się z tym pompowaniem.

LoQ
Ranga: Początkujący

11 sty 2014, 22:30 Re: Kubeł HW-302  (#2)  

Był już taki wątek i prawdopodobnie złamana oś wirnika lub w moim przypadku zgubiłem takie czarne gumeczki , które trzymały wirnik. Cena wirnika na all_egro.pl razem z ośką to kilka zł.

rawendil2

11 sty 2014, 23:48 Re: Kubeł HW-302  (#3)  

Ja się trochę podepnę pod temat. Gdy w serwisie aukcyjnym wpiszemy "wirnik hw 302" i w wyszukanej aukcji mamy obraz wirnika z ceramicznym trzpieniem. Moje pytanie brzmi czy ta niebieska część z łopatkami ma być na stałe przyczepiona do części z magnesem czy nie? Może moje pytanie jest śmieszne ale chciałbym uzyskać odpowiedź... Uprzedzę, że u mnie są obie gumki oraz ten biały trzpień jest w 1 kawałku.

glosiek
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
LoQ

12 sty 2014, 01:11 Re: Kubeł HW-302  (#4)  

Edit - po 3 dniach walki znalazłem powód.

Poprzednio fitr wygladał tak: prefiltr gąbka - w filtrze: ceramika, ceramika, zeolit, włóknina. Parę dni temu zmieniłem to na: prefiltr gąbka - w filtrze: ceramika, torf, włóknina. Po wyeliminowaniu już wydawałoby się wszystkich możliwości zdjąłem gąbkę z wlotu i filtr zaczął chodzić ciszej, poprawił się obieg wody (co logiczne jest raczej) a przede wszystkim ucichły odgłosy "chlapania" dochodzące z filtra.

Wydaje mi się że obniżając tak opór jaki dawały poprzednie media filtr wypychał wodę szybciej niż ją potrafił zassać ;) i przez to wirnik robił młynek w środku. Nie mam 100% pewności ale gdyby na kubeł z znikomymi wkładami założyć jako prefiltr gąbkę (na podziurawioną końcówkę) to w kuble będzie zbierać się powietrze.

Do zamknięcia.

LoQ

LoQ

12 sty 2014, 01:14 Re: Kubeł HW-302  (#5)  

glosiek napisał(a):Ja się trochę podepnę pod temat. Gdy w serwisie aukcyjnym wpiszemy "wirnik hw 302" i w wyszukanej aukcji mamy obraz wirnika z ceramicznym trzpieniem. Moje pytanie brzmi czy ta niebieska część z łopatkami ma być na stałe przyczepiona do części z magnesem czy nie? Może moje pytanie jest śmieszne ale chciałbym uzyskać odpowiedź... Uprzedzę, że u mnie są obie gumki oraz ten biały trzpień jest w 1 kawałku.

Na stałe. Gdyby obracały się niezależnie to obracający się ceramiczny trzpień nie napędziłby ich.

LoQ

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Jak poprawić przepływ w filtrze hw 302.

manonegra13 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1977
Może się komuś przyda, a może już było, takie spostrzeżenie. Co o tym sądzicie? Wysłane z MI 8 Lite przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
YouTube

Kubeł do sypialni

AquaMolitor w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5499
Panie i Panowie :) Od jakiegoś czasu myślę o kubełku do mojego low techa w sypialni. Aktualnie śmiga tam Aquaszut 750 ze zwykłą gąbką. Jest skubany bezszelestny. Niemniej - chciałbym zaserwować tam ...
20110820180.jpg

Filtr HW-302 opinie ?

PaPel w Filtracja · Odpowiedzi: 243 · Wyświetlenia: 76135
Witam, zastanawiam się nad zakupem filtra HW-302 przemawia do mnie przede wszystkim rewelacyjna cena 96zł za komplet + wysyłka ... znajomy używa z powodzeniem od półtora roku modelu hw-303 w 240l mala...
YouTube

Jaki kubeł zamiast JBL e901?

antipathiQue w Filtracja · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 4843
Witajcie, Jak wiecie z innego wątku, zrobiłem restart. Co prawda jeszcze nie pełny bo brakuje mi trawnika i troche czerwieni z tyłu ale niebawem będzie to uzupełnione :) Do rzeczy - mam dość syfu pły...

Kubeł Tetra Ex 1200 a 1500

BrzankiZjadłyMiKrewetki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2353
Witam, czy jest mi wstanie ktoś powiedzieć czy głowica z 1500 będzie pasowała do 1200?

Ikola 250 czy HW-302

szumbu w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4703
Witam Przygotowuje się do odpalenia nowego zbiornika 126l ma to być Ryuboku chcę wyeliminować filtr mechaniczny z akwarium. Mam zamiar zrobić pre filtr z narurowca wypełnionego wata polipropylenową pr...

Kubeł Aquaela przecieka

dawpadix w Filtracja · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 5968
Posiadam 5 letnik filtr kubełkowy który 3 lata nie był używany i przecieka system aqua stop nie działa i jest zasilosowany tą role pełnią zawory kulowe próbowałem wyczyścić uszczelkę nic nie dało a ni...

Filtr Hw 302

Mirekkss w Filtracja · Odpowiedzi: 38 · Wyświetlenia: 6237
Stałem się posiadaczem takiego filterka teraz mam kilka pytań? Filtra ma być mechaniczno-biologiczny?? Akwarium LT 112l. 1 w jakiej kolejności układać koszyki co pierwsze ma być?? Patrząc od dołu. 2 j...

Filtr kubełkowy HW 302, jakie wkłady?

DawidJot w Filtracja · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 8263
Jakie wkłady są najoptymalniejsze do kubełka i w jakiej kolejności?

Kubełek HW 302 i reaktor z grzałką

DawidJot w Filtracja · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 3247
Witam jak w temacie, ale macie jakieś doświadczenia z tym kubełkiem i dołożeniem do niego reaktora z grzalką? Czy taki układ będzie się sprawdzał?

Statystyki

Ten temat przegląda 401 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 401 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.