Przy podmianie wody używam mineralizatora JBL aquadur (wodę w kranie mam taką że czasem ręce opadają ) .Ponieważ akwarium jest 700 l to i koszt przy tym mineralizatorze jest . Wymyśliłem sobie, nawożenie i własny mineralizator z osobnych soli, wyliczając z kalkulatora zulixa . Ponieważ nie jestem chemikiem, a jedynie amatorem akwarystą, to zastanawiam się, czym taki mineralizator różni się od oryginalnego aquadur, i czy mogę go zastąpić swoim ? Jednocześnie chcę zmniejszyć ilość potasu, bo woda jest miękka . Proszę napiszcie jak to widzicie ?
Oto mój plan :
MINERALIZATOR na 280 l podmienianej wody :
CaCo3 - 21 gram daje 30 mg/l Ca
MgSO4*7H2O - 23 gram daje 8,1 mg/l Mg
NaCL - 2,3 gram daje 5 mg/l CL , 3,2 mg/l Na
KH - wychodzi 4,19
GH - wychodzi 6,06
Od razu przy podmianie KNO3 ,KH2PO4 , K2SO4 żeby potasu na podmianę wyszło 15 mg/l , 6 mg/l Azotu ,0,6 mg/l fosforu
Resztę podawałbym w dawkach dziennych Mg(NO3)2*6H2O , Ca(no3)2*4H20 , KH2PO4 żeby w sumie na cały zbiornik 700 l wyszło 15ppm N , 1,5ppm P , 15 K łącznie z tym z mineralizatora .
Jak to widzicie proszę o opinię ? A głównie chodzi mi o to, czy taka mineralizacja może zastąpić JBL AQUADUR ( co jeszcze zawiera aquadur oprócz tego co w moim mineralizatorze ?