|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
No wiec znalazłem pod lasem starą karpę chyba dębową i odciąłem trzy duże kawałki. tu jest link https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 58389.html Korzenie był trochę spróchniałe i bardzo duże, z przyczyn ich wielkości nie udało mi się ich wygotować a jedynie dobrze sparzyć. Moczenie korzeni odbywa się w akwarium bo nie mam takiej dużej beczki. Dziś zmieniłem wodę która po dwóch tygodniach stała się całkowicie mętna i brązowa (nic nie było widać). Mój problem polega na tym że korzenie po spuszczeniu wody zaczęły ostro pachnięć zgniłym jajem! Macie jakieś pomysły?!
-

azyl82
●
- Ranga: Początkujący
Witam. Wyczyść dobrze i przede wszystkim usuń próchno które w wodzie gnije i ją brudzi. Pozdrawiam
-
mariop3
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Wymieniłeś wodę dopiero po 2 tygodniach? Niestety spróchniałe drewno najlepiej zostawić w lesie 
-

xlow
●
- Miasto: Wałbrzych
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
szkoda tych korzeni są zjawiskowe:) Wymieniłem wodę po dwóch tygodniach bo mam 180l i trochę się z tym schodzi.
-

azyl82
●
cześć niedawno miałem podobny problem tyle że korzonek sobie moknął w piwnicy z starym 175l leżał tam pół roku wode podmieniałem co tydzień dawałem soli potem znowu sama woda nadmanganian potasu i znowu woda..... trochę zabawy z tym było woda kiedy przestał barwić wodę to dałem go do właściwego akwa nooo....iiiii...2 tyg i musiałem go wyjąć małem niesamowicie masakryczny atak glonów.Nie warto się łasić na hoćby lekko spruchniałe tdrewno bo najmniejszy błąd przy preparowaniu i cała praca na nic
-

matimusiol
●
- Miasto: rydułtowy
Na zabawy w solanki i potasówki nie mam czasu więc chyba mu nie pomogę...musi być bardzo spróchniały w środku bo w dwa tygodnie zrobił się tak ciężki że już nie wypływa. Kurcze  szkoda że muszę go wywalić no ale chyba nie mam wyboru... no nic dzięki
-

azyl82
●
Usunięto użytkownika 31012
Spruchniałe korzenie dębowe są często siedliskiem różnych szkodników np. korników, nie polecam takich korzeni moczyć szczególnie kiedy rzadko podmieniałeś wodę w tym zbiorniku. Należy to robić co tydzień lub jak jest ciepło nawet częściej. Próchno, należy oddzielić od korzenia, szczotką drucianą lub jak jest możliwość myjką wysokociśnieniową. Myślę że nie wszystko stracone, i po dłuższym moczeniu przy częstych podmianach i korzeń można spróbować użyć do akwarystyki, głowa do góry.
-
Usunięto użytkownika 31012
●
oki korzeni już niema:(
TEMAT DO ZAMKNIĘCIA
-

azyl82
●
POZDRAWIAM i życzę powodzenia w dalszym prowadzeniu zbiornika
-

matimusiol
●
- Miasto: rydułtowy
Można było jeszcze spróbować suszyć te korzenie.
-
Meczaro
●
Powiązane tematy
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witajcie,
dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje.
Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie...
Co mogę zrobić by np. manua...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Czesc,
Mam akwarium od 40 dni 72 l
No3-5
Po4-0 mierzone testami z zoolek,czytałem że testy do bani więc będę musiał się zaopatrzyć w coś lepszego
K- 8
Fe-4
Podłoże JBL AquaBasis Plus
Jeśli chodzi o C...
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki
1A 2A 3A
1B 2B 3B
1C 2C 3C
1D 2D 3D
1...
Czy wie ktoś może czy ta firma to ma jakiś dział wsparcia do którego można naskrobać maila ? Mam problem z lampami hyperbar, wisi ich u mnie trzy nad akwarium, dwie fm i jedna fs, chodzi o to że po ak...
Witajcie mam problem, a mianowicie chodzi tutaj o podawanie co2 , mam założony elektrozawór i zegar czasowy. Problem jest taki że co2 załącza mi się w dzień i w nocy. Czy można jakąś zaprogramowac sam...
|
|