Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Bacznie obserwując swój zbiornik i szukając przyczyny namnarzajacej się przemiany materii w nim , doszedłem do wniosku , ze winowajcą może być muł zalegający pod trawnikiem parvula, tym samym stracił na swojej atrakcyjności gdyż w niektórych miejscach zaczęła pojawiać się brązowa maź(na niektórych roślinach również). Sytuacja się porawiła kiedy dzień w dzień lałem bakterie , różnorakie odmulacze , podmieniałem 2-3 raz wodę tyg oczywiście dopierając odpowiednia dawkę nawozów. Jednak jeśli pójdzie tak dalej nie wyrobie na bakterie , czas tez mi nie pozwala z ciągłymi podmianami.Myślę o wymianie trawnika , tylko nie wiem jak się do tego zabrać i czy idą jakieś za tym konsekwencje, może miał ktoś kiedyś podobna sytuacje i ten sam pomysł . Jakieś sugestie?
-

Tomkiewicz89
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Tomaszow Mazowiecki
spuść wodę ze zbiornika do zera,wyrwij trawkę.wygładź podłożę, dosyp jak chcesz świeżego,umieść jak chcesz pałeczki nawozowe.posadź nowy trawnik,zalej spuszczoną wodą.tyle.
-

CcxcC
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Lublin
A ja bym zrobił inaczej. Spuść kilka litrów wody (aby móc swobodnie operować w akwa), wyrwij trawę, spuść wodę do końca, zasadź nowy trawnik, zalej wodą - pozwoli to wyrzuć z akwa DOC który pojawi się po wyrywaniu trawy. A tak z czystej ciekawości: ile ten trawnik już ma ?
-
chorda
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Opole
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jeśli trawnik jest bardzo gęsty, przytnij parvulę i spróbuj z odmulaczem. Mam taki najzwyklejszy: -i-2350-1-300.jpg) Każdorazowo wypuszczałem 30%, tak co 3 dni. świeża woda + bakterie. Powtarzałem chyba 4 razy udało mi się doprowadzić trawnik z parvuli do stanu dobrego.
-

rrosi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
podepnę się pod temat. Czy spuszczanie wody do zera jest bezpieczne dla żyjątek? Np ja mam krewetki i nie wyłowie wszystkich, to co mam je poświecić?
-

Tomek_89
●
- Miasto: Bytom
rrosi napisał(a): spróbuj z odmulaczem.
Bardzo dobry pomysł 
-

msnolan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Pisz
-
Trawnik mam już z półtora roku . Spuszczenie wody do zera to własnie chyba zły pomysł bo własnie doc . Myślałem własnie nad krótkim przycięciem , i wysysnieciu brudu normalnym wężem , ale nie wiem czy to całkowicie mi oczyści podłoże , zważywszy na to ze trawa jest bardzo gęstą. chorda napisał(a):A ja bym zrobił inaczej. Spuść kilka litrów wody (aby móc swobodnie operować w akwa), wyrwij trawę, spuść wodę do końca, zasadź nowy trawnik, zalej wodą - pozwoli to wyrzuć z akwa DOC który pojawi się po wyrywaniu trawy. A tak z czystej ciekawości: ile ten trawnik już ma ?
dość ciekawy pomysł .
-

Tomkiewicz89
●
nie musisz tak całkiem do zera, chodzi oto że podczas wyrywania woda się zmuli na maksa .a jeżeli zostawisz trochę krewetki przetrwają a muł nie będzie przeszkadzać.one nie padną w 5 minut.ale musisz sobie wszystko naszykować, sadzonki wodę itd.zrobić szybką akcję.po posadzeniu wyssij brudną wodę z doc do zera i szybko zalej.nie podejmuj się zmiany bez spuszczania wody bo zamuli się wszystko , osad osiądzie wszędzie a tym nie będziesz widział pincety.
-

CcxcC
●
- Miasto: Lublin
ja nadal twierdzę, bazując na własnym doświadczeniu, że najpierw trzeba spróbować z krótką przycinką i odmulaniem. totalną destrukcję i następnie wymianę trawnika można zawsze zrobić później, jak inne metody nie pomogą
-

