Korzeń japoński nie tonie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Korzeń japoński nie tonie

Liczba wyświetleń: 4867·Odpowiedzi: 8
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

08 sty 2014, 20:17 Korzeń japoński nie tonie  (#1)  

Problem nie jest rozbudowany: po 2 tygodniach moczenia w gorącej wodzie, i 3 tygodniach "leżakowania" w akwarium(przyciśnięty był łupkiem) korzeń japoński wciąż nie tonie. Uciekać się od razu do gotowania, czy poczekać kolejny miesiąc?? Jeśli tak to wystarczy w zwykłej kranówce czy kąpiel w soli??

Z góry dziękuje z odpowiedź.

ALEKS_D_RAVEN
Ranga: Poznaje temat

Filipesku Gdansk
Gotuj I nie czekaj bo tylko tracisz czas z tym drewienkiem a mozesz zajac sie czym innym, z reszta tez ciagle bedziesz grzebal w akwa a tak nie powinno sie dziac.Pozdro

Filipesku
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gdansk

weder Gdynia
Z tego co wiem a spreparowałem masę korzeni to korzenie moczy się w zimnej wodzie do czasu aż sam tonie.
Potem jest czas na gotowanie i ponowne moczenie w zimnej wodzie.Ważną rzeczą jest aby cały korzeń był zanurzony podczas gotowania.

Korzeni nie moczymy w gorącej wodzie.Można taki zabieg przeprowadzić ale tylko na spreparowanym już korzeniu w celu dezynfekcji.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zagotuj, poczekaj aż wystygnie do temperatury pokojowej i znów zagotuj.Najwięcej wody wchłania podczas stygnięcia. Powtarzaj proces do skutku.

ladynek

Piotr Baszucki Nowa Ruda
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Akwaria

Innego sposobu jak gotowanie nie ma. Trzeba uzbroić się w cierpliwość.

szefcherry89
Ranga: Początkujący

Ja z kolei cierpliwie poczekałem i wszystko się samo naprowadziło na właściwe tory.

EkoColin91
Ranga: Początkujący

Piotr Baszucki napisał(a):Była już taka dyskusja:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 58680.html

Piotrze,
link jaki podales zwraca 404, nie ma takiej strony, niestety dosc czesto dostaje takie komunikaty szukajac czegos na forum, mam konto premium wiec dostep do wszystkiego (chyba), nie sypie sie cos ?

A co do korzeni, ja swoje moczylem jakies 3 miesiace zanim zaczely tonac, gotowac sie nie daly bo za duze, na korzeniach w czasie moczenia kladlem kamien by je docisnac, w koncu tonely same. Jesli juz Kolega ma korzenie w akwarium to tez trzeba na nich kamien polozyc albo przywiazac go od dolu, po jakims czasie korzen sam zatonie.

Cierpliwosc ... cecha snajperow i akwarystow :)

Pozrawiam
Marek

MarekG

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Po zmianie oprogramowania forum i struktury działów, część starych linków nie będzie działała.

Dlatego zrobiłem pewne zabezpieczenie - zwróć uwagę, jak klikniesz w podany wyżej link - wyświetlają się wyniki wyszukiwania z sugestią treści dla poszukiwanej frazy. Wątek o który mi chodziło wyskakuje drugi od góry na liście.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Akwaria

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

1 bursztyn.JPG

Korzeń do akwarium

xxkajetan w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 31079
Witam , jak przygotować korzeń do akwarium, czy trzeba go oskórować , czy niekoniecznie ? Mam świeżo wykopane 3 korzenie i nie wiem czy trzeba je oskórować czy nie , ponieważ po oskórowaniu korzeń będ...
YouTube

Tej firmy jeszcze nie znałem...

FoCuS_PL w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4877
Podsyłam stronkę do obejrzenia. Cuda, wianki... :-) https://www.wio.eco/
YouTube

Jak kleić korzenie aby nie było widać kleju

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3229
Prosty trick z podłożem Tropica :) Obejrzyj kleje Dostępne pojemności podłoża Tropica
YouTube

Dlaczego nie wygrałem Polish Aquascaping Contest 2017?

Pawel NAA w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 16874
W jaki sposób przygotowałem swoje akwarium na Polish Aquascaping Contest 2017 w Łodzi. Co się stało, że tego konkursu nie wygrałem? Dobrze trafiłeś! Z tego odcinka dowiesz się jak jeszcze lepiej wyk...
YouTube

Low-tech...ale nie do końca

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1523
Akwarium Low-Tech ale nie do końca. W każdym razie fajnie pooglądać z uwagi na fajne ujęcia. Zapraszam:

Tych konkursów z nami już nie ma...

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1291
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC... szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)

Jak wyczyścić stary korzeń z glonów?

Wawzy w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 20737
witam, wzbogaciłem się o korzeń z drzewa tekowego sporych rozmiarów waga około 8kg korzeń był już akwarium i jest tonący, jednak na jego powierzchni zauwazyłem glony, i tu moje pytanie jak go odkazić...

Eleocharis Parvula nie rosnie

rapier w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8780
Witam. Mam dosc chyba nietypowy problem. W poprzednim baniaczku parwula byla jak trawa na polu golfowym - piekna, zwarta, gesta, natomiast po restarcie zbiornika zmagam sie z baaardzo powolnym wzro...

Skały nie zmieniające parametrów wody...

szukamiszukam w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 16801
albo takie, które zmieniają je jak najmniej. Istnieje w ogóle coś takiego, oprócz neutralnej (podobno) lawy, bazaltu i kwarcytów? Już się nastawiałem na Seiryu, a tu czytam o tym, że gH potrafi podsko...

Mi sie nie podoba

Nameles w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3091
Oooola - Wszystkim Patrze sie i patrze -- i mi sie NIE podoba - Wybaczcie ale nie moge wsadzic foto

Statystyki

Ten temat przegląda 429 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 429 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.