szklane rurki diy ,prosze o pomoc!! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

szklane rurki diy ,prosze o pomoc!!

Liczba wyświetleń: 3530·Odpowiedzi: 10
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam chciał bym spróbować zrobić szklane rurki , i mam tylko jedno pytanie czy rurki mogę wyginać nad kuchenka gazowa ???

zajac1212
Ranga: Stały bywalec

coolgalka Gdańsk
sprawdź w internecie w jakiej temp. topi się szkło i sam odpowiedz sobie na to pytanie :)

coolgalka

Miasto: Gdańsk

87Brad87 Ruda Śląska
Z plexi to i owszem albo opalarką ale szkło nad kuchenką??

BTW. Nie pisz ciągle w ".." pomocy, pilne, szybko to jest denerwujące ;-)
Jak ktoś chce i ma wiedzę to udzieli pomocy na forum.

87Brad87
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Ruda Śląska

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
PittR Warszawa
Polecam youtube, potem skombinuj palnik, butlę turystyczną, rurkę szklaną ze szkła jenajskiego (borowo-krzemową) i przyda się też coś do zaciśnięcia końca rurki, żeby można ją było później rozdmuchać.
Potem to już z górki ;) , wystarczy trenować odpowiednio długo i zacznie coś wychodzić.
No i nie zapomnij o odprężaniu, bo popęka :) Mam nadzieję, że pomogłem.

PS: jak się ostatnio dowiadywałem to rurki szklane dostępne są w cenie około 20zł/kg.

PittR
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

dzięki za pomoc , pisałem tak bo to jest akurat pilne ;) widziałem gdzieś ,że ktoś robił nad kuchenką .. może to właśnie plexi były. Jutro się dowiem :D ale po zastanowieniu to już nie potrzebuję bo po świętach nowy projekt dla taiwanów i crystali z hamburgiem :D :D ale w każdym wypadku dziękuję za pomoc :)

zajac1212

matu Gdańsk

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

oczywiscie ze sie da nad kuchenka tylko trzeba sciagnac palnik i uzyskac strumien ognia a reszta to metoda prob i bledow jak mocno nagrzac jak wyginac polecam napelnic piaskiem zeby sie nie plaszczylo na zagieciu zaginac na czyms najlepiej na drewnianym profilu .
Tata pracowal 40 lat w hucie szkla

xeon

Tylko domu nie wysadź w powietrze:)
Jeśli Ci się uda koniecznie zrób foto relacje.
Powodzenia.

azyl82
Ranga: Początkujący

coolgalka napisał(a):sprawdź w internecie w jakiej temp. topi się szkło i sam odpowiedz sobie na to pytanie :)

Tego szkła nie trzeba topić, tylko uplastycznić do formowania. Do tego wystarcza gazowy palnik. Robiłem to w dzieciństwie, przyprawiając matkę o kolejne siwe włosy ;)
Do autora - przed formowaniem zasyp rurkę wyjałowionym piaskiem kwarcowym i zakorkuj wyloty. Dzięki temu nie zgubisz przekroju. Po zabiegu dobrze jest całą rurkę odprężyć. Na warunki domowe wystarczy piekarnik - wstawiamy rurkę, odkręcamy pałer na maksa, sześć godzin wygrzewania, a następnie pozostawiamy rurkę w już wyłączonym piekarniku na noc do całkowitego ostygnięcia. To znacznie przedłuży jej żywot.

3promile
Ranga: Aktywny użytkownik

QUQI Śląsk
Na pewnym forum znalazłem temat gdzie namierzyli jakiegoś speca od wyginania szkła. Przy większej ilości brał 10 zł od rurki z materiałem.

