|
|
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Potrzebuję pomocy przy pierwszym uruchomieniu filtra Eheim 2133++
W instrukcji podana jest następująca kolejność wkładów (od dołu, od wlotu wody): 1) Eheim Mech (pocięte rurki), 2) mata piankowa (niebieska), 3) Eheim Substrat Pro, 4) biała włólknina, 5) włóknina węglowa.
Czy przed jedynką czyli mechem nie powinienem umieścić gąbki, czyli czegoś co już na samym początku zadziała jak filtr mechaniczny? Zawsze wydawało mi się, że taki pocięte rurki to filtr biologiczny, ale według Eheima jest to zwykły filtr mechaniczny.
Czy startując zbiornik powinienem jako ostatni element umieścić te włókninę węglową? Czy też ją się daje dopiero na wypadek kłopotów gdy trzeba usunąć jakąś chemię?
Czy wszystkie warstwy należy przepłukać przed włożeniem do filtra (wydaje mi się, że tak)?
Pozdrawiam!
-

Wojtulson
●
- Ranga: Początkujący
Załóż tak jak są w koszu ułożone, czyli tak jak napisałeś. Mata piankowa to właśnie gąbka jest. Ja wszystko robię w gąbce.
-

Kordek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: k/Zakopanego
Mam ten filtr w tej samej wersji czyli ++wszystko zrób tak jak napisałeś.Najpierw przepłucz wkłady pod wodą,Na samy dole daj ceramikę i nic przed nią nie pakuj,później tą niebieską gąbkę.Następnie te kulki,białą watę i ten czarny węglowy krążek.On wyłapuje wszystkie nieczystości z nowego filtra.Dobrze by było jak byś na start filtra wlał do niego trochę bakterii.Przyśpieszy to dojrzewanie filtra. Tu masz link do takich preparatów https://sklep.roslinyakwariowe.pl/chemia ... 20736.htmlhttps://sklep.roslinyakwariowe.pl/chemia ... -8377.htmlOsobiści teraz używałem tego pierwszego ale lepsze efekty są po Sera.Sera używałem wcześniej i jest dla mnie lepszy.
-

kamil_waw
●
- Miasto: Warszawa/Błonie
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki za pomoc. Mnie obsługa sklepu poleciła te bakterie: Microbe-Lift https://sklep.roslinyakwariowe.pl/microb ... -7451.htmlZobaczymy jakie będą efekty. Tylko zamiast do filtra mam zamiar podawać je do wody, gdyż nie udało mi się ustalić jak jest prawidłowo.
-

Wojtulson
●
Prawidłowo ten preparat leje się do wody.Ale aby przyśpieszyć dojrzewanie filtra można nim polać media filtracyjne.Na moje oko trochę drogie ci polecili te bakterie.Ja bym wziął bakterie sera.Są tańsze i sprawdzone.Poczytaj jakie są opinie przy produktach i wybierz taki który ci najbardziej odpowiada.W sumie to te wszystkie preparaty to są bakterie przyśpieszające start zbiornika.A i jeszcze pytanie czy to akwarium będzie słodkowodne czy morskie ? Bo jak morskie to faktycznie ci doradzili dobrze a jak słodkowodne to trochę drogo.
-

kamil_waw
●
Akurat bakterie firmy Microbe-Lift są jednymi z najlepszych i najbardziej wydajnych, zdecydowanie bardziej polecam od sery, z której też korzystałem  Teraz stosuję we wszystkich akwariach Special Blend i jestem bardzo zadowolony. Cenowo na początku dość drogo ale z czasem się zwraca bo np. sera nitrivec trzeba by kupić dwa razy tyle.
-

Yabby
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Ja ostatnio używałem Bacto Active Tropicala i też było ok.Powiem szczerze że mi by było szkoda wydać trochę ponad 50 zł na bakterie,które można kupić sporo taniej.A efekt mamy taki sam.Ale tak jak pisałem wcześniej.Niech każdy wybiera to co woli i na co go stać 
-

kamil_waw
●
Produkt był już zamówiony, więc nie miałem już wyboru. A przy zakupie rzeczywiście trochę się zgapiłem i nie porównałem cen. Dobrze rozegrane marketingowo przez konsultanta  Dam znać jak efekty. Dzięki za pomoc. Rozumiem, że pierwszą dawkę bakterii podać od razu po zalaniu zbiornika? Zrobię pół dawki do wody, pół na media filtracyjne. I jeszcze mam pytanie o wkład węglowy do filtra, bo akurat mam pół litra w woreczku. A w instrukcji zakładania zbiornika od firmy ADA wyczytałem, że w początkowym okresie większość wkładu w filtrze to powinien być węgiel. Włożyć ten worek jak będzie miejsce w koszyku?
-

Wojtulson
●
Ja tam bym nie wkładał skoro jest ten krążek węglowy.
-

kamil_waw
●
Powiązane tematy
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
Cześć,
czy możliwe jest zaimplementowanie własnych mediów filtracyjnych do najmniejszego modelu z serii fzn pro? Czy mógłby podzielić się ktoś jak to zrobić? Niestety ta wersja w odróżnieniu od więks...
wkladka.jpg
Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka?
To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg
Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen
EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...
Hej
Jak prawidłowo ułożyć media filtracyjne w filtrze. Film po niemiecku 😁. ?si=G1e7WmI-_o4a7602
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
|
|