Wymagania świetlne roslin - sprecyzowanie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wymagania świetlne roslin - sprecyzowanie

Liczba wyświetleń: 2347·Odpowiedzi: 5
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
KIWIŚ Szczecin
Witam,
W tematyce roślinek akwariowych jestem w sumie nowa ( mam pewne doświadczenie z marnowaniem niektórych z braku odpowiedniego oświetlenia.. :oops: ). Teraz szykuję się w końcu do stworzenia akwarium roślinnego, z odpowiednim oświetleniem i CO2 z butli, i z nawożeniem.
Moje pytanie jest takie: co znaczy wysokie wymagania świetlne w opisie niektórych roślin? Czy wysokie to już powiedzmy 0,6W/l, czy dopiero 1W/l? Co znaczy umiarkowane wymagania?
Moje planowane akwarium roślinne ma między innymi zawierać docelowo roślinki czerwone i wiele innych, gdzie w opisie jest: wysokie wymagania świetlne- proszę więc o sprecyzowanie: ile to znaczy wysokie?

Z góry dziękuję za wszelkie wyjaśnienia.

KIWIŚ
Ranga: Początkujący

Miasto: Szczecin

matu Gdańsk
Wysokie to już bym powiedział właśnie od 0,6 do 0,8W/L.
1W/l jest dla 'maniaków', którzy wiedzą co robią ;)

Do takiego światła trzeba już mieć zestaw CO2 i bazę nawozów. Mam nadzieję, że o tym wiesz... :D

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

KIWIŚ Szczecin
Ok, czyli 0,91W/l to już jest bardzo dużo?
Czytałam ostatnio artykuł na roslinachakwariowych, że w zasadzie przeliczanie tego w ten sposób nie do końca ma sens, bo wysokość nad akwa, bo barwa etc. Dlatego pytam, bo chcę zakupić belkę i wciąż nie wiem jaką?
Akwarium 80x40x40. Rośliny te o wysokich wymaganiach chcę mieć. Butla z zestawem już czeka. Filtr też. Nawożenie naturalnie będzie solami.
No i pytam, jakie w zasadzie powinnam mieć oświetlenie tego akwa, żeby tym roślinom było dobrze?
Czyli jak planuję 3x39W/l - to będzie za dużo? Czy będzie ok? Gdzieś czytałam, że swiatła nigdy za dużo. Ryb na początku nie chcę w ogóle wpuszczać, więc sobie będę eksperymentować z CO2. Pytanie, czy będą rośliny lepiej rosły przy 0,9W/l niż w 0,6W/l? No i co w ogóle znaczy, że około 1W/l to dla tych, co się znają? To muszą być chyba jakieś równania, że tyle światła=tyle CO2+ tyle nawozów.
Ale to nie ten temat. Chodzi o rośliny- jak 0,6-0,8 to już wysokie, to po co w ogóle ludzie robią akwa z oświetleniem powyżej tego progu?

Proszę, niech mi ktoś wyjaśni.

KIWIŚ

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tomkiewicz89 Tomaszow Mazowiecki
Z mojego zebranego doświadczenia , mogę napisać , ze jako początkująca osoba nie jest Ci potrzebne aż takie duże oświetlenie , mogę również stwierdzić ze oświetlenia powyżej 0.7 W/l są zbędne. Ani nie pomoże to w wzroście roślin czy kondycji ani nie ułatwi prowadzenia zbiornika , wręcz odwrotnie może wprowadzić Cie w poważne problemy . Dużo ludzi zaczynając przygodę z akwarystyka decyduje się na duże oświetlenie z myślą o dobrych efektach, dopiero po czasie zaczynają powstawać problemy. Optymalne oświetlenie utrzymuje się w granicach 0.5-0.6W/l , decydując się na mocniejsze swiatło (0.7-1w), musimy brać pod uwagę ze rośliny będą więcej pobierać substancji odżywczych , co za tym idzie dobranie odpowiednich dawek nawozów odpowiedniej podaży co2. Nieumiejętność nawożenia przy takim oświetleniu prowadzi do zakwitów glonów .

Przy odpowiednim nawożeniu , podaży co2, filtracji i podłożu możesz uzyskać bardzo dobre efekty przy świetle 0.5W

P.S Nie pamiętam gdzie to czytałem , ale było napisane ze rośliny tez maja granice poboru substancji . Stwierdzono ze najwięcej składników odżywczych potrafi wchłonoc przy oświetleniu nieprzekraczającym 0.8W/l. Czyli można by stwierdzić ze przy oświetleniu 1w/l wchłonie tyle samo substancji pokarmowych co przy np 0.75W .

