Pomoc, Ameryka Północna - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomoc, Ameryka Północna

Liczba wyświetleń: 2607·Odpowiedzi: 9
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

01 sty 2014, 21:20 Pomoc, Ameryka Północna  (#1)  

Witam,
Planuje zrobić akwarium biotopowe. Będę tam trzymał Bassy słoneczne. Nie mam kompletnego pojęcia jakie mogę tam włożyć rośliny i jaki zrobić wystrój.
Pozdrawiam

Szupin
Ranga: Początkujący

01 sty 2014, 21:43 Re: Pomoc, Ameryka Północna  (#2)  

Akwa 112l

Szupin

chorda Opole

02 sty 2014, 00:44 Re: Pomoc, Ameryka Północna  (#3)  

Wikipedia napisał(a):W ojczyźnie osiąga 30–40 cm długości, w Europie zwykle około 15 cm

Nie myślisz że 112l to nieco za mało?

chorda
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Opole

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

02 sty 2014, 11:42 Re: Pomoc, Ameryka Północna  (#4)  

Ja je wyławiam z rzeki w Gryfinie.
Największy jaki złapałem miał 17cm. Zamierzam wpuścić tam 5-6 bassów takich po 4-5 cm. Jak podrosną mogę ewentualnie zmienić na 200l.
Pozdrawiam

Szupin

chorda Opole

02 sty 2014, 14:54 Re: Pomoc, Ameryka Północna  (#5)  

To teraz pomyśl o innej rzeczy, nie wiem czy ją przemyślałeś. To nie są ryby tropikalne, więc temperatura wody nie powinna przekroczyć 20 st. C. A to jak na warunki akwariowe mało i bez chłodnej piwnicy, klimatyzowanego pokoju, lub systemu chłodzenia akwa, w zasadzie nie do utrzymania, tym bardziej jeśli zamierzasz mieć rośliny, które to potrzebują światła a te daje całkiem sporo ciepła. Nie wiem jak ty, ale ja jestem wędkarzem, bass to taki amerykański okoń. Bassów nie znam, ale znam okonie i wiem że lubią przestrzeń do pływania, są rybami stadnymi i szybkimi. Wg mnie 200l to minimum. 80cm długości to dla nich zdecydowanie za mało. Pewnie można je utrzymać, ale zachwycone na pewno nie będą ;) (zapytaj paleciarzy - podobna wielkość - co sądzą o takim litrażu dla takich ryb)

chorda
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Opole

msnolan Pisz

02 sty 2014, 18:02 Re: Pomoc, Ameryka Północna  (#6)  

Na przykładzie innego bassa, ale wiadomo o co chodzi :wink:

Można tak :?

Można też tak :D
080L ATP Slope Piotr Mierzejewski
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72612.html
Nawozy do podłoża - tania alternatywa
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59403.html

msnolan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Pisz

02 sty 2014, 20:47 Re: Pomoc, Ameryka Północna  (#7)  

chorda napisał(a):To teraz pomyśl o innej rzeczy, nie wiem czy ją przemyślałeś. To nie są ryby tropikalne, więc temperatura wody nie powinna przekroczyć 20 st. C. A to jak na warunki akwariowe mało i bez chłodnej piwnicy, klimatyzowanego pokoju, lub systemu chłodzenia akwa, w zasadzie nie do utrzymania, tym bardziej jeśli zamierzasz mieć rośliny, które to potrzebują światła a te daje całkiem sporo ciepła. Nie wiem jak ty, ale ja jestem wędkarzem, bass to taki amerykański okoń. Bassów nie znam, ale znam okonie i wiem że lubią przestrzeń do pływania, są rybami stadnymi i szybkimi. Wg mnie 200l to minimum. 80cm długości to dla nich zdecydowanie za mało. Pewnie można je utrzymać, ale zachwycone na pewno nie będą ;) (zapytaj paleciarzy - podobna wielkość - co sądzą o takim litrażu dla takich ryb)

Woda na kanale ciepłym na pewno przekracza 20 st. C. Tam woda jest '' jak zupa''. OK 15 st. C Jest tam w zimę.
Niedługo pojadę tam do Gryfina to przy okazji zobaczę temperaturę. Zauważa, że tylko tam bassy w Polsce odbywają tarło gdyż są tam dla nich odpowiednie warunki.

