Przeróbka lampy Aqua Box 17
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
 Witam kolegów akwarystów, zakładam nano akwarium. Chciałem użyć gotowy zestaw, który zalega mi w szafie. Jednak w lampie znajdują się dwie diody po 1W plus nocna. Wymyślilem, że dodam jedną\dwie diody Cree. Jedną napewno wcisnę. Nasuwa się pytanie, czy nie będzie za gorąco? Oraz jeśli dodam diodę 3 W z całkiem dobrą ilością światła, czy to wystarczy roślinom? Którą z diód wybrać? pozdrawiam
-
AmphiprionOc
●
- Ranga: Początkujący
dzięki za odp. Zasilanie dodam. Może nawet podłączę pod mikrokontroler, to sobie wschody zachody zrobię. Tylko czy jest sens dokładać jednego leda:D
-
AmphiprionOc
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Z ta lampa to raczej mozna anubiasy i mchy hodowac. Na 45L mam 12 diod 3W 3x niebieskie 3x czerwone 3x 10.000K 3x 6500k. Wstaw tam ile sie zmiesci jak chcesz jakies wymagajace roslinki sadzic
-
Sylwester Wolski
●
- Miasto: Opoczno
-
Na siłe wejdzie troche, tylko co z dużą ilością ciepła... Teoretycznie już przy 8 W byłoby sporo. Trzeba pamiętać że przy diodach przelicznik W/l jest inny, czyż nie?
-
AmphiprionOc
●
Zgadza się przelicznik jest mniejszy.
-
EKATHELEEN1154
●
Zrobiłem co miałem zrobić. Dwie diody po 1W plus moje dwie po 3W. Ponieważ kolor trochę zimny, to dodaję czerwoną. Całość połączona PWM z mikrokontrolerem. Więc mam symulację wschodów i zachodów... Każda dioda jest na małym osobnym radiatorze. Temperatura przy 700mA była za duża, a diody są zamknięte w małej lampce. Przy ok 500-550mA jest dobrze tj. ok. 37*C. Dodałem termometr połączony z mC, który w razie czego wyłączy i włączy ponownie przy temp. 30*C. Można zamknąć.
-
AmphiprionOc
●
Wszystko teraz powinno być w porządku.
-
ECOWILLENA2411
●
Powiązane tematy
Witam
Czy to możliwe że sonda PH padła po 6 miesiącach ( nie całych ) użytkowania ?
Mam problem ze sterownikiem PH BOT ,ale tylko w godzinach porannych 7-8 rano sterownik co chwilę załacza i wyłącza ...
micmol.jpg
Miło mi poinformować o wprowadzeniu do oferty lamp LED marki MICMOL. To wiodący producent oświetlenia akwarystycznego, którego produkty zyskują ogromną popularność za oceanem i w Europie....
Hej
Pachi przedstawia/ porównuje lampy firmy Skylight wszystkie modele. Przy okazji omawia, które z nich pasują do jakich zbiorników/aranżacji.
Film po niemiecku.
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Zapraszam do obejrzenia filmu Przemka na kanale Skylight.
Link do opisu produktów:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?keywords=hyperspot+fm&search_in_description=0&...
129611 Ultra Slim 60_13.jpg
Aquael wypuścił kolejną nowość - lampy Ultra Slim, w załączniku udostępniłem Wam instrukcję i fotki.
Poniżej opis producenta:
UltraSlim
Światło jest niezbędnym czynniki...
wrgb-slim1.jpg
wrgb-slim2.jpg
Zapraszam do obejrzenia prezentacji modeli SLIM, które właśnie zawitały na krajowe podwórko :)
Zobacz opisy w sklepie:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
|
|