Dozowanie CO2 ręczne czy automatyczne ?
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Hej! Wkrótce zakładam akwarium 60x30x35 , moje pierwsze od dawna. Z CO2 nie mam doświadczenia, jedynie trochę teorii, którą przeczytałem. Stawiam na prostotę w tym akwarium i chyba nie chciałbym kupować sond ph i sterowników - to dość skomplikowane i kosztuje. Zastanawiam się nad kupnem takiego zestawu: jednak mam obawę - jeśli załóżmy ustawię zaworek precyzyjny (czy coś tam  ) na X bąbelków na Y czasu w stałym tempie i zostawię tak akwarium na kilka (załóżmy, że gdzieś wyjadę), to czy po powrocie nie okaże się, że pH wymknęło się spod kontroli - delikatnie mówiąc...  ? W akwarium będą też ryby. Procesy biologiczne ciągle zachodzą i się zmieniają. Czy da się łatwo kontrolować mając taki zestaw? Gdy wyjeżdżam, mogę po prostu odłączyć CO2, ale czy np. w przeciągu kilku godzin może dojść do katastrofy? Dziękuję za bezcenny porady, pozdrawiam 
-
Piotr Koleśnik
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bardzo wiele osób dozuje co2 24h/dobę i nie ma z tym żadnych problemów. Sam także podaję ciągle co2 i ph jest stałe. Jeżeli dobrze ustawisz ilość podawanego gazu to ph owszem zmieni się powiedzmy w pierwszej dobie, ale później jeśli niczym innym drastycznie go nie zachwiejesz powinno utrzymywać się na stałym poziomie. Musisz tylko pamiętać żeby nie przesadzić. Zbyt dużo co2 powoduje duszności u zwierząt oddychających tlenem rozpuszczonym w wodzie.
-

glowa123
●
- Miasto: Wrocław
Witaj. Najprościej będzie jak do tego zestawu dołożysz za reduktorem elektrozawór i pod łączysz go pod wyłącznik czasowy. Będzie załączał podawanie CO2 kiedy będziesz chciał.
-

antek1981
●
Ustawiasz 1b/s i jedziesz 24h , musisz sam wyczuć nie ma obaw . Jeśli będzie za dużo to daj 1/2s obserwuj zachowanie ryb na początku i tyle .
-

pagu
●
- Ranga: Znający temat
Usunięto użytkownika 31012
Zbyt dużo co2 powoduje duszności u zwierząt oddychających tlenem rozpuszczonym w wodzie.
Też mam czasem duszności i nie są spowodowane nadmiarem co2  . Możesz dozować co2 całą dobę ale, ostrożnie 1b/sek, i kontrola nocą, choć raz. Nierozsądne obchodzenie się z tym gazem może załatwić obsadę. Najlepiej pokaż zbiornik, skończy się wróżenie z fusów. Pagu, trochę spokojności. Nie w każdej wodzie co2 rozpuszcza się tak samo. Przyducha może nastąpić w środku nocy i lipa.
-
●
Dokładnie, zaworek lekko odkręć i po pół dnia będziesz wiedział czy bomblowanie i rozpuszczanie jest stabilne. Wszystko na spokojnie rób bez gwałtownych zmian i będzie dobrze nawet przy dozowaniu 24/dobę.
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Dokładnie, zaworek lekko odkręć i po pół dnia będziesz wiedział czy bomblowanie i rozpuszczanie jest stabilne. Wszystko na spokojnie rób bez gwałtownych zmian i będzie dobrze nawet przy dozowaniu 24/dobę.
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Nie rozumiem czemu tu wszyscy się tak przejmują zmianami PH. Przecież w naturze też takie wahania się pojawiają i ryby żyją.
Akwarium to nie labolatorium!
-

dust
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Konin/Poznań
dust napisał(a):Nie rozumiem czemu tu wszyscy się tak przejmują zmianami PH. Przecież w naturze też takie wahania się pojawiają i ryby żyją.
Bynajmniej nie aż tak bardzo przejmowałem się wahaniami ph - chodzi raczej o to by nie wykonczyć obsady zanim dobierzesz odpowiednią dawkę gazu .
-

pagu
●
Grzesiek22 napisał(a): Zbyt dużo co2 powoduje duszności u zwierząt oddychających tlenem rozpuszczonym w wodzie.
Też mam czasem duszności i nie są spowodowane nadmiarem co2  . Możesz dozować co2 całą dobę ale, ostrożnie 1b/sek, i kontrola nocą, choć raz. Nierozsądne obchodzenie się z tym gazem może załatwić obsadę. Najlepiej pokaż zbiornik, skończy się wróżenie z fusów. Pagu, trochę spokojności. Nie w każdej wodzie co2 rozpuszcza się tak samo. Przyducha może nastąpić w środku nocy i lipa. poważnie ? 
-

