szklane rurki diy ,prosze o pomoc!!
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam chciał bym spróbować zrobić szklane rurki , i mam tylko jedno pytanie czy rurki mogę wyginać nad kuchenka gazowa ???
-
zajac1212
●
- Ranga: Stały bywalec
sprawdź w internecie w jakiej temp. topi się szkło i sam odpowiedz sobie na to pytanie 
-
coolgalka
●
- Miasto: Gdańsk
-
Z plexi to i owszem albo opalarką ale szkło nad kuchenką?? BTW. Nie pisz ciągle w ".." pomocy, pilne, szybko to jest denerwujące  Jak ktoś chce i ma wiedzę to udzieli pomocy na forum.
-

87Brad87
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Ruda Śląska
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Polecam youtube, potem skombinuj palnik, butlę turystyczną, rurkę szklaną ze szkła jenajskiego (borowo-krzemową) i przyda się też coś do zaciśnięcia końca rurki, żeby można ją było później rozdmuchać. Potem to już z górki  , wystarczy trenować odpowiednio długo i zacznie coś wychodzić. No i nie zapomnij o odprężaniu, bo popęka  Mam nadzieję, że pomogłem. PS: jak się ostatnio dowiadywałem to rurki szklane dostępne są w cenie około 20zł/kg.
-
PittR
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
-
dzięki za pomoc , pisałem tak bo to jest akurat pilne  widziałem gdzieś ,że ktoś robił nad kuchenką .. może to właśnie plexi były. Jutro się dowiem  ale po zastanowieniu to już nie potrzebuję bo po świętach nowy projekt dla taiwanów i crystali z hamburgiem  ale w każdym wypadku dziękuję za pomoc 
-
zajac1212
●
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
oczywiscie ze sie da nad kuchenka tylko trzeba sciagnac palnik i uzyskac strumien ognia a reszta to metoda prob i bledow jak mocno nagrzac jak wyginac polecam napelnic piaskiem zeby sie nie plaszczylo na zagieciu zaginac na czyms najlepiej na drewnianym profilu . Tata pracowal 40 lat w hucie szkla
-
xeon
●
Tylko domu nie wysadź w powietrze:) Jeśli Ci się uda koniecznie zrób foto relacje. Powodzenia.
-

azyl82
●
- Ranga: Początkujący
coolgalka napisał(a):sprawdź w internecie w jakiej temp. topi się szkło i sam odpowiedz sobie na to pytanie 
Tego szkła nie trzeba topić, tylko uplastycznić do formowania. Do tego wystarcza gazowy palnik. Robiłem to w dzieciństwie, przyprawiając matkę o kolejne siwe włosy  Do autora - przed formowaniem zasyp rurkę wyjałowionym piaskiem kwarcowym i zakorkuj wyloty. Dzięki temu nie zgubisz przekroju. Po zabiegu dobrze jest całą rurkę odprężyć. Na warunki domowe wystarczy piekarnik - wstawiamy rurkę, odkręcamy pałer na maksa, sześć godzin wygrzewania, a następnie pozostawiamy rurkę w już wyłączonym piekarniku na noc do całkowitego ostygnięcia. To znacznie przedłuży jej żywot.
-
3promile
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Na pewnym forum znalazłem temat gdzie namierzyli jakiegoś speca od wyginania szkła. Przy większej ilości brał 10 zł od rurki z materiałem.
-

QUQI
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Śląsk
Zobaczymy jak to będzie dziś próbowałem z krótkim wylotem i nawet niezły Ball pipe mi wyszedł tylko kochana siostra chciała zobaczyć co to jest i ozdobiła makerem.... Ale się nie poddaje kupie rurki i się wymodzi. Jedyny minus to pomimo piasku w rurce lekko się żagiel pod katem na kolanku. Zdjęć nie dodam bo wstyd..  Bliżej jestem Hamburga niż szklanek ale i tak do ogólnego kiedyś tam zrobię... Dzięki za odp i za najważniejsze info.
-
zajac1212
●
Powiązane tematy
Szukam rurek przelewowych jak na dołączonym zdjęciu ? Kilka dni temu kupiłem Aquael Ultramax 1500 lecz dla mnie te standardowe rurki to porażka, chcę zastosować sprawdzone z Unimax'a lecz jeśli znajdę...
Kolejna nowość NEO/Aquario.
Akrylowe kolanka i dyfuzory znajdziecie tutaj: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/technika-co2-c-18.html?cPath=18&only_recommended=0&only_bundles=0&page=techni...
Witam
Posiadam filtr Eheim 2271 z serii Professional 4+ 250 .Nie podobała mi się kolorystyka oryginalnych węży i rurek doprowadzających i odprowadzających wode do filtra. Kupiłem więc w sklepie Invit...
redukcja-weza-filtra.jpeg
Stajemy czasem przed problemem podpięcia rurek 12/16mm do węży o większej średnicy np. po wymianie filra na większy. Oczywiście nie musi się to wiązać z zakupem nowego komp...
Aktualnie używam standardowego wlotu/wylotu filtra Unimax 250, więc czyszczę rzadko. Jako, że zmieniłem akwarium na większe i ładniejsze czarne plastik jakoś nie pasuje :)
Po jakim czasie szklany wlot...
rurki2.jpg
Plastikowe wloty i wyloty wody
Do niedawna jedynym wyborem przed jakim stawaliśmy przy zakupie wlotów i wylotów wody był kolor tworzywa - neutralny czarny lub potencjalne maskowany prz...
Kupiłem filtr narurowy wlot/wylot 3/4", mam filtr kubełkowy Aquel Unimax 250 którego średnica wewnętrzna węży to 16 mm. Chcę zrobić bypass by przy czyszczeniu filtra nanrurowego nie wyłączać Unim...
Witam
Jak w temacie. Zamierzam skonstruować system automatycznej dolewki. Programuję i mam w domu kilka sztuk arduino (bo kiedyś bawiłem się w mikrokontrolery), więc czemu nie. Do tej pory kupowałem ...
Cześć posiada ktoś deszczownie JBL outset spray 12/16? Jeśli tak to jaki jest wymiar rurki wlotowej do akwarium (długość) zaznaczyłem na zdjęciu.
Z góry dziękuje IMG_20200427_142020.jpeg
Witam
Planuje zakup pierwszego w mojej akwarystycznej karierze filtra kubełkowego.
Będę zakładać całe akwarium na nowo.
Zbiornik 80x30x40 ( 96L)
Oświetlenie Chihiros A801 50W
Grzałka Aquael Platin...
|