Wstrzykiwanie symfonii w dno - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wstrzykiwanie symfonii w dno

Liczba wyświetleń: 1445·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
matimusiol rydułtowy

16 gru 2013, 00:23 Wstrzykiwanie symfonii w dno  (#1)  

Witam wszyskich kolegów hobbystów, mam takie może dosyć głupie pytanie. Mianowicie ostatnio tak sobie pomyślałem, że skoro manado to jałowe podłoże, to czy warto by mu było wsztrzyknąć symfonię pod korzenie, ale tylko tam gdzie nie ma substratu, czy to nie ma sensu. Co wy na to :?: :?: :?: :wink:

matimusiol
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: rydułtowy

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda
Czasem tak się robi.

Ale trzeba pamiętać o jednym - warstwa podłoża musi być gruba i zwarta (np. ziemia, stary substrat lub drobny piasek) i musisz użyc igły, ponieważ przy zwykłej strzykawce zanim ją wyjmiesz z podłoża spora część nawozu zdąrzy się przedostać do kolumny wody.

Bezpieczniejsza są jednak wszelkiej maści kapsułki i tabletki. Możesz je wykonać samodzielnie umieszczając dowolny nawóz w kapsułkach żelowych (są do kupienia w dużych centrach ogrodniczych).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Nawożę swój baniak tą metodą - mikro i fosfor strzykawką do podłoża podczas podmianki, a do słupa wody codziennie KNO3.

3promile
Ranga: Aktywny użytkownik

marho760816 Białystok
Ja bym uważał. W moim przypadku wstrzyknięcie Profito pod Arcuatę spowodowało rozpuszczenie rośliny. Doszło o zatrucia metalami.

marho760816
Ranga: Początkujący

Miasto: Białystok

matimusiol rydułtowy
No dobrze, tylko jakie dawki mam dawać do 240l HT, bo narazie daje 2ml raz na tydzień, przy podmianie pod korzenie. No i druga sprawa, czy symfonia to dobry nawóz, czy może wstrzykiwać tam coś innego

matimusiol
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: rydułtowy

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

potrzebuje rady doświadczonych kolegów odnośnie symfonii

matimusiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 3567
siemka kupiłem sobie coś takiego i chciałby sie poradzić kogoś z doświadczeniem czy dobrze zrobiłem i co jeszcze powinienem mieć symfonia złota 50g K2SO4 25g i fe 13% 5g no i do tego dorzucają kar...

Sole na dno akwarium

gogi509 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1034
A jakby posypać soli na samo dno akwarium przed założeniem np KNO3 i inne...można tak robić ?

co ile trzeba ingerowac w dno?(stare podloze)

kicia w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3593
Przekopalam caly internet i starasznie malo informacji jest na ten temat :( Chodzi mi mianowicie o to...co ile czasu nalezy wymieniac podloze... Z czasem zdolność podłoża w akwarium do dostarczania ko...

Aquaclay Stare Dno - zawartość - naprawdę nikt nie wie?

psicho w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2196
Witam, grzebałem na forum, google i nie znalazłem oczekiwanej odpowiedzi. Czy podłoże Rataja - Stare Dno zawiera jakieś pierwiastki typu azot czy żelazo? Czy jest tylko podłożem bakteryjnym? Planuj...

Lepsza alternatywa dla symfonii

Marcin Baranowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 11399
Witam Ostatnio wyszperałem na stronie Intermagu nawóz mikroelementowy o nazwie Mikro. Moim zdaniem jest on zdecydowanie lepszy od szeroko stosowanej symfonii złotej. Ma lepszy związek chelatujący i...

Czy to dobre proporcje symfonii

AdamAGP w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3153
Od dawna nawożę symfonią i na początku było super ale z czasem jak akwarium się zestarzało nieco się pogorszyło. Akwarium ma 100l oświetlenie to 3*18W + 1*13W, nawożenie CO2 z bimbrowni niezbyt stabil...

Pytanie dotyczące symfonii zlota.

[PL]Grzes w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1934
Pewnie zaraz mi ktos powie: A opcja szukaj??? a ja sie zapytam czy mozna na poczatku stosowac symfonie zlota bez siarczanu potasu?? Nadmienie ze mam juz zamowiona czysta z hurtownii Chemicznej bo u...

Rózne rodzaje symfonii złota

plto w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1333
przypadkiem znalazłem w inetrnecie stronke na której znajdują sie rozne rodzaje symfonii zlotej. podaje przyklady i i link do stronki symfonia B -chelat boru symfonia Cu - chelat Miedzi symfonia ...

Wpływ SYMFONII ZŁOTEJ na ryby.

tomi18 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1813
Witam! chciałbym się dowiedzieć czy nawóz symfonia złota może mieć negatywny wpływ na ryby delikatne np paletki i na inne? nawoz w ilosci zalecanej na forum 30g/500ml bez k2so4 sama symfonia i dawkow...

Czego brakuje w symfonii???

AdamAGP w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1780
Chciałem spytać ludzi używających Symfonii Złota - Czego jeszcze uzywacie do nawożenia. Próbuje dojść czego brakuje

Statystyki

Ten temat przegląda 316 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 316 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.