Tomkiewicz89
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tomaszow Mazowiecki

KIWIŚ Szczecin
Super. Bardzo dziękuję za tą odpowiedź.
Nad doborem oświetlenia zastanawiam się już dłuższy czas, a nie znalazłam takiej informacji, jakie oświetlenie jest dobre dla bardziej wymagających roślin. Wszędzie jest podawana dolna granica, czyli 0,5W/l - czyli założyłam sobie, że to dla tych mało wymagających roślinek. Informacje od użytkowników prowadzących zbiorniki przy świetle powyżej 1W/l rzucają podejrzenia, że takie światło powinno się mieć dla bardziej wymagających roślin...

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam

KIWIŚ

KIWIŚ Szczecin
do : Tomkiewicz89
Znalażłam informacje na temat tej granicy, jaką mają rośliny- to 1,3W/l i powyżej tej ilości już nie pobierają więcej składników pokarmowych, więc i więcej światła mija się z celem:)

Może czytałeś, ale podaję link- niesamowicie fajny artykuł.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 27682.html

Generalnie upraszcza wszystko, co miałam zamiar robić ze swoim zbiornikiem:):)

Pozdrawiam

KIWIŚ

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

YouTube

Film - Dwie ważne porady przy przycinaniu roślin

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2636
Hej Film po niemiecku. Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
IMG_20240907_152757.jpg

Słaby wzrost roślin

Grzegorzm w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 7475
Cześć, mam takie wyzwanie. Zacząłem rok temu akwarium bez ryb, nie miałem czasu i słabo o nie dbałem, żyło swoim życiem, dolewałem wody. 3 miesiące temu zrobiłem restart, ale zostawiłem stary filtr,...
1.jpg

Przycinanie roślin

brunonatura w Sprzątanie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 21720
Witam wszystkich miłośników akwarium :) Po regularnym podawaniu nawozów i CO2 rośliny zaczęły rosnąć jak szalone. Chciałbym je trochę wymodelować poprzez przycinkę, ale nie mam pomysłu jaką przyjąć ...
YouTube

Metody przycinania roślin

Witold Sławiński w Sprzątanie · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 221594
Chciałbym poznać jakie stosujecie metody na przycinanie roślin, gdy już zbytnio się rozrosną. W swoim akwarium obecnie stosuję dosyć brutalną metodę, ale jak sądzę chyba nie wszyscy tak robią. Metoda...
YouTube

ProTip - jak przycinać rozłogi roslin akwariowych

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3158
Zapraszam do pooglądania.
YouTube

Przygotowanie roślin do posadzenia w akwarium

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 7570
Zapraszam do obejrzenia filmu z serii "Gosia i Tomek - w akwarium". Tym razem autorzy omawiają tematykę przygotowania roślin po zakupie, która sprawia często problem osobom początkującym....
YouTube

Hodowla roślin akwariowych dla każdego

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3106
Zapraszam do obejrzenia i podjęcia prób z hobbystyczną mini hodowlą w domowych warunkach.

Przyjmowanie się roślin emersyjnych i submersyjnych w akwarium

roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 12749
Wśród wielu niedoświadczonych akwarystów funkcjonuje następujący mit: Rosliny z uprawy emersyjnej (nadwodnej) gorzej przyjmują się w akwarium niż rośliny uprawiane pod wodą. Wyjaśnienie: Formy em...

Pielęgnacja mchów i innych epifitów (roślin cienia)

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2128
rosliny-cienia.jpg Zachęcam do zapoznania się z najnowszym poradnikiem ADA: https://www.adana.co.jp/en/aquajournal/nature-in-the-glass-289d/?fbclid=IwAR2nhJBH5o67no9Bszgt8ogwGsr2f2fj7Xt3ctQ3ZEREsxzL...

Zniekształcone liście roślin, brak wzrostu.

Zbyszek577 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 31945
Witam kolegów! Jestem po raz pierwszy na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Problem z moim akwarium polega na tym, ze od około dwóch m-cy moje rośliny przestały rosnąć i mają mocno zniekształcone li...

Statystyki

Ten temat przegląda 429 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 429 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.