|
|
Czy to może być sprawa otosków?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Hej, Coś mi zjadło nawódkę , podejrzenie padło na otoski bo wieczorem widziałem jak częstowały się roślinnością, ale czy mogły dokonać aż takich zniszczeń? Wczoraj o 13 tego nie było(o 13 wychodziłem do pracy i jak wróciłem światło było już zgaszone więc nie widziałem czy to już było) a dziś o 8:00 światło się zapala i szok:O. Trochę nie chce mi się wierzyć, że to może być objaw niedoboru lub nadmiaru.
-

Tomek_89
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bytom
Raczej postawiłbym na braki potasu. Otoski szkód nie robią.
-
k2krzych
●
- Miasto: U.K.
Otoski nie mają zębów 
-

pagu
●
- Ranga: Znający temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Braki potasu chyba by się nie pojawiły w niecałe 24h zwłaszcza w takich rozmiarach! Poza tym podaje potas 15mg/l
-

Tomek_89
●
Z pewnością nie otoski  Prędzej niedobory - szybka zmiana - nic w akwa nei manewrowałeś zwlaszcza z ph lub twardościa? Bo jak zbijałem ostro pH przy nadmiarze potasu to potrafiło mi palić stożki z stanu idealnego na wraki w ciągu 10-12h ;P
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
hmm wymieniłem wodę i od 13 nie było CO2(butla była wymieniana) . Pomyślałem też o braku CO2. Ale aż tak szybko?:O no jestem w szoku! O 21 widziałem otoska który kręcił się akurat przy tej roślinie więc dlatego pomyślałem o nim, dodatkowo inne rośliny są nietknięte!
-

Tomek_89
●
Otoski może i zębów nie mają ale jak się uczepi taki do siatki to trzeba się chwilę napocić aby zechciał puścić. Co do roślin to wierzyć mi się nie chce ale...
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
Usunięto użytkownika 31012
Będziemy tak zadawać w nieskonczoność pytania czy to czy tamto? Panowie, to nie tak. Nie po to ktoś się napisał byśmy męczyli się pisząc posty czasem nietrafione, więc proponuję autorowi odwiedzić ten wątek: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 30717.html
-
Usunięto użytkownika 31012
●
Witam takie szkody mogą robić większe kosiarki ale nie od wewnętrznej strony liści one koszą brzegi rośli,otosy odpadają jeśli chodzi o zjadanie rośliny. Też miałem podobny problem z nadwódką w moim przypadku było to związane z brakiem magnezu rozrobienie soli i regularne podawanie rozwiązały problem,ograniczyłem też potas ADA z 7 kliknięć na 144l na 5 kliknięć. Obecnie nie posiadam już tej rośliny za szybko dorastała do powierzchni lustra a ciągłe cięcie wierzchołków i sadzenie zniechęciło mnie i zrezygnowałem z niej. Link do tematu jaki zakładałem kiedy miałem z nią problem ,może Ci w czymś pomoże https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56938.html
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
|
|