rrosi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Usunięto użytkownika 31012
Przytnij trawnik jak najbliżej podłoża. Odessij nawet samym wężem syf, a jak nie zasysa wszystkiego, bo być może akwarium jest nisko i grawitacja nie wystarczy, można sobie pomoc inaczej jeśli masz w zapasie wolny filtr kubełkowy ale, niekoniecznie. (sam musiałem na czas czyszczenia trawnika odłączyć i on napędzał odkurzacz). Do niego podłączasz węże potrzebne do odsysania. Tylko uwaga na helki, krewetki i dziury w podłożu  . Wiesz o co mi chodzi?
-
Usunięto użytkownika 31012
●
Grzesiek22 napisał(a):Przytnij trawnik jak najbliżej podłoża. Odessij nawet samym wężem syf, a jak nie zasysa wszystkiego, bo być może akwarium jest nisko i grawitacja nie wystarczy, można sobie pomoc inaczej jeśli masz w zapasie wolny filtr kubełkowy ale, niekoniecznie. (sam musiałem na czas czyszczenia trawnika odłączyć i on napędzał odkurzacz). Do niego podłączasz węże potrzebne do odsysania. Tylko uwaga na helki, krewetki i dziury w podłożu  . Wiesz o co mi chodzi?
Wiem wiem , noc cóż , zacznę od przycięcia trawnika i próbie odmulenia jakimś odmulaczem zalegającym w szafce , jeśli będzie ciężko , wypróbuje tą metodę z filtrem , dzięki za wszelkie rady.
-

Tomkiewicz89
●
-

Gilbert
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Jelenia Góra
Miałem przyjemność już to oglądać , myślę ze każdy by chciał aby tego typu operacje przebiegały tak schludnie i bezproblemowo.
-

Tomkiewicz89
●
Śledzę Twój wątek, bo czeka mnie podobna operacja  Mam trawnik z Eleocharisa, wprawdzie bardzo młody bo dopiero 2 m-ce, ale już jest niezły busz. Ja natomiast, jeśli nadejdzie pora zamierzam ściąć go jak najniżej i po prostu odkurzę dno wężem takim jak kolega wcześniej pokazywał na zdjęciu.
-

Gilbert
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Jelenia Góra
szerokie końcówki odmulaczy wytwarzają zbyt niskie cisnienie wody aby wyciągnąć zalegający miedzy granulkami muł
ja swój trawnik odmulam nieco inaczej, najpierw go przycinam, nastepnie sciągam szeroką koncówkę odmulacza, na otworze wlotowym przywiązuje drobną siatkę np. taka od siatki do wyławiania rybek, dzieki temu odmulacz nie zassie podłoża tylko bedzie wysysysał to co jest miedzy nim, technika polega na przykładaniu końcówki odmulacza bezpośrednio do podłoża oraz zatykaniu i odtykaniu końcówki wylotowej węża,
ponieważ otwór takiego odmulacza jest bardzo mały (w moim przypadku 16mm) trzeba sie troche napracować aby oczyscic cały trawnik, metoda jest bardzo skuteczna dzieki małej średnicy węża który wytworzy na tyle duże ciśnienie, że wyciągnie cały zalegający syf z podłoża
-
buszmen20
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dobra jutro zacznę kombinować , dzięki za zainteresowanie wątkiem i wypowiedzi.
-

Tomkiewicz89
●
Powiązane tematy
Witam
Poniżej link do filmu jak wymienić część podłoża nie robiąc zbyt dużego bałaganu w akwarium.
Dzień dobry.
Czy ktoś z forumowiczów posiada filtr sera Uvc xtreme 800 lub 1200?
Przy czyszczeniu filtra uszkodził się wirnik, a w zasadzie odpiął się pierścień zabezpieczający jego oś. Czy ktoś miał...
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Witam.
Posiadam obecnie 3 belki LED od Aquastel (dwie PLANT i jedną POWER)
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/belki-modernizacje-pokryw/do-pokryw-100cm/aquastel-glass-plant-belka-900mm-pok...
Hej,
Dziś podmieniłem połowę mediów filtracyjnych w moim filtrze kubełkowym Sera UVC 800 Extreme. Pół sera crystal clear i połowę sera siporax 15 mm. W moim filtrze są dwa kosze.
Zastanawiam się po ...
Hejo,
Muszę wymienić mojego 14 letniego Eheima 2224 (700 l/h) na coś mocniejszego, przy zarośniętym baniaku ruch wody w akwarium jest b. słaby do tego filtr tez zwolnił. Akwarium 162l 90x45x40H HT. ...
Witajcie - mam dylemat i może Wy mi pomożecie w doborze wsymiany oświetlenia do kostki poniżej.
Obecnie mam Aquaela Leddy Slim 16W Sunny + Plant ale musze kombinowac aby było nad aklwarium bo jest za...
Cześć, mam dość nietypowe pytanie. Czy są jakieś negatywne skutki nie przycinania trawnika zrobionego w całości z Eleocharis sp. mini. Pytam gdyż przycinka według moich standardów powinna być w zeszłą...
Witam.
Chcę wymienić świetlówki w mojej pokrywie i zastanawiam się czy lepiej włożyć standardowe świetlówki t8 czy zamienniki LED. Które rozwiązanie jest lepsze dla roślin?
Hej,
Potrzebuje wymienić jedną belkę chihiros A901 na coś RGB, bo mam dosyć tego zimnego światła.
Planuje zostawić jednego chihiros i dołożyć do tego jedną lampę RGB, biorę pod uwagę:
https://sklep....
|
|