Szupin

02 sty 2014, 20:50 Re: Pomoc, Ameryka Północna  (#8)  

Ja też jestem wędkarzem. Zobacz sobie mój profil na wedkuje pl albo napisz na GG to ci wyślę jakie pstrągi i klenie łapię. (45cm+)

Szupin

05 sty 2014, 10:11 Re: Pomoc, Ameryka Północna  (#9)  

Nie rozumiem , skoro ludzie piszą Ci że akwa za małe że optymalne warunki dla danego gat. są trudne do utrzymania , na YT wyraźnie widać że rosną dużo większe niż je łapiesz gdzieś tam , a Ty i tak swoje , to jaki sens ma zadawanie pytania na forum jeśli nie masz zamiaru otrzymanych rad słuchać i się do nich stosować ?:>

MichauD
Ranga: Zainteresowany tematem

06 sty 2014, 22:30 Re: Pomoc, Ameryka Północna  (#10)  

MichauD napisał(a):Nie rozumiem , skoro ludzie piszą Ci że akwa za małe że optymalne warunki dla danego gat. są trudne do utrzymania , na YT wyraźnie widać że rosną dużo większe niż je łapiesz gdzieś tam , a Ty i tak swoje , to jaki sens ma zadawanie pytania na forum jeśli nie masz zamiaru otrzymanych rad słuchać i się do nich stosować ?:>

Kolego Michale.
Ryby na filmikach nie są rybami O Których ja mówię. Na filmach są przedstawione bassy wielkogębowe lub małogębowe,a ja planuje mieć BASSY SŁONECZNE. Te ryby znacznie różnią się wielkością.
Pozdrawiam

Szupin

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Jezioro Pátzcuaro - Meksyk Ameryka Południow

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1341
W dzisiejszym filmie akwarium z wyjątkowymi mieszkańcami. Wodnymi salamandrami kiedyś występującymi licznie w jeziorze Pátzcuaro a obecnie jedynie w kilkunastu sztukach. Ambystoma dumerilii są niewątp...
YouTube

375l - Akwarium biotopowe. Rzeka Subin, Guatemala, Ameryka Ś

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1450
Zapraszam do obejrzenia kolejnego filmu Tyrrila.
YouTube

Akwarium biotopowe - Ameryka Południowa (inspiracja)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1119
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

98l i pomoc w aranżacji

mufcore w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 45 · Wyświetlenia: 12727
Witam Biorąc pod uwagę ze jestem mocno raczkujący w akwarystyce chciałem się zwrócić o poradę do bardziej doświadczonych. Czy mogę prosić o jakieś porady i sugestie jak to ogarnąć. Kombinuje na róż...
YouTube

Ameryka Południowa - rzeka Rio Negro

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1221
Zapraszam do posłuchania opowieści o akwarium odwzorowującym fragment rzeki Rio Negro z Ameryki Południowej.
IMG_1945.JPG

270L Pomoc w aranzacji

bosman0 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 8100
Witam, po 4 letniej przerwie wracam do akwarystyki. Właśnie już mam praktycznie komplet do zalewania. Roslinnosc powinna dojść we wtorek i wtedy też planuję zalewanie. Na chwile obecną coś takiego u...
HARDSCAPE_1.jpg

116L -pomoc w wyborze hardscape-u

kamil0s w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 13282
Bardzo proszę o pomoć w wyborze układu korzeni i kamieni. Z przodu będzie plaża, korzenie z epefitami i mchami z tyłu może rotala i trochę trawki miedzy kamieniami i korzeniami. Do wyboru 4 wersje, p...

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1206
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

Pomoc przy 160 litrach

xlow w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6513
Witam. Przymierzam się do uruchomienia akwarium 100x40x40. Na razie żongluję korzeniami i kamieniami, szukam jakiegoś fajnego ułożenia. Z przodu planuję plażę. Na korzenie trochę mchu, microsorium, H...

Aranżacja , wybór roślin proszę o pomoc

nestori w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2122
Witam , w przyszłym tygodniu planuję zakup roślin do mojego akwarium 60x30x30 . Stworzyłem ręcznie plan gdzie oraz jakie rośliny umieszczę . W akwarium będzie także korzeń. Zdjęcie akwarium z korzenie...

Statystyki

Ten temat przegląda 889 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570995
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 889 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.