QUQI
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Śląsk

Zobaczymy jak to będzie dziś próbowałem z krótkim wylotem i nawet niezły Ball pipe mi wyszedł tylko kochana siostra chciała zobaczyć co to jest i ozdobiła makerem.... Ale się nie poddaje kupie rurki i się wymodzi. Jedyny minus to pomimo piasku w rurce lekko się żagiel pod katem na kolanku. Zdjęć nie dodam bo wstyd.. :D Bliżej jestem Hamburga niż szklanek ale i tak do ogólnego kiedyś tam zrobię... Dzięki za odp i za najważniejsze info.

zajac1212

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

rurki_przelewowe.PNG

Gdzie kupię rurki przelewowe do Aquael Unimax ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1747
Szukam rurek przelewowych jak na dołączonym zdjęciu ? Kilka dni temu kupiłem Aquael Ultramax 1500 lecz dla mnie te standardowe rurki to porażka, chcę zastosować sprawdzone z Unimax'a lecz jeśli znajdę...
neo-glass-1.jpg

Akrylowe rurki NEO

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 60 · Wyświetlenia: 35820
Kolejna nowość NEO/Aquario. Akrylowe kolanka i dyfuzory znajdziecie tutaj: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/technika-co2-c-18.html?cPath=18&only_recommended=0&only_bundles=0&page=techni...
40316-0703294245.jpeg

Szklane rurki Invital Lilly pipes i Eheim 2271

Anonim 59529 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2624
Witam Posiadam filtr Eheim 2271 z serii Professional 4+ 250 .Nie podobała mi się kolorystyka oryginalnych węży i rurek doprowadzających i odprowadzających wode do filtra. Kupiłem więc w sklepie Invit...
redukcja-weza-filtra.jpeg

Jak podłączyć nano rurki do dużego filtra

roslinyakwariowe.pl w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 6346
redukcja-weza-filtra.jpeg Stajemy czasem przed problemem podpięcia rurek 12/16mm do węży o większej średnicy np. po wymianie filra na większy. Oczywiście nie musi się to wiązać z zakupem nowego komp...
IMG_20220105_131754.jpg

Po jakim czasie szklane wloty/wyloty należy czyścić ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5421
Aktualnie używam standardowego wlotu/wylotu filtra Unimax 250, więc czyszczę rzadko. Jako, że zmieniłem akwarium na większe i ładniejsze czarne plastik jakoś nie pasuje :) Po jakim czasie szklany wlot...
YouTube

Szklane VS stalowe rurki filtracyjne

roslinyakwariowe.pl w Filtracja · Odpowiedzi: 202 · Wyświetlenia: 55525
rurki2.jpg Plastikowe wloty i wyloty wody Do niedawna jedynym wyborem przed jakim stawaliśmy przy zakupie wlotów i wylotów wody był kolor tworzywa - neutralny czarny lub potencjalne maskowany prz...

Filt narurowy 3/4" - jakie rurki ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1897
Kupiłem filtr narurowy wlot/wylot 3/4", mam filtr kubełkowy Aquel Unimax 250 którego średnica wewnętrzna węży to 16 mm. Chcę zrobić bypass by przy czyszczeniu filtra nanrurowego nie wyłączać Unim...

[DIY] Automatyczna dolewka

przemo777 w Filtracja · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6979
Witam Jak w temacie. Zamierzam skonstruować system automatycznej dolewki. Programuję i mam w domu kilka sztuk arduino (bo kiedyś bawiłem się w mikrokontrolery), więc czemu nie. Do tej pory kupowałem ...

JBL outset spray 12/16 długość rurki

Scenery Stone w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2736
Cześć posiada ktoś deszczownie JBL outset spray 12/16? Jeśli tak to jaki jest wymiar rurki wlotowej do akwarium (długość) zaznaczyłem na zdjęciu. Z góry dziękuje IMG_20200427_142020.jpeg

Filtracyjny zawrót głowy Pomoc

Gnioniojad w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2231
Witam Planuje zakup pierwszego w mojej akwarystycznej karierze filtra kubełkowego. Będę zakładać całe akwarium na nowo. Zbiornik 80x30x40 ( 96L) Oświetlenie Chihiros A801 50W Grzałka Aquael Platin...

Statystyki

Ten temat przegląda 554 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571004
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 554 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.