Mikro Makro - jaki uniwersalny nawóz dla roślin? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mikro Makro - jaki uniwersalny nawóz dla roślin?

Liczba wyświetleń: 3261·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mikro Makro _ UNIWERSALNY NAWÓZ DLA ROŚLIN mozecie mi polecic jakis dobry nawóz bo nie wiem jaki był bym bardzo wdzieczny tylko jakis sprawdzony

radek_diver
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bardzo ogólne pytanie ponieważ jest barzdo dużo zależności ze sobą powiązanych np:
- jak dużo masz roślin w akwarium
- jaka moc światła = ile W/litry
- ile rybek w akwarium (ich wielkość w przeliczeniu na litry akwarium, średnio liczone 1,5/2litry wody na każdy cm rybki)

Zanim dodasz Tetra PlantaPro Micro, sprawdź testerem azotany i azotyny NO3-, NO2-, jeżeli masz niedobór NO3- (ok 2mg/litr lub mniej) wówczas dodajesz Tetra PlantaPro Micro (wg instrukcji), z tego co czytałem na różnych forach, dobrze jest ten paramet "trzymać" w granicach 5~15mg/litr

Ogólnie postawiłem na: Tetra PlantaPro Micro & Tetra PlantaPro Macro & Tetra Plant Crypto (mam żwir 1-3mm dlatego używam tego nawozu do aktywowania podłoża), mz. związki te uzupełnią niedobory wartości odżywczych dla roślin, od podłoża po łodygi i liście. Zaznaczę że u mnie oświetlenie wynosi 0,81W/litr + CO2 z reaktowa (bez tego ani rusz) = (mało komfotowwe ale do akwarium 96l wystarcza na sam poczętek). Zaznaczę że przy relatywnie mocnym oświetleniu do prawidłowej fotosyntezy roślin, niezbędne jest podawanie CO2 do akwarium - sam dostałem taką radę od Akwarystków z forum rośliny akwariowe :-)

Do całości dochodzi pomiar pH i KH (GH można odpóścić pod warunkiem że nie przekracza 20o skala niemiecka, podobno przy takiej wartości jest zatrzymany wzrost roślin) KH (to bufor dla pH) dobrze jest utrzymywać min. 3 do max. 15 powiedzmy że wg specjalistów są to wartości + - idealne, im niższe KH tym woda bardziej poddatna na wahania pH co z kolei wpływa na życie organizmów w akwarium (niepotrzebny stres) przykład skok pH z 7,5 do 6,5 to aż 10 krotna róznica w odczynie wody.. Do tego jeżeli masz rośliny o zabarwieniu liści czerwonawym itp. (nie zielone) proponuję dodawanie dodatkowej porcji żelaza np: Planta Gainer Pro Ferro+ 500 ml PL + Planta Gainer K+ 500 ml PL, ponieważ bez odpowiendniej ilości fosforu K w wodzie nie jest możliwe wchłanianie żelaza przez roślinki

ps. jak wspomniałem nie sposób opisać w któtkiej treści, wszystkich zależności pomiędzy parametrami wody, nawożeniem, oświetleniem a obsadą zbiornika itp..

konrad250
Ranga: Początkujący

Polecam zestaw nawozów Growplant. Sprawdzone przeze mnie osobiście - wydajne i w przyzwoitej cenie.

ZielonyAmator
Ranga: Aktywny użytkownik

Kansol Bydgoszcz
TPN+ firmy Tropica.

Kansol
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Bydgoszcz

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3964
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
GEN-X-1.jpg

Nowość Yokuchi GEN X - nawóz all in one

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3164
GEN-X-1.jpg Informacja od producenta: Gen X to nowatorski nawóz łączący kluczowe makro- i mikroelementy w jednej butelce, który znacząco ułatwia pielęgnację roślin akwariowych. Opracowany na bazie...
Rich-Solution-1200x630-px.jpg

Qualdrop Rich Solution - nowy nawóz ze stajni QualDrop

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1497
Rich-Solution-1200x630-px.jpg Do gamy nawozów QualDrop trafił preparat Rich Solution: ich Solution to preparat makroelementowy zawierający łatwo przyswajalne formy azotu i fosforu. Jest przeznaczo...
akwarium.jpg

Jaki mineralizator RO? Dobór nawożenia po mineralizacji.

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 14717
Cześć, Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium: 27l - kostka 30cm Oświetlenie led 5630 12W...

Akwarium...dla prawie leniwych

nabuch w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4474
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...

Nawożenie mikro, a żelazo

GP w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1794
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...

Jaki mineralizator?

_norbert_2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2837
Witam jaki mineralizator byście polecili do akwarium 54l na wodzie ro, na podłożu jałowym bez podawania co2 z niewielką ilością niewymagających roślin ,żeby GH było w okolicach 8. I też żeby ph było w...

Jak dozować nawóz

wojtalkow w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7691
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie. W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...

Nawożenie Iwagumi - 120 l - mała ilość roślin

brunonatura w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9520
Cześć, rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie. Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało. Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula...

Rezygnacja z nawożenia Makro

TenOdTego w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2834
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...

Statystyki

Ten temat przegląda 382 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 382 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.