Jak widać wybór padł na Hardscape nr 2... wybrałem tą opcję ponieważ pomogła podkreślić bardziej głębię plaży Zapraszam do oglądania i komentowania mojej najnowszej aranżacji
Wymiary: 30x20x20 cm 12 L. Oświetlenie: Collar AquaLighter Nano LED Driver 4,5 W Nawożenie: cała linia Ferka, na ta chwilę tylko BK CO2: brak Podłoże: plaża z piasku, z tyłu ADA New Amazonia a pod nią jakiś porowaty żwirek o dosyć grubej granulacji Filtracja: OISTA Hang OnFilter Max Flow 280 L - jakaś tajwańska kaskada ale naprawdę jest dobra Dekoracje: korzenie x3 oraz kamienie Scenery x2 Gatunki roślin: Anubias Barterii Nana, Rotala Rotundifolia Gatunki ryb: Bystrzyki Amandy, do tego dojdą jeszcze krewetki Crystal Red i Black
Zbiornik 2 tygodnie od startu, cel jest taki by korzenie zarosły Anubiasami, jednak ich szczyty mają pozostać wolne - trochę to potrwa... natomiast tył ma być cały obrośnięty Rotalą wstawiam zdjęcia robione w 2 trybach bo nie wiedziałem na który się zdecydować ;P
Podoba mi sie, akwarium sprawia wrażenie wiekszego niż jest, po samych zdjęciach powiedzialbym ze to 60 jest. Przy takiej obsadzie to z nawozeniem trzeba bdzie bardzo delikatnie, szczególnie ze maja tam zamieszkac crystale, czekam na rozwój wydarzeń
Cieszy spora ilość pozytywnych komentarzy i motywuje do dalszego działania, wielkie dzięki dodam przy tym że już w połowie stycznia planuje kolejne dwie realizacje, ale żadnych szczegółów nie zdradzę... i nie wiem też czy będę mógł je od razu pokazać bo bardzo możliwe że to będą aranżacje konkursowe, ale przejdźmy do tematu...
Peterpl napisał(a):akwarium sprawia wrażenie wiekszego niż jest, po samych zdjęciach powiedzialbym ze to 60 jest.
Taki był zamysł tego projektu żeby go optycznie maksymalnie powiększyć i widzę że się udało
Peterpl napisał(a):Przy takiej obsadzie to z nawozeniem trzeba bdzie bardzo delikatnie, szczególnie ze maja tam zamieszkac crystale
Tak, wiem. Staram się nawozić ostrożnie, myślę że będzie dobrze
ariks napisał(a):tylko ten anubias jest za duży jak na tą aranżację, lepiej wyglądały by delikatne mchy czy mini pelia ?
Nie chciałem obsadzać zbiornika mchami ani trawnikiem bo dostęp jest bardzo ograniczony i ich pielęgnacja mogłaby się okazać zbyt problemowa, poza tym miałem wizję żeby wierzchołki korzeni pozostały gołe Co do Anubiasów to masz rację, najlepiej byłoby użyć Anubiasa Nana Petite ale zaznaczę że dzięki tym Anubiasom które otrzymałem powstał ten projekt więc... trzeba im dziękować że są z tego powodu też dałem większe sadzonki na tył by tworzyły jakiś tam drugi plan o ile tu można o jakichś planach mówić...
shiver25 napisał(a):Jakim aparatem robiłeś zdjęcia? Pewnie to jakaś lustrzanka.
Żadna tam lustrzanka ze zdjęć nie jestem do końca zadowolony, były robione trochę na szybko :/ a aparat to Nikon Coolpix L120, przydałby się lepszy sprzęt bo na potrzeby konkursowe póki co będę musiał zatrudnić zawodowego fotografa.
Bardzo przyjemna dla oka aranżacja i to w tak małym akwarium Z anubiasów widziałbym tam minima bonsai, jest idelany do nano zbiorników, efekt głębi byłby jeszcze bardziej wyrazisty
Mała aktualizacja Zbiornik ma już 4 tygodnie i od tygodnia dorzuciłem nawożenie Aquatilizer'em, na razie wszystko idzie ok, bez jakichś większych problemów. Z lewej i z prawej strony przed Rotalą dołożyłem małe kawałki korzeni z Mircosorium Mini. Na zdjęciach stan na chwilę przed podmianą wody i przycinką (czas najwyższy )
Marmota napisał(a):Mam pytanie. Co sądzisz o tej lampce, daje radę? Czy da się ją założyć na szybę o grubości 6 mm?
