"stworzenie" zielonej wody
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
potrzebuje stworzyć zieloną wodę w akwarium. potrzebna mi jest do karmienia hodowli rozwielitki. moje pytanie jakie pierwiastki są niezbędne do tego? oprócz światła.
-
lukasz_k
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: lubelskie
Łot zagadka ,jedni walczą z zakwitem a inni chcą go wywołać  Kiedyś trzymałem kotnik na parapecie ponad tydzień bez filtracji dawałem nawóz mikro i nic się nie działo
-

HWojciech
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Ząbkowice Śląskie
u mnie woda kwitnie przy dużym no3 i małym po4 .
-
wrona56
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Raszyn
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
no właśnie nietypowe pytanie. ale już coś wiem wrona56 napisał(a): przy dużym no3 i małym po4 .
zaczynam pierwszy eksperyment i czekam na inne propozycje
-
lukasz_k
●
Słaba filtracja albo wgl, mało roślin, kilka ślimaków, przedawkowywanie nawozów mikro i dużo światła 24/7, najlepiej słoneczne i masz hodowle 
-

Qubson
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Podhale
narazie woda stoi w akwarium 30L na parapecie bez roślin, bez ryb, bez ślimaków, bez filtracji, bez podłoża. zachodzi tylko glonem na szybie. a tak to jest czyściutka.
-
lukasz_k
●
W sklepach z morszczyna mozesz kuois starter i pozywke do fitoplanktonu albo ktorys z forum morskiega moze ci dac troche zywego fito na start. Ja choduje na parapecie dla niektor6ch korali ale mozna nim zywic np solowca itp  Tak wygladalo po tygodniu a po trzech mam juz ciemno zielony
-

remel
●
- Ranga: Początkujący
-

remel
●
remel napisał(a):W sklepach z morszczyna mozesz kuois starter i pozywke do fitoplanktonu albo ktorys z forum morskiega moze ci dac troche zywego fito na start. Ja choduje na parapecie dla niektor6ch korali ale mozna nim zywic np solowca itp Tak wygladalo po tygodniu a po trzech mam juz ciemno zielony
a wode jaką stosujesz? kran czy z akwarium? oprócz startera i pożywki nic nie dodajesz? dziękuje wszystkim za zainteresowaniem tematem
-
lukasz_k
●
Woda po osmozie i sol do morskiego ok 3 %. Do tego starter i pozywka , brzeczek z wezykiem do mieszania wody i swiatlo ok 12 do 14h dziennie
-

remel
●
Powiązane tematy
Dzień dobry koleżanki i koledzy,
Właśnie założyłem tu konto gdyż mam następujący problem. Po około 1 roku nagle pojawiły mi się glony jak na zdjęciach. Czy możecie pomóc w ich identyfikacji oraz w jak...
Akwarium 182l, w zamierzeniu roślinne, wystartowało 2 listopada na podłożu Tropica Soil i wg intrukcji Tropica.
Prowadziło się bezproblemowo od samego początku, aż do 1,5 tygodnia temu kiedy pojawił s...
Czy możecie mi wytłumaczyć dlaczego mój zbiornik atakują różnego rodzaju glony (zielenice, nitki, krasnorosty, compsopogon) skoro światło jest umiarkowane a NH4, NO2 i NO3 bliskie zera?
Z tego co czy...
Panie i Panowie już sobie z tym nie daje rady wiec proszę Was o pomoc. D wa miesiące temu miałem przeprowadzkę i cały czas prowadziłem moja 27l kostkę na wodzie kranowej. K iedy rośliny mi zmarniały z...
Dzień dobry,
Macie sprawdzony sposób na wyhodowanie zielonej wody, taki który sprawdza się zawsze lub prawie zawsze?
Witam.
Co może być przyczyną ciągle powracającego zakwitu wody ?
Pierwotnie akwarium 30l postawione było na aktywnym podłożu, wodzie kranowej. Miał być to trawnik z eleocharis.
Później wymieniłem wodę...
Witam moje parametry wody po 4 dniu od zalania dzisiaj zamierzam robić pierwszą podmiane co sądzicie o tych pomiarach prosze o porady i odpowiedźi ;)
Nh4- 0,5 mg/l i w tescie sery obok jest tabelka ...
H.E.L.P.
Cześć mam pewien problem z klarownością wody w roślinniaku. Mianowicie zielenieje, mętnieje...
Krystaliczna jest po zastosowaniu lampy UV przez tydzień. Lampa działa 100x lepiej niż ten śm...
Witam, od ponad miesiąca walczę z zakwitem wody i już nie bardzo wiem co robić. Zbiornik ma ponad 3 miesiące z czego właśnie już miesiąc walczę z ta zieloną wodą. Próbowałem zaciemniać, dolewam azoo g...
W itam wszystkich.
P roszę o wyrozumiałość, jestem początkujący moje pierwsze akwarium powstało 12.11.2016 roku było to 45l i funkcjonowało do 22.01.2017 wtedy całą wodę,ryby,rosliny, i filtr przełoż...
|