|
|
Neonki.10szt brak ławicy i co dalej?
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam. Mam taki problem z neonkami innesa. Kupiłem tydzień temu 10szt. i zamierzałem dokupić kolejne 10,ale w stadzie to one pływały 3 dni potem każdy gdzie indziej i za korzeniem. Czy dokupienie 10szt razbory będzie dobrym pomysłem czy lepiej nie mieszać gatunków stadnych?
-
ksysiek
●
- Ranga: Poznaje temat
Usunięto użytkownika 31012
Jak dokupisz rasbory to będzie większy mix/frugo. Neony czasem potrzebują pewnej ryby co by się jej strachały wtedy zbiorą się w ławicę. Rasbory to kolejna ryba silnie nastawiona na instynkty ławicowe, więc nie kupuj ryb a czytaj o nich. Opisz szerzej akwarium https://roslinyakwariowe.pl/componen ... Itemid=917
-
●
Nie wiem jak duży jest zbiornik ale 10 rybek nie będzie tworzyć ławic, 30 przynajmniej by się przydało. Tak jak kolega pisał dołożenie nieco większej rybki zbije neonki w ławicę albo zwiększenie ruchu wody w akwarium.
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Cześć, kiedyś czytałem że sprawdzonym sposobem na utworzenie ławicy przez ryby ławicowe jest ich wpuszczenie do akwarium po zgaszeniu światła w nim oraz w pokoju. Może te kolejne które dokupisz spróbuj wpuścić w ten sposób. Pozdrawiam
-

Angry Birds
●
Akwarium 96L Obsada 10 neonków,8 red cherry,2 otoski 2 gupiki i 2 kosiarki( do oddania) A jaka to większa ryba by ich pogoniła 
-
ksysiek
●
Cześć, miałem podobny przypadek akwarium mam 80cm długości 112L z od lewej (przednia szyba)miałem zarośnięta przestrzeń jakieś 20cm wykarczowałem do samego podłoża co jest wolna przestrzeń po całej długości.Prąd wody skierowałem na przednią szybę od lewej strony. Ale najważniejszym sukcesem okazał się bystrzyk amandy (mam 5szt.) który ruszył całe stado wraz z kosiarkami 
-

hanyss
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Dublin
Ja miałem podobny problem w zbiorniku 288l 150cm. Mam w nim ok 30szt, ławicę stworzyłem...płosząc je 3 razy dziennie przez 3 dni :p trochę drastyczne ale działa do tej pory 
-
Marpot86
●
- Ranga: Początkujący
dla mnie niema lepszej rybki na ławicę jak rodostomus super pływają razem
-
Marcin24
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: KRAKÓW
ksysiek napisał(a):A jaka to większa ryba by ich pogoniła 
Ramireza, jakiś szczupieńczyk, jakiś proporczykowiec, bojownik. Tyle że takie rybki będą dziesiątkowały krewetki.
-

mprusek
●
Więc zrobimy tak. Dokupiłem dziś 5 szt neonków i obsada to; -15neonków -8krewetek -4kiryski -2otoski -2gupiki -2kosiarki Założę deszczownię i skieruję jeden element na to miejsce gdzie jest mały przepływ wody i tam gdzie przesiadują czasem nastraszę 
-
ksysiek
●
ksysiek napisał(a):Więc zrobimy tak. Dokupiłem dziś 5 szt neonków i kiryski obsada to; -15neonków -8krewetek -4kiryski -2otoski -2gupiki -2kosiarki Założę deszczownię i skieruję jeden element na to miejsce gdzie jest mały przepływ wody i tam gdzie przesiadują czasem nastraszę 
-
ksysiek
●
Deszczownia to słaby pomysł bo ogranicza ruch wody.
-

mprusek
●
Jak już piszesz o rybach, to tylko doradzę że kiryski i otoski są rybami stadnymi, masz ich troszkę za mało. Spróbuj włączyć napowietrzacz, niektóre ryby nie tolerują bąbelków i zdrowiej na tym wyjdziesz zamiast kombinować z cyrkulacją wody. Może włączać na noc brzęczyk kiedy co2 nie jest potrzebne? Minus tego że, wybijesz co2 z wody ale, nie wiem czy wgl. je podajesz. Ja bym poczekał aż RC się rozmnożą to takiej liczby aż będzie ich zbyt dużo wtedy, można myśleć o wpuszczaniu ryb nawet takich co jedzą krewetki, to taka mała selekcja naturalna. Redki szybko się mnożą jeśli mają dobre warunki więc, nic się nie stanie jak kilka larw zostanie co jakiś czas zjedzonych. Wiesz, u mnie redki mnożą się na potęgę, mam ich kilkaset, dlatego trzymam je w akwarium z henacogrammus interruptusami które w swej diecie powinny mieć dietę krewetkową. W całości połykają dorosłe krewetki mimo to, nie zauważyłem spadku ich liczby i sukcesywnie co jakiś czas sprzedaję nadstan.
-
●
Powiązane tematy
Witajcie,
Mój brat ma problem w akwa z No3 No2.
Otóż tak, u mnie No3, No2 w jednym dużym akwa 260l jest bardzo niskie, w drugim akwa 45l tak samo.
Mamy tą samą wodę do podmiany - testy wykazały ba...
właśnie dziś zauważyłem pobudzone kiryski.. po chwili już była ikra na szybach i roślinach. Akwa 112l, 6 neonów 1 skalar, 4 nieduże zbrojniki, i 3 kiryski spiżowe dorosłe. Starsze ryby raczej nie zjed...
Witajcie, czy ktoś może wie od czego robia sie takie ogony ? Czegoś im brakuje ? Karmie żywym jak i mrożonym pokarmem. Suchy to mieszanka rożnego rodzaju płatków
Witam
Od jakiś dwóch tygodni padają mi neonki średnio ok 3 w tygodniu.
Parametry wody to
Gh 20
Kh 13
No3 10
Fe 0,05
PH 6,9
Temperatura wody ok 27 stopni.
Obsadę odżywiam zróżnicowanym pokarmem suc...
Witam. Od ok miesiąca mam akwarium 64l w którym pływa jeden welonek. 4 dni temu na jego ciele pojawiły się białe kropki, zaczął się też ocierać o roślinki. Rozpuściłam w akwarium sól niejodowaną (1 ły...
Czesc. Czy cos jeszcze moglbym dodac do akwarium? Akwarium ma 72l , FIltr Aquael Fan 2 Plus , igrzalke aquaela z termostatem. W akwarium mam 2 otoski (dokupie za 1miesiac kolejne) i 15 neonek.
Hej. Od zawsze chcę mieć akwarium. Nie mam pojęcia jednak jakie rybki warto kupić. Słyszałem, że nie wszystkie ryby mogą ze sobą żyć. A ja niestety się nie znam. Słyszałem, że nie wszytskie ryby mogą ...
Witam,
w 112l mam 15 Neonek (dokupię jeszcze 10) z tym, że mam problem bo niestety nie trzymają się w grupie, czy jak dokupię pielegniczki kakadu (nie wiem czy parkę czy może harem 1+2) to zbiją się ...
Witam.
Wczoraj wpuściłem do 3,5 tygodniowego akwarium 20 neonów innesa, 10 krewetek RC i 5 otosków.
Początkowo oczywiście popłoch totalny, ale później zgasiłem światło i ryby wypłynęły i zachowywały ...
dziś w zbiorniku zobaczyłem "plemnika" około 2cm "wąż" pływający całkiem nieźle koloru kremowego chyba to nicienie ale pytanie skd to sie wzięło jak to zwalczyć czy może olać ??...
|
|