|
|
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam, przeglądając popularny portal aukcyjny natrafiłem na coś takiego: FERPLAST CO2 ENERGY MIXER video http://www.youtube.com/watch?v=meIvJk6SO2gJestem ciekaw czy ktoś korzystał z tego sprzętu i może się podzielić swymi spostrzeżeniami. Pozdrawiam
-

michalceg81
●
- Ranga: Początkujący
Owszem używałem, być może wbrew opiniom i pozorom nie polecam z 3 powodów: - trzeba czyścić systematycznie tą gąbkę w środku - szybko się wypełnia CO2, przez co limituje dawkowanie - trzeba przykręcać gaz a ja nie chce żeby to mi limitowało tylko ciśnienie na wężu bo po to kupiłem zaworek precyzyjny - odkleja się od szyby ... zgroza!!! przyssawki są nietypowo małe i trzeba odkażać i pucować co jakiś czas, bo się obraca i wylatuje gaz a potem to już i tak nie pomaga. Nr 1 dla mnie to zwykły dyfuzor w spieku.
-

haiaw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Baniakowo
A który dyfuzor polecasz do 180 l?
-

michalceg81
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
- dyfuzor 50mm Japan mimo, że trzeba czyścić co jakiś czas - Aquatic Nature - Tornado, jego wydajność jest naprawdę super, tylko że mnie pękł ten malutki wlot CO2 i wytrysnęła woda, na szczęście pękło podczas czyszczenia filtra (nic na siłę nie robiłem, po prostu jakość nie powala), dodatkowo osłabia wydajność filtra i to sporo. Bałbym się kupić drugi raz, wywaliłem i kupiłem 50mm.
-

haiaw
●
U mnie nie będzie widać dyfuzora, więc może coś bardziej wytrzymałego? Jest coś dobrego z plastiku? A tornado odpada bo nie mam kubełka.
-

michalceg81
●
Sam jestem ciekaw, czy wydajnościowo i jakościowo jest coś lepszego od Tornado do wylotu z kubła. Cena Tornado już teraz jest najwyższa z tego co kojarzę z takich urządzeń. Jeśli nie chcesz tornado i spieka zostają drabinki, które jak dla mnie są pomyłką wydajnościową.
Ostatnio edytowano 09 sty 2014, 23:49 przez haiaw, łącznie edytowano 1 raz
-

haiaw
●
Ja mam filtr wewnętrzny Juwela, więc ten Tornado odpada. Chyba pozostaje mi spiek. Są jakieś wytrzymałe z plastiku?
-

michalceg81
●
Spieki są wszystkie wytrzymałe ale nie chodzi o wytrzymałość, kupując droższy jest sens używać spieka, bo porowatość jest najmniejsza. Możesz zobaczyć 30mm Japan. Inne nie warto.
-

haiaw
●
Najlepszy dyfuzor to taki który rozpuszcza co2 w 100% i tu bym polecił filtr narurowy podłączony do kubła zewnętrznego.
-

paydy
●
Jeśli chodzi o spieku szklane, to są z grubego szkła, raczej się nie tłuką, chyba, że zamierzasz nimi rzucać? W serze dopłacasz do tego, że to Sera, a porowatość spieku nie wiem czy jest tak dobra jak w tym co Ci podałem, wątpie. Nie ma takiego dyfuzora, który rozpuszcza CO2 w 100% bo jak włączasz nawożenie CO2 to rozpuszczalność co2 w wodzie spada z godziny na godzinę aż do momentu w którym już więcej się nie rozpuści. Pisanie w reklamach, że jest bezstratny to jest tylko chwyt marketingowy. W internecie można łatwo wyszukać tabelę rozpuszczalności Co2 względem pH i KH. 
-

haiaw
●
Mam PH 7,2 KH 12 GH 14 czyli co2 na zielonym polu. Czy przy takich wartościach i nawożeniu mikro makro potas i Carbo i Co2 rośliny średnio wymagające będą rosły bez problemu?
-

michalceg81
●
Mam ten mixer od kilku lat w zbiorniku 400l gąbki zastąpiłem ceramiką i wszystko działa jednak zastanawia mnie jedna sprawa .Czy ten mixer nie jest za mały na zbiorniki od 400l wzwyż .
-

dylus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: grudziądz
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
|
|