Zmiana oświetleenia w nowym zbiorniku.
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam. Planuję zmienić wystrój akwarium tzn reset akwarium akwa 54l. Aktualnie mam glony i wgl wszystko jest misz masz. Teraz świecą mi dwie żarówki energooszczędne o mocy 2x15W 6500k We czwartek przyjdą mi rośliny dlatego też zaraz we czwartek zabieram się za reset akwarium. Na początku zacznę świecić 6h ale mam mieć nowy moduł Aquael 24W zamiast tych żarówek co mam aktualnie tyle że moduł będę miał w piątek sobotę stąd pytanie czy przez te dwa dni początkowe czyli czwartek bądź ostatecznie piątek mogę jeszcze świecić tymi 30W aktualnymi czy muszę czekać na ten 24W moduł czy jak przez dwa dni baniak będzie miał światło 30W i po 2 dniach dostanie 24W to nic się nie stanie? Tzn glony itp?
-
Aquaril69
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Spokojnie nic się nie stanie .
-

pagu
●
- Ranga: Znający temat
Powiązane tematy
Cześć,
Czy ma ktoś doświadczenie z tą lampą (Chihiros WRGB2 90) w kwestii świecenia nowego akwarium ?
Doczytałem gdzieś aby przez pierwsze 3 tyg. świecić w ustawieniu Red na 50%, Green na 40%, Blue n...
Witam!
Założyłem ten wątek aby poznać opinie doświadczonych użytkowników na temat oświetlenia LED. Otóż posiadam akwarium roślinne na podłożu Aqua Substrat (Zbiornik Atman Ar-620) i świetlówkach :
1....
Witam.
Zakupiłem świetlówki LED o dł.180 cm
Diody SMD 5050, barwa biała zimna w jednej świetlówce i biała zimna z domieszką czerwonego i niebieskiego w drugiej.
Diody świecą trochę inaczej niż zwykłe ...
Witam
Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium z prostymi w hodowli roślinami jak m.in. lotosy, cryptokoryny, nurzańce, anubiasy. Sporo ich mam. Doczekałem się tego mając światełko w akwarium Sinkora W...
Przymierzam się do zmiany oświetlenia. W moim odczuciu, to co posiadam jest "takie sobie". Generalnie mimo teoretycznie wystarczającej mocy/lumenów do litrażu - 54 lm/l.
Wzrost roślin, jest ...
Cześć,
Mam akwarium 112l, roślinne.
Butla CO2, eheim experience 350, nawożenie vimi all in one, woda RO z mineralizatorem vimi.
Gatunki roślin to: eleocharis parvula mini, Alternanthera reineckii Mini...
Cześć, mam baniak 126l. Zamierzam w nim troche pozmieniać.
Zacznę od oświetlenia a z czasem zmiana całej aranżacji.
Potrzebuje oświetlenia do akwarium roslinnego w którym chciałbym posadzić na pierw...
Witam,
Stoję przed koniecznością wymiany świetlówek T5 na nowe. Już nie o koszty chodzi, ale ciekawi mnie ta lampa:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/lampy-ledowe/120cm-dlug...
Planuję zmianę oświetlenia w zbiorniku z T8 na LED
Zbiornik 150cm x 38cm x 60cm
Około 240 L wody.
Planuje na bazie ziemi ogrodowej po mineralizacji i wysuszona 4x
Rośliny skromne narazie.
Zalany 2tyg ...
Szanowni!
Już mi brakuje konceptu, moje akwarium ma się kiepsko. Proszę Was bardzo o pomoc, gdyż myślę, że pozostaje mi jeszcze wymiana świetlówek na inne.
Na początek dane akwarium:
45L brutto - 50...
|