Ratowanie roślinek z in-vtiro. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ratowanie roślinek z in-vtiro.

Liczba wyświetleń: 2581·Odpowiedzi: 12
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Cześć,

Doszła dzisiaj do mnie paczka z roślinkami in-vitro.
Niestety dwie puszki Małego Heńka wyglądają fatalnie (załączone zdjęcie, dla kontrastu obok puszka niezdemolowana). Wydaje się, że Heńka w puszcze było zdecydowanie mniej i przez dość mocno się poprzewalał i pougniatał .

Mam dwa pytania.
Czy powinienem te puszeczki otworzyć i rozłożyć roślinki na całej powierzchni dna? (bo teraz są dość mocno zbite po jednej stronie puszki).

Czy powinienem prosić sprzedawce o zwrot płatności przy dostarczeniu towaru w takiej formie?

Pozdrowienia!
Załączniki
20131220_105854.jpg
20131220_105854.jpg (191.78 KiB) Przeglądane 2547 razy

Wojtulson
Ranga: Początkujący

Peterpl Głogów / Wrocław
Sprzedawca powie, ze wina poczty/kuriera i trzeba bylo sprawdzić przy kurierze, ale spr mozesz. Myślę jednak, ze spokojnie dasz rade nim obsadzić dno, trzeba tylko trochę wiecej cierpliwosci przy jego rozdzielaniu.

Peterpl
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Głogów / Wrocław

To moje pierwsze rośliny in-vitro więc przy kurierze sprawdziłem tylko czy puszki nie są zgniecione itp. Dopiero jak porównałem te dwie puszeczki to zorientowałem się, że coś jest nie tak.

Teraz zależy mi najbardziej na podratowaniu tych roślinek.

Czy ktoś może mi doradzić co zrobić? Rozłożyć je równomiernie na dnie? Tylko wtedy pewnie będą trochę do góry nogami, korzonkami w górę. Poradźcie.

Wojtulson

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda
Proponuję złożyć reklamację.
Profesjonalna firma daje gwarancję na transport roślin.

Roślinki możesz posadzić i odratować, tylko uzgodnij z Twoim sprzedawcą jak on to widzi.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

kamil_waw Warszawa/Błonie
Dobrze że zrobiłeś zdjęcia.Śmiało składaj reklamacje powinni ci ją bez problemu uznać.Ja już miałem tak 3 razy jak zamawiałem rośliny in-vitro i za każdym razem mi uznawali reklamację.Jeśli chodzi o spisanie protokołu przy kurierze jest problem.Mówią że paczki są źle zabezpieczone jak się ją przy nich otworzy i odmawiają spisania protokołu.

kamil_waw

Miasto: Warszawa/Błonie

Generalnie jest jeden taki sprzedawca w internecie co tak właśnie pakuje rośliny i 70% przesyłek dociera właśnie w ten sposób. Nie są one niczym zabezpieczone i są pakowane głównie tylko w torebki bezbelkowe bez usztywnienia itp. rzeczy. Powiem tylko, że nie jest to RA a sklepik też nie należy do małych i prężnie działa na Allegro.

Wracają do tematu.... jak posadzisz szybko to problemów nie powinno być większych.

Co do kurierów to np. taki UPS... tak, tak UPS sugeruje kurierom aby odmawiać naklejania naklejek z opisem Ostrożnie szkło gdyż to i tak nic nie daje i to nadawca ma zadbać o poprawność pakowania.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!

Prospero
Ranga: Znający temat

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Prospero napisał(a):Powiem tylko, że nie jest to RA a sklepik też nie należy do małych i prężnie działa na roslinyakwariowe.

Puść mi proszę więcej szczegółów na PW w tej sprawie.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Akwaria

Piotr Baszucki napisał(a):
Prospero napisał(a):Powiem tylko, że nie jest to RA a sklepik też nie należy do małych i prężnie działa na roslinyakwariowe.

Puść mi proszę więcej szczegółów na PW w tej sprawie.

Piotrze, masz wiadomość ... a do wszystkich mała uwaga.... i sprostowanie w sumie błąd wynika z konfiguracji forum...

Słowo A L L E G R O skrypt zastąpił hasłem roslinyakwariowe! Oczywiście ten sklep o ile mi wiadomo nie prowadzi tu takiego handlu a tym bardziej mam nadzieje nie naciąga Forumowiczów RA na takie trefne zakupy.

Do autora tematu:

Sprzedawca to nie RA i nie będzie na tyle miły aby uznać Twoją reklamację. Chcesz mieć pewność kupuj u sprawdzonych sprzedawców np. RA.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!

Prospero
Ranga: Znający temat

kamil_waw Warszawa/Błonie
Sprostowuje swój wcześniejszy post.Jeśli nie są to rośliny od RA to nie masz chyba szans na reklamację jeśli kupiłeś je na alledrogo.Dla tego tak jak kolega wcześniej napisał spróbuj to co zostało zasadzić a następnym razem kup u sprawdzonego sprzedawcy.

kamil_waw

Miasto: Warszawa/Błonie

kamil_waw napisał(a):Sprostowuje swój wcześniejszy post.Jeśli nie są to rośliny od RA to nie masz chyba szans na reklamację jeśli kupiłeś je na alledrogo.Dla tego tak jak kolega wcześniej napisał spróbuj to co zostało zasadzić a następnym razem kup u sprawdzonego sprzedawcy.