pagu
●
pagu napisał(a):dust napisał(a):Nie rozumiem czemu tu wszyscy się tak przejmują zmianami PH. Przecież w naturze też takie wahania się pojawiają i ryby żyją.
Bynajmniej nie aż tak bardzo przejmowałem się wahaniami ph - chodzi raczej o to by nie wykonczyć obsady zanim dobierzesz odpowiednią dawkę gazu .
Myślę, że w tym przypadku wystarczy albo zbadać KH i PH i w kalkulatorze wyliczyć zawartość CO2 albo użyć indykatora.
-

dust
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Konin/Poznań
W naturze nie ma tak dużych wahań pH jak w naszych małych akwariach z CO2 dozowanym z butli. Dlatego nasze zbiorniki i ich mieszkańcy są wrażliwi na każdą nagłą zmianę.
Generalnie trzeba obserwować zachowanie obsady, zmierzyć ph nad ranem i na podstawie tych 2 wytycznych podjąć dezycję czy wyłączamy CO2 na noc czy nie.
Czynnikiem bezpośrednim jest ilość roślin oraz paramery wyjściowe wody, ale jeśli akwarium nie jest przerybione zwykle nie musimy odłączać CO2 w nocy.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Dla mnie testy to strata czasu. Chyba że wybiła godzina "W". Kalkulatory, badanie ph i kh, nie są mi potrzebne, chyba że na starcie. Zwykle, ustawiam co2 jak najmniejsze na starcie i podnoszę co dzień w razie potrzeby minimalnie, obserwując akwarium i kolor indykatora, który z czasem robi się coraz ciemniejszy. Może to potrwać kilka dni ale, unikam ryzyka zagazowania ryb i co2 może bez obaw pracować całą dobę.
-
●
Ja zastosowałem elektrozawór, ale bez licznika - zbił się podczas montażu  i po prostu puściłem gaz - nie wiem ile bąbli na sekundę - test CO2 ma już ponad miesiąc więc się nim nie sugeruję (było ok 20mg/l)- wymienię wskaźnik przy podmianie we wtorek. Ryby mają się dobrze - znaczy nie ma objawów przyduchy, elektrozawór włącza się z pierwszym światłem - po godzinie dopalają się kolejne świetlówki. Wcześniej - bimbrownia - teraz wygoda i bezobsługowość kompletna.
-
karwos00
●
- Ranga: Poznaje temat
Ciekawa dyskusja się wywiązała  Na początek chyba spróbuje bez elektrozawora, a testy wody lubię stosować, bo mnie ciekawi chemia wody. AKwarium niestety musi jeszcze trochę poczekać, najwcześniej do stycznia.
-
Piotr Koleśnik
●
Nie że reklamuję - ale kupiłem na planta garden zestaw z elektrozaworem - może nie do końca zestaw - bo złożyłem wszystko sam byz dyfuzorów U-rurek itp - wyszlo chyba 400 ze wszystkim i działa już miesiąc - słabe rozproszenie mam ale 20mg/l jest.
-
karwos00
●
Astasz, ten zestaw jest przecież objęty gwarancją, więc to chyba nie problem, że coś się popsuło, można to oddać na gwarancji, hmm ?
-
Piotr Koleśnik
●
Jasne, że można ale czasowo jesteś wtedy bez nawożenia CO2. Nie twierdzę że jest to zły reduktor tylko, że ja miałem z nim problem - wybór należy do Ciebie. Zachęcam jednak do analizy czy kupując wszystko oddzielnie nie wyjdzie taniej. Szczególnie jeśli butle kupisz z rynku wtórnego  Zwróć tylko uwagę na datę legalizacji. Nowe butle -szczególnie te sprzedawane do użytku akwarystycznego są obłędnie drogie w porwaniu z takimi samymi butlami używanymi.
-
astasz
●
- Miasto: okolice Bydgoszczy
Ja kupiłem butlę 10kg od znajomego spawacza za 20zł, pustą, z legalizację do 2016r. Reduktor dwuzegarowy za 50zł, reszta to już grosze także całość kosztowała mnie mniej niż 20zł ze szkłem i elektrozaworem.
-
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 26 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|