Cambarellus patzcuarense orange a BOJOWNIK?
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam,niestety nie ma działu o raczkach piszę więc tu. Ogromnie spodobały mi się te raczki i moje pytanie skierowane jest do doświadczonych ich opiekunów któzy być może mieli okazję trzymać je z bojownikiem lub innymi rybami o 'kuszących' długich kolorowych płetwach. Posiadam akwarium 80l w którym mieszka mój Niebieski Królewicz tj. bojownik, Przylga chińska i zgraja ślimaków wszelkiej maści [tylomelanie,neritiny,brotia,ampularia i inne egzotyczne gatunki]. Akwarium to low tech więc jest w nim gąszcz roślin i wciąż przybywają. Raczki podbiły moje serce i bardzo chciałabym sprawić sobie dwa samce. Jednak nie po to oddałam wszystkie ryby prześladujące Bojownika, aby kupić teraz raki które będą go prześladować. Wszystkie zwierzątka w tym akwarium mają czuć się dobrze, bez prześladowań. Najważniejszą dla mnie więc kwestią jest to, czy to w ogóle mądre i nie ryzykowne by kupić te raczki do bojownika?Z opinii wyczytanych w internecie: jedni piszą że są łagodne i bawią się jak dzieci nikomu nie robiąc krzywdy, a inni piszą że polowały i okaleczały/zabijały ryby. W końcu większość osób trzyma je z małymi krewetkami, osoba od której chciałam je kupić z tego co widziałam na zdjęciach-również. Więc chyba na bojka tym bardziej nie powinny polować i wyrządzać mu jakiejkolwiek krzywdy-jednak przypuszczanie mi w niczym nie pomoże, długie kolorowe płetwy Bojownika mogą Raczka po prostu zachęcić do ataku. Stąd właśnie moje pytanie do osób które mają na ten temat pojęcie [ bez gdybania, konkretne obserwacje/wiadomości]. Drugie moje pytanie, czy nie jest tak że te raczki np na początku byłyby spokojne a potem im odbiło [bojowniki np. tak mają czasem] i zrobił krzywdę bojkowi?I... Ostatnie 3 pytanie, moje akwarium jak pisałam jest gęsto zarośnięte i coraz mniej powierzchni w akwarium to czysty żwir. [/b] kiedy mogłyby jedynie chodzić po samych roślinach bo rośliny obrosły większość powierzchni żwiru i za bardzo nie miałyby gdzie spacerować? Z 2 strony akwarium jest spore. Z góry serdeczne dzięki!
-
Elf
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Co do spacerowania raczków po roślinach nie mam doświadczenia  Jeśli chodzi natomiast o ataki raczków na ryby to jak najbardziej potwierdzam, że w moim akwarium raczki atakowały w nocy śpiące na dnie ryby.
-

robert-szostak
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Olsztyn
Trzymam raczka z krewetkami i gupikami endlera. Wydaje mi się, że ryb nie atakuje ... choć jest to potencjalnie możliwe biorąc pod uwagę jego charakter. Natomiast krewetki to jego ulubione danie mięsne, a liczba technik łowieckich jaką prezentuje jest imponująca. U mnie raczek biega po całym akwarium, po roślinach i korzeniach również choć najchętniej maszeruje faktycznie po żwirku. A co do możliwości, że mu odbije ... zdecydowanie taka istnieje Raczki są odważne i lubią straszyć swoimi szczypcami (mi też czasem pogrozi  ), zakładam że istnieje szansa, że taki raczek będzie podszczypywał płetwy ryby. Mój na przykład wchodzi na gałązki, przyczaja się i skacze w dół na przechodzące krewetki ... a potem im wąsów brakuje  To samo przy wspólnym jedzeniu np. banana, jak tylko owoc się znudzi to przerzuca się na współbiesiadników.
-
Nela
●
Nela napisał(a):Raczki są odważne i lubią straszyć swoimi szczypcami (mi też czasem pogrozi  ), zakładam że istnieje szansa, że taki raczek będzie podszczypywał płetwy ryby. Mój na przykład wchodzi na gałązki, przyczaja się i skacze w dół na przechodzące krewetki ... a potem im wąsów brakuje  To samo przy wspólnym jedzeniu np. banana, jak tylko owoc się znudzi to przerzuca się na współbiesiadników.
To jest świetny materiał na fotorelację  naprawdę kilka fotek i jak najszybciej publikacja wraz z komentarzem na forum, gwarantuję że opis takiego polowania zrobi furorę  pozdrawiam
-