A dlaczego nie ma szans na reklamacje??? Przecież reklamacja jest normalną rzeczą. Tym bardziej że kupione na alledrogo.
Jeżeli przy kurierze nie stwierdziłeś uszkodzeń to trudno dzwonisz i przedstawiasz sytuacje, chyba masz 7 dni na zgłoszenie i mają obowiązek sporządzenia protokół szkody.
Co do roślin to jeżeli masz zamiar je posadzić w przeciągu 2-3 dni to sadź powinny przyjąć się bez problemu. Jedyny problem to podział na sadzonki. Jak ma się nie rozmieszane super tnie się nożyczkami na kawałki. Jeżeli miałeś plany by później sadzić reklamuj od razu bo jeżeli sadzonki dostaną "powietrza" to możesz być pewien wyhodowania w pudełkach pięknych pleśni lub innych grzybów.
Co do stanu roślin po dostawie nie można też obwiniać jedynie sprzedawców. Naprawdę to co się dzieje w firmach kurierskich na segregacji paczek przechodzi ludzkie pojęcie. Ja np. dostałem utricularie graminifolie z RA gdzie połowa żelu była rozsiana po paczce... i tak uważam że było źle zapakowane bo było słabo zabezpieczone przed działanie pozostałych produktów paczki czyli trzech paczek podłoża. Co ciekawe jedyna utricularia która się przyjęła.

steehead
Ranga: Aktywny użytkownik

msnolan Pisz
Wojtulson napisał(a):Czy powinienem prosić sprzedawce o zwrot płatności przy dostarczeniu towaru w takiej formie?

Zawsze powinieneś skontaktować się ze sprzedawcą, są często nieświadomi, że przesyłka dotarła w takim stanie, a stąd biorą się niesprawiedliwe oceny.

Prospero

Hehe, to Piotrowi pewnie podniosłeś ciśnienie i to przed samymi świętami, nieładnie :wink: :lol: :lol: :lol:
... i prężnie działa na roslinyakwariowe...
Jeden z lepszych wpisów w tym roku :D
080L ATP Slope Piotr Mierzejewski
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72612.html
Nawozy do podłoża - tania alternatywa
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59403.html

msnolan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Pisz

Od razy wysłałem wiadomość do sprzedawcy z załączonym zdjęciem. Poprosiłem o informację co można zrobić w takiej sytuacji. Odpowiedzi nie dostałem. Telefonicznie też się nie udało skontaktować. A od dzisiaj sprzedawca jest na dwutygodniowym urlopie. Jestem ciekaw jakie będzie podejście sklepu do takiej sytuacji.

A na marginesie. Patrząc na roślinki widzę, że nie powinno być problemów z sadzenie Parvuli i Krasuli bo mają ładne korzenie. Natomiast nie do końca wiem jak zabrać się za Małego Heńka. Ciężko jest odróżnić gdzie roślina a gdzie korzeń.

Jakie macie sprawdzone sposoby na jego sadzenie? Czy trick z wykałaczką jest pomocny?
Czy nie widząc korzonków należy po prostu wziąć kępkę i umieścić pół w podłożu a pół nad, nawet z listkami pod podłożem?

Wojtulson

Peterpl Głogów / Wrocław
Teoretycznie powinienes usunąć listki najpierw, jak przy innych roślinach w części, ktora wsadzisz w podloze, ale nie wiem czy znajdzie sie masochista, który to robi przy henku ;)
Zobacz jak rosna liście i będziesz wiedzial gdzie jest gora, podziel na male kepki (im mniejsze tym lepiej) i wsadzaj w podloze.

Peterpl

Miasto: Głogów / Wrocław

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

P7030304.JPG

Pomoc w identyfikacji roślinek

BellatriksL w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2183
Potrzebuję pomocy w identyfikacji roślinek:

Ocena stanu roślinek

spike123 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 45 · Wyświetlenia: 14399
Witam wszystkich. W piątek 14.11 zalałem mój pierwszy zbiornik z roślinkami:) wcześniej miałem 6lat malawi i dość dobrze się mi to sprawowało,ale myślę że przyszedł czas na coś nowego. Zbiornik 200l ...

Ratunek dla roślinek pomoc potrzebna od zaraz

atomic w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2170
Na wstępie witam wszystkich na forum. Pierwszy post i akwarysta od miesiąca wiec przepraszam jeśli coś będzie nie tak. Baniak 100x50x33 ok 200L filtr zewnętrzny kubełkowaty. Oświetlenie 2 x świetlówki...

Prośba o pomoc w identyfikacji 3 roślinek.

groblus w Sprzątanie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 1423
Witam. W wyniku akwariowego "impulse shoppingu" jestem posiadaczem trzech roślin których gatunków nie znam (choć mam pewne podejrzenia). Czy mógłbym prosić doświadczonych kolegów/koleżanki o...

Statystyki

Ten temat przegląda 60 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570975
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 60 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.