Pułapka na Świderki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pułapka na Świderki

Liczba wyświetleń: 4492·Odpowiedzi: 8
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

04 paź 2003, 15:22 Pułapka na Świderki  (#1)  

Zastanawiam się nad zrobieniem ( zakupem ? ) półapki na ślimaki Świderki. Mam ich duże ilości, a ręcznie nie chce mi się ich usuwać. Pomyślałem, że gdyby umieścić w akwarium coś w rodzaju plaskikowego pojemniczka z małym otworkiem zabezpieczonym jakimiś szczotkowatymi "frędzlami" przed wydostawaniem się z powrotem ślimorów. Do środka wrzuciłbym jakiś przysmak i opróżniałbym co jakiś czas. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z podobnych metod, to chętnie posłuchałbym jakiś uwag. Mam dużo bardzo małych rybek i nie chciałbym wpuszczać do akwa żadnych olbrzymów typu bocje czy kolcobrzuchy dla wytępienia ślimorów.

slavo_cc

Jan Poświata

06 paź 2003, 07:34 Re: Pułapka na Świderki  (#2)  

Witaj! :D
slavo_cc napisał(a): Do środka wrzuciłbym jakiś przysmak i opróżniałbym co jakiś czas. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z podobnych metod, to chętnie posłuchałbym jakiś uwag.

Ja z powodzeniem stosowałem nastepująca pułapkę:

1. Bierzesz jakieś plastikowe pudełko (podobne do takiego jak po margarynie tylko przeżroczyste- sprzedają w takich sałatki ) i ok. 1-2 cm nad powierzchnią wycinasz kilka otworów przez które slimaki mogą łatwo przejść.
2. Do srodka wrzucasz pyszniutką marchewkę
3. Montujesz ten sprzęt wieczorem i normalnie gaśisz oświetlenie. Stawiasz pudełko do góry nogami tak by otwory były z 1 cm nad podłożem.
4. Rano wstajesz i oczom nie wierzysz :shock:

Nie wiem jak świderki ale moje zatoczki się na to łapią 8)

Jan Poświata

22 lis 2006, 08:34   (#3)  

Posiadam pułapkę Sera Collect na ślimaki - moje spostrzeżenia są następujące:
- wysoka cena ok 33 zł za kilka kawałków plastiku + 2 tabletki (wabiki)
- na ampularie - bardzo skuteczna. Akurat ampularie to u mnie mile widziane ślimaki, w odróznieniu od plagi zatoczków, których jak dotąd nie mogę wytępić.
- na zatoczki - zero skuteczności, nie złapałem ani jednego.
Nie wiem z czego wynika brak skuteczności wobec zatoczków, może tabletka dostarczona razem z pułapką im nie odpowiada? Zauważyłem, że zatoczki zdecydowanie wolą przebywać na ściankach akwarium lub liściach roślin, może po żwirze, gdzie jest pułapka nie potrafią zasuwać? No ale przecież pod nos im pułapki nie bedę podstawiał i zachęcał , aby weszły :) Spróbuję tam umieścić ugotowaną marchewkę i wtedy dam znać coi jak.

mac73x
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
delTORO Słupsk

22 lis 2006, 12:27   (#4)  

WItam.
Jak już pisałem w innym podobnym temacie ja plagę zatoczków pokonałem świderkami. Są szybsze do papu od zatoczków i praktycznie ich już nie widzę w akwa.
delTORO
30L na przetrwanie

delTORO

Miasto: Słupsk

Wspieram stronę kontem Premium

22 lis 2006, 13:36   (#5)  

Witam!
Miałem ten problem jakiś czas temu. Zakupiłem Bocje Wspaniałą i po około 3 miesiacach zostało tylko kilka dużych zatoczków. pozdrawiam

george07

22 lis 2006, 13:44   (#6)  

