Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam, u swoich neonów zauważyłem delikatne wybrzuszenia na bokach. Są to takie białe guzki wystające spod skóry. Innych objawów na razie nie ma. Nie wiem co to dokładnie jest ale mają to ok 2-3 dni. Chore są 4 sztuki z 14. Podejrzewam chorobę neonową. Reszta obsady tzn. otoski i razbory galaxy są zdrowe. Akwarium ma 3,5 tygodnia ale rybki mam 2 miesiące, tylko przebywały w innym zbiorniku. Wcześniej nie było z nimi takich problemów. KH 5 GH 10 NO3 2 Oświetlenie 4x24W, Filtr JBL e901, Termoreaktor DIY. Filtr dojrzały - wcześniej pracował w innym zbiorniku. Woda RO mieszana z mineralizatorem Hydro Mineral. Nawożenie Balance K i Aquatilizer Ferki. Zdjęcia: Dodatkowo jedna z samic, która posiada te przebarwienia zrobiła się jakaś krzywa: Proszę o pomoc w identyfikacji choroby. Z góry dziękuję za pomoc.
-
natraf1985
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Polska
Wygląda to na początkowe stadium ichtioftiriozy czyli ospę rybią.Wiesz jak ją leczyć ?
-

krzych4120
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
to chyba nie ospa... miałem już ospę w zbiorniku więc wiem jak wygląda. Kulorzęsek osadza się na skórze ryby, natomiast tutaj to coś wychodzi jakby spod skóry. To są takie białe wybrzuszenia, a nie białe kropki jak w przypadku ospy. Mimo to dzięki za zainteresowanie.
-
natraf1985
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Stadium ,,osiadłe''umiejscawia się pod skórą ryby,tam ,,dojrzewa''około 6 dni w temp.25 st.poczym pęka i z guzka uwalniane jest setki ,,pływek''które szukają przez 24 godz.kolejnego żywiciela.Jeśli nie znajdą to zdychają jeśli znajdą to dopiero w tym stadium choroby ryba obsypana jest białym nalotem przypominającym kaszę mannę.Obserwuj inne ryby czy nie są obsypane kaszką.
-

krzych4120
●
profilaktycznie zrobię im kwarantanne w innym zbiorniku i podam costaforte podnosząc trochę temperaturę... obecnie mam 24st. więc podniosę do 28st. i zobaczymy...
-
natraf1985
●
Jeśli to jest początkowe stadium ospy to odizolowanie ryb z ,,guzami''powinno powstrzymać inwazję na całe akwarium.
-

krzych4120
●
Natraf198 Daj znać czy te guzy znikna bu u mnie jest to samo z kilkoma neonami czerwonymi ale one juz to 6msc maja. Pozdrawiam NIekrasz
-
Niekrasz
●
- Miasto: Bydgoszcz
Powiązane tematy
Dzień dobry, dzisiaj rano zauważyłam że jeden skalar ma coś z płetwami i jest mniej aktywny niż zawsze bardzo proszę o pomoc.
Witam, czy mógłby ktoś pomóc w identyfikacji choroby gupika? W zalaczeniu przesyłam zdjęcia. Ma na boku jakby taką narośl, pojawiła się jakieś dwa dni temu. Jest o wiele mniej aktywny.
Pozdrawiam...
Drodzy koledzy.
Poradźcie. Nie mam pojęcia dlaczego moje simulansy spędzają całe dnie w ukryciu.
Wcześniej w tym akwarium funkcjonowały towarzysko ze srogą liczbą narybku kakadu. Imprezowały wręcz...
Witajcie. Mam dziwną przypadłość u skalara. Na boku rybki pojawiła się dziura. Dosłownie! Z początku myślałem że gdzieś się przytarł czy coś, ale dzisiaj zauważyłem że dziura znacznie się powiększyła....
Witam
Ile neonów czarnych mogę trzymać w 100l netto?
Wystartowałem akwarium 112l dla odmiany nie będzie to typowy roślinniak, choc roślin będzie dość dużo, ale tych łatwiejszych, planuję tam dać grupkę Neonów (15-20), myślałem o Neonie zielonym (simulan...
Witam,
Mam pytanie odnośnie mieczyka. Zostal odłowiony około tygodnia temu do mniejszego zbiornika na kwarantanne, gdyż zauważyłem, że ciągle się chowa za roślinami lub filtrem nie pobiera pokarmu. E...
Mam problem z bojownikiem, wczoraj zauważyłam że ma takie sklejone płetwy, parę dni wcześniej było wszystko okej, miał piękne długie i kolorowe, co mam zrobić? Czy to choroba Fin rot?
Witam,
Czy ktoś z szanownych forumowiczów trzymał te dwa gatunki razem? Plan był taki aby wybrać jeden gatunek ławicowy i coś większego, żeby rybcie pływały w ławicy, a nie każda w swoją stronę. Z ta...
Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem chociaż z akwarystyką mam do czynienia już od dawna, patrząc na waszą wiedzę to jestem raczej raczkującym akwarysta stąd penie banalne pytanie z mojej stro...
|
|