robert-szostak
●
robert-szostak napisał(a):To jest świetny materiał na fotorelację  naprawdę kilka fotek i jak najszybciej publikacja wraz z komentarzem na forum, gwarantuję że opis takiego polowania zrobi furorę  pozdrawiam
Zaczęłam go nagrywać, jak zmontuję film to wrzucę na forum ku przestrodze 
-
Nela
●
Nela napisał(a):robert-szostak napisał(a):To jest świetny materiał na fotorelację  naprawdę kilka fotek i jak najszybciej publikacja wraz z komentarzem na forum, gwarantuję że opis takiego polowania zrobi furorę  pozdrawiam
Zaczęłam go nagrywać, jak zmontuję film to wrzucę na forum ku przestrodze 
Trzymam za słowo  i nie mogę się doczekać, to będzie bardzo ciekawy materiał z tego co opisujesz
-

robert-szostak
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mam 4 raczki w mniejszym baniaczku razem z bojownikiem i... nic się nie dzieje ale kolegi bojownik stracił dużą część ogona właśnie przez raka więc coś jest na rzeczy. U mnie nigdy nic takiegio nie miało miejsca w żadnym z akwariów.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
-
W mojej kostce raczek również ostrzygł ogon młodemu bojownikowi... ;P Do raczka zostały też wpuszczone krewetki -ale jakoś ich ubyło... Jak widać wszystko zależy od temperamentu konkretnego raczka.
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
Np. jeden z moich raczków upodobał sobie, że będzie kopać norki w ... utricularii a jak wykopie to tam przesiaduje a roślinka wiadomo, delikatna.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Heh mam dokładnie odwrotnie tzn. Bojownik + 4 samice nie chcą dać spokoju wyrośniętemu raczkowi Orange, którego chciałem do nich przełożyć. Ma intensywny kolor i to ich przyciąga. Rak w akwarium towarzyskim nawet jak chciał zapolować to robił to uroczo niezdarnie tak, że jedyne co upolował to jak jakaś ryba była bardzo osłabiona.
-

maciej87
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Witam współhobbystów!
Planuję założyć zbiornik dla bojownika "dzikiego typu", to jest betta mahachaiensis, ewentualnie betta smaragdina czy betta imbellis. W lokalnych sklepach znajduję jed...
Bojownik w starym akwarium cały czas siedział na filtrze kilka razy dziennie się przemieszczał nie reaguje na trening wogole . Odkąd przeniosłem go do dużego akwarium to wogole się nie rusza albo pod ...
Witam. Chciałam w 105l zobaczyć neony czarne i fantomy czerwone , ale kusi mnie bojownik. Dobty pomysł. Ma prawo się udać?
Mam problem z bojownikiem, wczoraj zauważyłam że ma takie sklejone płetwy, parę dni wcześniej było wszystko okej, miał piękne długie i kolorowe, co mam zrobić? Czy to choroba Fin rot?
Czy bojownik nadaję się do akwarium 10l?
Wysłane z JAT-L41 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Witam.jestem tu nowy i mam pytanie odnosnie bojownika…zakupilismy jakis czas temu akwarium 54l…wszystko było fajnie dopóki nie kupiliśmy pary bojownika…po paru dniach zauważyłem ze parka glupikow ma p...
Bojownik zakupiony trzy dni temu. Zbiornik, 25L, świeży (10dni). Dzisiaj rano zauważyłem w rogu zbiornika liczne bąbelki. Czy bojownik zaczął budować gniazdo?
Mój bojownik Gucio żył z dwoma samicami w zgodzie. Zaczął się proces rozmnażanie. Narybek nie przeżył ale Gucio zrobił się agresywny. Gdy wyczyściłam akwarium i wpuściłam samice ten je zagryzł. Od dłu...
Witam, mam pytanie w sumie dwa pierwsze mam bojownika i martwie sie o niego bo od jakiegoś czasu ma postrzepione płetwy czy mozna cos na to poradzić? Drugie czy jest to normalne ze zmienil kolor ?
Mój bojownik udławił się dzisiaj krewetką, próbowałem pomóc rybce, ale mi się nie udało. Mieliście kiedyś taki przypadek z jakąś rybą? Co robić w takich sytuacjach?
|
|