Nie każda bocja wspaniała zjada ślimaki. Jeśli chce się ją wykorzystać do tego celu to najlepiej zakupic sprawdzone egzemplarze - te które u kogoś polowały na ślimaki. Dodatkowo nie może to byc jedna sztuka - zazwyczaj pada. Minimum to 3 sztuki. Także wyjście dla nielicznych bo to duża ryba.

malzonka

22 lis 2006, 14:19   (#7)  

Tak to fakt najpierw zakupiłem inne bocje trzy sztuki nie pamiętam nazwy niestety nie jadły ślimaków, co do ilosci w sklepie też mi sugerowano że jedna ryba nie da rady, ale te ryby nie należą do najtańszych bo nie rozmanazają sie w akwariach i pochodzą tylko z odłowu więc kupiłem tylko jedną Bocje Wspaniałą i zdała egzamin na piątke.pozdrawiam

george07

22 lis 2006, 15:54   (#8)  

Nie są z odłowu. Są rozmnażane głównie w Rosji. Stymuluje się je hormonalnie. Gdyby były z odłowu to juz by pewnie bocji nie było ;)
No ale to nie na temat...

malzonka

22 lis 2006, 16:11   (#9)  

NIe rozumię tylko dlaczego chcesz się pobyć świderków? Są bardzo pożyteczne, napowietrzają i czyszczą podłoże. Ja specjalnie do każdego akwa wpuszczam świderki.

Gość

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Pułapka na ślimaki w akwarium

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1524
Zapraszam do obejrzenia:
YouTube

Pułapka na wypławki - opinie

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1922
Szklane pułapki na wypławki - warte polecenia czy nie? Zapraszam do podzielenia się swoimi doświadczeniami, z pewnością będą pomocne początkującym.

Świderki a JBL Manado

giro13 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1162
Witma, Mam pytanie czy w podłożu JBL Manado można trzymać świderk bez szkody dla roślini :?: Pytam bo ziarna tego podłoża są bardzo lekkie i zastanawiam się czy świderki nie będą powodowały na tyle s...

świderki i amazonia

Czarny jack w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 811
Witam ) mam pytanie,czy świderki można trzymać na amazoni?

Świderki w akwarium na ziemi ogrodowej

zielonyplot w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1218
Cześć! Mam akwarium 126 litrów, 2.5 - 3cm ziemi przykrytej taką samą ilością żwirku rzecznego 1-3mm. Czy wpuszczenie świderków nie spowoduje wymieszania ziemi ze żwirkiem? Te dwie wartswy nie są nic...

świderki

jkkk3 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2248
Witam Dlaczego świderki się nie rozmnarzają?Kiedyś przyniosłem do akwa pare sztruk i w szystko było oki.Po pewnym czasie widziałem pełno młodych.Ale cos sie z nimi stało i młode znikły.Teraz zostały ...

Ślimaki świderki

metaal w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2196
Ślimaki świderki- założyłem akwarium roślinne, przynajmniej mi się tak wydaje :lol: . Nie licząc okresu dzieciństwa jest to moje pierwsze akwarium 120 l. Czy mogę wpuścić tu trochę tych ślimaczków. Mo...

świderki w akwarium holenderskim...

Gość w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1744
Co myślicie o świderkach w akwarium holenderskim , koło maja zamierzam usunąć akwarium ogólne które miałem 2 lata a wcześniej przez rok japońskie na holenderskie mam kilka roślin które chiałbym tam wr...

Swiderki atakują ;)

Gabkor w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2621
Witam! Czy ktoś z Was zna sposób na pozbycie się świderków z akwa bez użycia chemii i bocji(jesli one wogóle interesująsię świderkami). Pytam bo mam ich setki w tej chwili w akwa ,a nie mam pomysłu...

bocje kontra świderki

psell w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2325
witam mam następujące pytanie, chciałem sobie kupić świderki w wiadomym celu :) , ale...... posiadam 6 bocji i słyszałem że ślimaki to ich przysmak. czy świderki są w stanie przeżyć w takim towarzyst...

Statystyki

Ten temat przegląda 406 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570950
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 406 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.