"Szlachetna Paczka" akcja pomocy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

"Szlachetna Paczka" akcja pomocy

Liczba wyświetleń: 1949·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich,

Przypuszczam, że wielu z Was słyszało już o tej akcji lub o jej podobnych.
W okresie świątecznym często możemy spotkać ogłoszenia o akcjach charytatywnych, zbiórkach pieniędzy itp.
Często zastanawiamy się przy okazji takich informacji na ile te akcje faktycznie pomagają, czy są uczciwe itp, po krótkiej refleksji związanej z pomocą innym przechodzimy do porządku dziennego myśląc sobie ....a tam ja mam swoje sprawy, potrzeby itd....

Wiele z takich akcji staje się dla nas obojętna jeżeli dotyczy odległej pomocy a dokładnie jeżeli pomoc ta dotyczy osób które istnieją gdzieś z dala od naszego miejsca zamieszkania.
Nie dowierzając, by nasz pomoc dotarła do kogoś w czystej formie (nie dowierzając instytucją) coraz częściej przechodzimy obok.

Chciałbym Was zainteresować akcją która różni się od pozostałych.
Zaraziły nią nas bliskie nam osoby i jakoś tak już spontanicznie "poleciało" :)

Akcja "Szlachetna Paczka" jest o tyle inna od większości podobnych w naszym kraju, że ukierunkowana jest w swoich założeniach na pomoc lokalną konkretnym osobom, rodzinom.
Nie wysyłamy pieniędzy lub konkretnych rzeczy gdzieś w przysłowiowy kosmos, ale wybieramy prawdziwe rodziny
potrzebujące pomocy z naszego własnego podwórka czyli własnego miasta czy też wsi.
W opisach rodzin (zmienione dane osobowe) możemy odszukać ważne informacje które zarówno pomagają nam w wyborze tych którym chcemy pomóc, jak i podsuwają nam ich potrzeby.
Od paczek żywnościowych, ubrań, zabawek, przyborów szkolnych po akcesoria gospodarstwa domowego.

Mało kiedy zastanawiamy się nad tym że gdzieś obok nas jest ktoś kto bardzo potrzebuje naszej pomocy a wstydzi się o nią poprosić, bo bieda okryta jest we wstyd na nieszczęście biednych właśnie.

Akcja "Szlachetna Paczka" daje świetną możliwość pomocy osobom mieszkającym nie w obcym kraju, nie w innym województwie czy innym mieście, ale na własnym podwórku.
Przez pracę wolontariuszy, najczęściej są to harcerze możemy bardzo dokładnie oprócz opisów dowiedzieć się jak możemy pomóc komuś kto być może mieszka dwie ulice dalej.

Naprawdę czasami nie potrzeba dużo ......polecam Wam Wszystkim tą akcję.

http://www.szlachetnapaczka.pl/o-projekcie

pozdrawiam
Aquamateo

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

Świetny pomysł! Bardzo dobra okazja, by coś zrobić dobrego konkretnym osobom. Akcja sprawdzona! Rzeczywiście nie jest to jedynie idea, pustosłowie albo powiedzenie: "Idźcie gdzieś, ogrzejcie się i najedzcie do syta" (por. Jak 2,16), ale konkretna pomoc, konkretne nakarmienie, ogrzanie... Dobrze, że w Polsce jest jeszcze sporo dobrych serc, szlachetnych akcji i to płynących często z idealizmu serc młodego pokolenia. Brawo!
Aquamateo, dzięki za podpowiedź!

Godween

Jestem za takimi akcjami mającymi na celu pomoc drugiej osobie. Sama biorę często udział w podobnych przedsięwzięciach i czuję się taka spełniona, wzbogacona.

Onardia
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tutaj taki mały spot reklamowy tej akcji, jeden z wielu zresztą

http://www.youtube.com/watch?v=u0sz1ilLXUk

a tutaj przykład z Tych, jak można w luzny i spontaniczny sposób dobrze bawić się przy tworzeniu paczki dla tych którzy potrzebują pomocy i minimum zainteresowania ze strony tych którym w życiu układa się trochę lepiej.

http://www.youtube.com/watch?v=YUzevDVO0Cs

można ? ...można !

pozdrawiam

p.s
Dodam jeszcze, bo zapomniałem wspomnieć wcześniej, że akcja nie jest jednorazowa.
Gdy termin dostarczenia paczek mija a chce się mimo to udzielić komuś pomocy, to wystarczy kontakt z opiekunem takiej rodziny (wolontariuszem) przez którego lub też niekiedy razem z nim można dostarczyć potrzebne rzeczy w innym terminie. Działa to 365 dni w roku :)

aquamateo

Wspieram stronę kontem Premium

Tak, można pomagać cały czas :) Mam właśnie kilka takich rodzin, którym pomagamy z ekipą.

EcoLuke92
Ranga: Początkujący

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

(film) Jak usunąć glony przy pomocy Phyton Git Sol .

Jacek Pawłowski w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 57
Hej Film Jak usunąć z kamieni i korzeni glony przy pomocy preparatu firmy ADA -Phyton Git Sol . Film po niemiecku.
IMG_0554.jpeg

POMOCY! Mam problem z roslina

akwagucio w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3898
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach. Pozdrawiam
DSC_0379.JPG

200l - start i potrzebuję waszej pomocy

adamon w Akwaria · Odpowiedzi: 67 · Wyświetlenia: 32597
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach. Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
20250203_185807.jpg

Hallo hallo pomocy z echindorusami

maciek retel w Rośliny · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4647
Witam tak jak w temacie od zakupu tych echindorusów minęło już 3 miesiące wypuszczone są młode liście tak jak widać na zdjęciach. Ostatnio przestały mi rosnąć stoją w miejscu przy ostatniej podmiance ...
20241002_200953.jpg

Pomocy! Co to za roślina?

ToPiLoPiX w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1904
Witam. Kupiłem roślinki na all... lokalnie... Pomijam to że dostałem wielkie G zapakowane kilka roślin w jedno pudełko... ale dostalłem też parę roślin których nie zamawiałem. Oto jedna z nich której ...
zdj akwarium.jpg

Pomocy ! Zdychanie ryb

dawid makowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1802
Witam. Posiadam od około 2 miesięcy zbiornik 200l. Za filtracje odpowiada fluval 305 i aquael turbo 1500. Cykl azotowy zamknięty. Parametrów wody nie mierzyłem wszystkich ale takie jak no2,no3,nh3/nh4...
20231017_163955.jpg

Pomocy

Szyszekk877 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3626
Podpowie ktoś czy to.samiec czy samica bo mam problem
379668002_644299337772076_5165871705745542838_n.jpg

Pomocy w identyfikacji choroby!

WodorekSodu w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1284
Dzień dobry. Mam akwarium 120 l, dojrzewające od 3 lat, z butlą co2 i obsadą głownie przydennych: zbrojniki, czerwone i niebieskie, kiryski julii, gurami, grubowargi syjamskie. Kosiarki od ponad tygo...

Oświetlenia pomocy

Konrad13 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1714
Witam posiadam akwarium 150x60x60 rosline mam pytanie co do lampy Chihiros LED-System Universal WRGB 1500mm Czy wystarczy mi na takie akwarium z srednio wymagających roslin

Oświetlenie 200l akwarium pomocy

elemneo w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2096
Witajcie, przeszukuje forum jednak nigdzie nie mogę znaleść precyzyjnej odpowiedzi, mam akwarium 200 litrów (100cm x 40cm x 50cm) w którym mam dosłownie kilka Alternanthera reineckii mini które na ośw...

Statystyki

Ten temat przegląda 1127 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1127 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.