mprusek napisał(a):Zmęczył cię sump to robisz panel który jest tragiczny pod względem wygody użytkowania

Po pierwsze nie widzę sensu robienia takich wynalazków na tak małe akwarium, kubełek wyjdzie taniej i lepiej a sprzęt możesz ukryć budując termoreaktor co2 (znajdziesz w dziale diy). Jeśli już koniecznie chcesz robić ten panel to raczej musisz zrobić zwykły grzebień, wlot wody od góry bo inaczej woda nie będzie przepływała przez cały wynalazek.
Istotą panelu jest utrzymywanie stałego poziomu wody. Mógłbym tam rzeczywiście zanurzyć czerpnię z kubełka,gdybym go nie sprzedał pół roku temu razem z dużym akwarium, które było za duże, brak we mnie determinacji do regularnego czyszczenia akwarium przez 3 godziny... i nie mam też czasu.
W dużym miałem też reaktor z filtra narurowego, sprawował się znakomicie, teraz zalega na strychu.
Kubełek nie wyjdzie taniej bo kosztuje od 200 wzwyż i tetra którą miałem wcale nie należała do cichych. Pomijając fakt że kubełek zrobi w takim małym baniaku wirówkę. Kiedyś miałem bezgłośnego starego eheima, którego w szale wymiany dobrego na lepsze sprzedałem i żałuję, ale nie tym rozmawiamy. Pompka Hydor kosztuje 40zł, a od biedy mogę użyć jednej z posiadanych aquaeli.
Baniak u Mycioka będzie kosztować pewnie z 70, brałem już u niego 2 akwaria, super fachowiec i dobre ma ceny.
szafkę zrobię sam, płyty mam, obłóg mam, dwa dni pracy, jedynie sklejkę na górną część muszę zamówić w castoramie.
Ma być minimalistyczny i piękny mebel.
Sprawę grzebienia rozwiążę doraźnie, zgadzam się że coś takiego tam się znajdzie.
x