Krasnale + galezatki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Krasnale + galezatki

Liczba wyświetleń: 1093·Odpowiedzi: 1
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Wygląd listy:
MarcinG Irządze / Śląsk.

15 gru 2013, 12:06 Krasnale + galezatki   (#1)  

Cześć, będę robił restart w akwarium w którym znajdują się krasnale prawdopodobnie powstały poprzez zbyt duża obsadę i przekarmianie ryb.

Będę chciał przemyc wszystko woda utleniona i woda z kranu oprócz filtra.
Z 2-3kg starego zwirku przeplukanego z gorącej wodzie.
No i co najważniejsze tylko 9 prystelek i ok. 200 helenek (ich chyba za dużo? Jak na 54l)

No i wszystkie roślin chciałem mieć nowe, ale myślę czy by nie uratować 5 moich galezatek, dało by rade przeplukac ich w kwasku cytrynowym? Ewentualnie mam jeszcze w domu chlor.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

MarcinG
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Irządze / Śląsk.

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

11 sty 2014, 16:47 Re: Krasnale + galezatki  (#2)  

A nie lepiej powalczyć z krasnalami ;) ? restart to już ostateczność...

djwow
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Powrót do Glony

Powiązane tematy

Prośba o pomoc - dlaczego zaatakowały krasnale?!

piotr_piotr44 w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7972
Szanowni forumowicze - proszę o pomoc w identyfikacji i walce z krasnorostami (tak mi to wygląda). Trzy tygodnie temu akwarium wyglądało super bez nieproszonych gości (pierwsze zdjęcie) - następnie po...

Problem z glonami - okrzemki, zielenice, krasnale :(

bikuss w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 691
Witajcie na początek troche o akwarium: 54L 60x30x30 2x15W (8h dziennie swiece) aqua clear 30 (ceramika, gabka i inna gabka) 25 stopni ph 7 GH ~10 NO3 ~10 No2 0 KH 5 - jak to zwiekszyc? bo c...

Krasnale?

meteoryt w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1785
Akwarium ma 12 dni, parametry: TwO - 8 TwW - 4 No3 - 5 No2 - 0,2 Po4 - 0,1 Fe - 0,1 Ph - 6,5 - 6,8 daje tylko easy carbo ok 8 ml, co2 24/dobe i pojawilo mi sie cos takiego

Krasnale pomocy

vieri w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3108
W itam,od dwóch dni mam poważny problem z krasnorostami i jakimś innym brunatnym glonem [rosną w oczach].Problem zaczął się we wtorek kiedy kupiłem filtr RO wymieniłem 40% wody pół na pół z kranówką u...

krasnale dopadly

rabbit w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2600
wygralem walke z nitkami teraz czas na krasnale 112L co2 z butli makro wedlug przepisu Spidrra i schelatowane mikro z allegro na przemian podaje 2 dni przerwy na tescie co2 kolor odpowiedni zaczne o...

Statystyki

Ten temat przegląda 227 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 227 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.