Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witam czy ten heniek od rośnie czy nie?  Czy lepiej kupić nowy, niż odrastać ma ten. Dodam że od przedawkowania fosforu zmarniał, pogubił całe liście i korzenie same zostały.
-
nikodem239
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Usunięto użytkownika 31012
Zadbaj o właściwe parametry i sam zobaczysz efekty po kilku dniach. Nie wiadomo nic o akwarium. Coś tam się pypci ale, nie widać czy to młode listki henia czy coś innego. Aczkolwiek posadzenie nowych sadzonek będzie lepszym rozwiązaniem bo sądzę że może puszczać młode powoli od góry. a sam wiesz jak to będzie wyglądało.
Ostatnio edytowano 18 gru 2013, 18:33 przez Usunięto użytkownika 31012, łącznie edytowano 1 raz
-
Usunięto użytkownika 31012
●
Podobnie wyglądał mój mały Heniek jak potraktowałem go woda utleniona aby pozbyć się sinic. U mnie odbił bo korzenie nie ucierpiały, ale długo dochodził do siebie. Tam gdzie nie ma już życia należy to odciąć bo będzie gnił. Jak Ci zależy, aby wszystko szybko wróciły do normy to lepiej kupić nowe sadzonki.
-

flyingcircus
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Wywal wszystko co tak wygląda bo będziesz miał jeszcze większe kłopoty (DOC). Taka zgnilizna to nic dobrego a sama roślina jeżeli odbije będzie to trwało bardzo długo. Bezpieczniej wywalić wszystko i posadzić świrze.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
-
W tydzień praktycznie 3 listki urosły, wszystko lata od filtra. Więc wywalę to i posprzątam na święta. Może z rodziny nikt nie będzie pamiętał że był tu heniek. No i go kupię dopiero po świętach, bo wszystkie dobre sklepy na allegro mają urlop.
-
nikodem239
●
Zamów in-vitro. Dzięki temu przechowasz sobie jakiś czas a później posadzisz w wolnej chwili. https://sklep.roslinyakwariowe.pl/roslin ... -9137.html
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Miałem in-vitro w żelu tylko większy kubek bo 10cm ale za 15zł.
-
nikodem239
●
Też mam i też w dobrej cenie.  Z czystej przyzwoitości poleciłem RA.
-

Prospero
●
-
Powiązane tematy
Zapraszam do podpatrzenia kilku wskazówek na najnowszym filmie ekipy Green Aqua z Węgier:
Zapraszam do obejrzenia filmu Rafała Kozery z Akwa Gadki.
Wszystko ładnie rośnie poza mchami, pełno w nich nitek i są takie pociemniałe. Zbiornik 300L. Świecę 0,9W/L i sporo nawoże solami, do tego sporo Co2, wygląda to tak:
Witam
Jakie są obiawy niedoboru mikro, pytam bo zbiornik 200l ma dwa miesiące, nie ma większych problemów tylko LUDWIGIA MINI RED dostaje małe zniekształcone liście tak jak - coś podobnego do papalony...
Zamówiłem w jednym sklepie przez internet trochę roślin.Na kilku z nich są jakieś ciemne ,czarne narośla a na innych końcówki liści czarnieją.Akwarium trzeci dzień od założenia.Na trzeci dzień dodałem...
Odechciało mi się czyścić co kilka dni katą bankomatową szyby, chętnie bym zakupił https://sklep.roslinyakwariowe.pl/czyscik-magnetyczny-flipper-float-nano-szyba-p-40428.html .
Ktoś uż...
Witam
Wracam do akwarystyki po kilkuletniej przerwie. Będę zakładał nowy zbiornik i chcę mieć w nim mchy i rośliny trawnikowe. Zastanawiam się jak podejść dobrze do tematu nawożenia od samego początku...
Od kilku miesięcy mam problem z klarownością wody. W wodzie pływa dużo czegoś co przypomina kurz/pył. Filtracja nie może tego wyłapać nawet z watą. Te drobinki da się zauważyć gołym okiem. Nie jest to...
Witam.
W mym akwarium dolne partia roślin często marnieją i odpadają im liście. Górne partie są ok wyglądają ładnie. Pytałem o to pana w sklepie akwarystycznym.
Pan powiedział, że to jest normalne, ...
Witam mam akwarium 72l. Wymiary to 60x30x40 wysokosci 40;p. Mam tam 24 stopnie 0.4w/l gh 8 ph 7.3 Akwa ma trzy miesiące posiadam tam limnophile sessiflorę mech christmass i nadwódkę szerolistną.
Zauw...
|
|