CO2 w Płynie, Rataj vs Easy life vs Aqua Art vs Aquabotaniqu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

CO2 w Płynie, Rataj vs Easy life vs Aqua Art vs Aquabotaniqu

Liczba wyświetleń: 1784·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

Ankieta: Węgiel w płynie, który lepszy ?

Karel Rataj - CO2 VITAL
3
25%
Easy Lify - Easy Carbo
9
75%

Liczba głosów : 12
MarcinG Irządze / Śląsk.
Cześć, planuję w niedługim czasie jakiś niedrogi zbiornik 60L z małym oświetleniem, praktycznie jałowym podłożu i z roślinami typu LT, bez wymagań praktycznie :).

Zastanawiam się nad kilkoma rzeczami, ale puki co zostańmy przy temacie który lepszy będzie nawóz CO2 w płynie, jako jedyny dostarczyciel Węgla w akwarium (po za rybami i normalnym powietrzem, nie będę używał butli)..

Karel Rataj - CO2 VITAL
vs
Easy Lify - Easy Carbo
vs
Aqua Art - Planta Gainer Carbo
vs
Aquabotanique - Liquid Carbon

Całość jest w podobnej cenie od 25 do 35 zł za pojemnik 500 ml.

Każdy z tej marki ma bardzo podobne dawkowanie w moim przypadku było by to "Średnie zagęszczenie zbiornika" czyli ok. 1ml na 50L wody, starczyło by to na ponad rok czasu..

Co osobiście polecacie dla mnie ?
Tak jak mówię, słabe oświetlenie, słabe nawożenie, słabe podłoże, średnio wymagające rośliny).

Pozdrawiam i dziękuje bardzo :)
Ostatnio edytowano 28 lis 2013, 21:56 przez MarcinG, łącznie edytowano 1 raz

MarcinG
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Irządze / Śląsk.

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Aqua-Artu odradzam bo jest mało wydajne na oko jakieś 50% tego co jest w EasyLife.

Pozostałych nie znam.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!

Prospero
Ranga: Znający temat

Wspieram stronę kontem Premium

MarcinG Irządze / Śląsk.
Najbardziej zastanawiam się między Rataj, Easy Life, ponieważ ostatniego czyli: Aquabotanique nie znam dokładnego dawkowania, na jednej aukcji przeczytałem że (Średnio zagęszczony: 2 ml / 50L).

Wiec muszę się między tymi dwoma zdecydować :)

MarcinG
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Irządze / Śląsk.

Yabby Poznań
Mam rataja i easylife, dla mnie nie ma różnicy jeśli chodzi o działanie jedno i drugie spełnia swoją rolę. Jedynie dozowanie jest praktyczniejsze w Rataju, ale to już kwestia gustu. Ja wolę psiknać z dozownika (jest dokładny jakby ktoś się o to martwił) niż latać ze strzykawką.

Yabby
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

wyrel Kraków
Używam AquaBotanique Liquid Carbon, działa podobnie jak inne produkty tego typu.
Dawkowanie z etykiety: "Akwarium ze średnią ilością roślin- 1ml (jedno naciśnięcie dozownika) na każde 50 litrów wody w akwarium dziennie. Akwaria z dużą ilością roślin - 2ml (dwa naciśnięcia dozownika) na kazde 50 litrów wody w akwarium dziennie."

wyrel
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków

AZOO CARBON PLUS, wg zapewnień producenta jest prawie 2x wydajniejszy niż EC

rrosi
Ranga: Aktywny użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jakub Kubica Krzeszowice
Easy life

Jakub Kubica
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Krzeszowice

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Easy-Life EasyCarbo Bio - nowa, naturalna wersja węgla w płynie

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1789
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/easy-life-easycarbo-bio-nowa-naturalna-wersja-wegla-w-plynie_1_intro.jpg Nowość w ofercie Easy-Life. W sprzedaży pojawiła się nowa odsłona jednego...
YouTube

PH-BOT Aqua-Trend - dziwne zachowanie sondy pH

NatsuEND w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7621
Hej, Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63. Skutk...
YouTube

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 14689
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
6-280921.jpg

Nawozy GT AQUA - nowość

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6143
6-280921.jpg Do oferty sklepu dołączyły nowe nawozy marki GT Aqua. Są one przeznaczone dla roślin wodnych hodowanych w akwariach dekoracyjnych. Nawozy zawierają kluczowe składniki dla rozwoju zdrowy...
YouTube

Akwarium z mchami - czy podawać CO2 i nawozić mchy?

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1718

Odmulacze w płynie

pk77 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5505
Co sądzicie o tego typu rozwiązaniach? Szczepy bakterii, które pomagają utrzymać czystość w akwarium i przetwarzają resztki organiczne? Nie mam doświadczenia, ale na papierze brzmi to bardzo dobrze. Z...

Zmiana mineralizatora wody ro na Aqua art hydro mineral

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3194
Witam Posiadam akwarium 112 litrów i co tydzień podmieniam wode w akwarium wodą ro. Dodaje oczywiście do wody ro mineralizator Qualdrop GH+ One plant. Musze stosować mineralizator bo nie rozcieńczam ...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1537
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Potas Easy life a twardość wody

git66 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1505
Witam. Pytanie czy jest możliwe że Nawóz potasowy Easy-life: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/potas-k/nawoz-easylife-kaliumpotassium-500ml-potas-p-5914.html podnosi twardości wody (KH i G...

Nawożenie HT z Co2

Dejv33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 9620
Witam, zakładam akwarium 120L HT. Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2 Akwarium - 80x35x50 Podłoże - Platinium Soil Normal Zestaw Co2 Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...

Statystyki

Ten temat przegląda 268 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 268 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.