|
|
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam ! Chciałbym kupić filtr RO, ale nie znalazłem satysfakcjonujących odpowiedzi na niektóre z moich pytań. http://www.woda.com.pl/index.php?p1241, ... arystycznaNa przykład taki filtr - czy wystarczy do akwarium roślinnego ~ 75 L ? Czy ten filtr usunie większość minerałów z wody? Jeśli tak, jak ją później prawidłowo zmineralizować? Czy te proszki są odpowiednie, tj. czy faktycznie dobrze rozpuszczają się w wodzie ? Widziałem też w sklepie RA takie filtry, które się nazywają RO + DI (demineralizacja), np. taki: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtry ... 15080.htmlCzym on się różni od zwykłego RO3, usuwa skuteczniej minerały ? I jeszcze najważniejsze - czytałem, że kranówka, która wyleci z takiego filtra może mieć pH poniżej 7 - jak to jest w ogóle możliwe? Czyżby kranówka zawierała w sobie jakieś kwasy? Te filtry to jest czarna magia dla mnie, proszę o rozjaśnienie, dzięki 
-
Piotr Koleśnik
●
- Ranga: Początkujący
-
Piotr Koleśnik
●
Dużo tych pytań zadałeś no ale lecimy z koksem 1.Akwarium 75l ilość wody do podmiany jest mała jeśli tylko do tego akwarium to spokojnie wystarczy RO3 z membraną 50Gpd. 2.Dobra membrana usuwa z wody większość minerałów dlatego konieczne jest jej mineralizowanie lub mieszanie z wodą kranową aby uzyskać odpowiednie parametry,do mineralizacji całkowitej używamy soli w odpowiednich proporcjach. 3.Generalnie rozpuszczalność soli zależy od wielu czynników od nasycenia co2 w akwarium od jakości zastosowanej soli generalnie wszystkie sole rozpuszczają się w akwarium jedne szybciej drugie wolniej. 4.Skuteczność RO zależy przede wszystkim od membrany i jej ochrony czyli tych wkładów które są przed nią a nie za nią oczywiście producenci dodają coraz więcej elementów łącznie z żywicami które w połączeniu z membraną wodę wygalają praktycznie do zera w akwarium słodkowodnym kompletnie nieprzydatne. 5.Filtr RO obniża ph gdyż wpływa na czynniki wpływające na odczyn.
-
buli
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Od siebie dodam tylko, że zamiast używać soli do mineralizacji w akwarystyce słodkowodnej miesza się po prostu wodę z filtra RO z kranówką w odpowiedniej proporcji. Woda z RO ma znacząco niższe pH niż 7 (u mnie nawet w okolicach 6) wynika to z tego, że nie posiada praktycznie twardości węglanowej, a z powietrza rozpuszcza się w niej CO2, którego nawet mała ilość powoduje gwałtowny spadek pH.
-
robertk75
●
Super, o to chodziło. Dzięki ! 
-
Piotr Koleśnik
●
Od siebie dodam tylko, że zamiast używać soli do mineralizacji w akwarystyce słodkowodnej miesza się po prostu wodę z filtra RO z kranówką w odpowiedniej proporcji.
Nie do końca prawda. W wodociągach parametry wody zmieniają się z dnia na dzień, nie wiadomo jaki mix nam wyjdzie. Poza tym do miksu Ro +kranówki i tak proponował bym dodawanie 5ppm Mg mimo wszystko. Mineralizatory do RO są tanie, można kupić 5cio pak za śmieszne pieniądze. I to polecam.
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Ale to musiałby być specjalny filtr RO z mineralizatorem o ile dobrze sie domyślam? Czy te zwykłe RO3 też posiadają tą funkcję ?
-
Piotr Koleśnik
●
Mineralizator do RO to jest to co sypiesz do wody RO, która ci wyciurka z filtra np. Aquadur plus. Jest to odpowiednio zmineralizowana sól, która robi ci z wody RO wodę o takich parametrach jak chcesz. Są różne mineralizatory do różnych celów.
-

87Brad87
●
- Miasto: Ruda Śląska
Mineralizator - czyli dosypki. https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtry ... 4_880.htmlZobacz np. mineralizator Ro zielony: 27zł za 2000l uzdatnionej wody. Są różne wersje tego specyfiku, z podnoszeniem KH i bez, z potasem i bez. Znajdź sobie odpowiedni.
-

matu
●
- Miasto: Gdańsk
Jako podłoże stosuje Amazonie New. Do podmian chce stosować wodę z filtra RO + mineralizator. I teraz pytanie. Jakiego mineralizatora muszę użyć żeby uzyskać gH = 10 i kH = 5? Planuje obsadę składająca się z gupików. Gupiki nie lubią miękkiej wody. Wydaje mi się, że ten mineralizator polecany przez roślinyakwariowe.pl za bardzo zmiękczy wodę. https://sklep.roslinyakwariowe.pl/preis- ... 15606.htmlA może uzyskanie takiej twardość przy Amazonii New jest niemożliwe i moje pytanie nie ma sensu? Proszę o sprostowanie bardziej doświadczonych. 
-

salava8
●
- Miasto: Kraków
-
Powiązane tematy
Hej
Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Witam,
Jak filtr zewnetrzny polecilibyscie do kostki 50x50x50?
Pozdrawiam,
Robert
Zastanawiam się nad zmianą filtra ro. Budżet do 1500 zł może trochę więcej,jaki filtr ro według was najlepszy i dlaczego.
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?
|
|