Tak, jestem bardzo zadowolony z tej lampki, efekt wizualny jest świetny i zamierzam kupić też takie 2 lampki do kolejnego Nano projektu... natomiast nie sprawdzałem czy weszła by na szkło 6 mm ale mogę to sprawdzić w 112 L przy najbliższej podmiance
Yabby napisał(a):Bardzo przyjemna dla oka aranżacja i to w tak małym akwarium
Wrzucam kilka aktualnych fotek, zbiornik ma 6 tygodni i wszelkich problemów brak Rośliny rosną sobie wolno i ciekawy jestem czy w ciągu roku Anubiasy zarosną centralną część korzeni tak jak to zaplanowałem dlatego nie będę chyba zbyt często aktualizował zdjęć bo ile razy można oglądać niemal to samo ;P
tomto1 w Akwaria· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8246
Cześć. Poniżej moje pierwsze poważniejsze podejście do stylu nature, pozostawiam do oceny czy udane. W założeniu zbiornik ma prowadzić się "lekko", z niewygórowaną podażą CO2, światła, nawoz...
prot w Akwaria· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 11329
200 litrów -- Rajska Sadzawka-- prot
120x40x40
Oświetlenie--Fluval LED
Nawożenie Mikro --- Intermag+
Seachem trace
Makro sole własne
Butla CO2
Podloże aktywne z lawą wulkaniczną
Filtracja to ...
tomto1 w Akwaria· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5302
Witam wszystkich, postanowiłem wrócić do prowadzenia akwa roślinnego po 10 latach przerwy. Celem tego zbiornika jest opanowanie uprawy i nawożenia roślin, układ jak i hardscype jest można powiedzieć p...
87Brad87 w Akwaria· Odpowiedzi: 65 · Wyświetlenia: 23794
Witam i zaczynam podsycać emocje, albo i nie ;) taki żarcik ;)
Zbiornik : Cube glass 36x22x26 cm
Oświetlenie : Chihiros LED 361
Filtracja : kaskada Aqua clear 20
Podłoże : Master soil
co2 : butl...
87Brad87 w Akwaria· Odpowiedzi: 82 · Wyświetlenia: 26954
Witam. Można zacząć i od przodu ;) (w zasadzie od detali i power sand za 1 zł :) ) chciałem już grzebać dzisiaj a, że mało czasu to zrobiłem przód. Reszta już też wstępnie ułożona na zewnątrz.
Nazwa ...
87Brad87 w Akwaria· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11134
Witam. Bardzo podobny zbiornik popełniłem dawno temu. Obecnie trochę bardziej świadomie i po prostu zbiornik ma być prosty do bólu. Poza eleocharisem zbiornik zbudowany jest na samych kryptokorynach i...
87Brad87 w Akwaria· Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 11316
Witam.
Tym razem maluch pod bojownika, nigdy nie miałem a będzie to taka odskocznia bo aranżu wielkiego nie ma ;)
Szkło Cube Garden mini M 36x22x26
Oświetlenie 18 W Chihiros C361
Filtracja Eheim...
87Brad87 w Akwaria· Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 14903
Witam.
Tym razem znów rozmiar Mini M chyba póki co mój ulubiony rozmiar ;)
Szklo: ADA Cube Garden Mini M
Oświetlenie: Chihiros C361
Podłoże: Aquasubstrate II czarne powder, zwykły piach
Filtracj...
87Brad87 w Akwaria· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 9073
Chyba mój ulubiony i najlepiej wychodzący mi rozmiar ;)
Szkło: Mini M 36x22x26 21 litrów
Ośwwietlenie: Dennerle scaper's lights, oryginał padł obecnie 11 W
Filtracja: kaskada hagen aquaclear 20
P...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 188 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej