Witam! W końcu założyłem moje pierwsze poważne akwarium . Na wstępie chciałbym podziękować za pomoc użytkownikom mormo i rafau. Akwarium zalane dzisiaj, podałem już pierwszą porcję bakterii Sera BioNitrivec 20ml. Na początku zamierzam nawozić samym K, a potem włączać kolejne pierwiastki. Zastanawiam się nad obsadą, na pewno znajdą się tam Red Cherry. Poniżej przedstawiam trochę danych oraz krótką fotorelację. Niestety fotograf ze mnie żaden, a aparat też nie najlepszy, ale coś można zobaczyć
Yabby napisał(a):A te śruby to mocują korzeń do jakieś płyty przysypanej podłożem, tak ?
Nie, nie. Ten korzeń jest dość stary i mocno "zjedzony" przez zbrojniki, i kiedy go wyjmowałem niestety go połamałem, więc musiałem go czymś skręcić, wybór padł na wkręty ocynkowane
morchy nareszcie! fajnie się zapowiada. obserwuj wykałaczki, kiedyś użyłem tego sposobu i nie dość, że nie był specjalnie skuteczny to jeszcze po kilku dniach wykałaczki zgniły.
Ach to o to chodzi z tymi śrubami dobrze że go skręciłeś, szkoda by było jakby się rozpadł. Też odradzam wykałaczki, a zamiast tego plastikowe paski samozaciskowe
zibi18 napisał(a):Witaj ile Ci podłoża weszło? I jakbyś jakieś zdjęcie lampki wrzucił to byłbym wdzięczny.Pozdrawiam
Samego podłoża weszło około 3,5l dodatkowo na dnie jest trochę keramzytu. Lampka nie jest wyjątkowo ładna, ale jak na razie działa. Zdjęcia postaram się wstawić jutro.
Hardscape ciekawy, choć korzeń przesunąłbym delikatnie w lewo. JBL Manado raczej zbędne przy Amazonii, ale to drobiazg. Rośliny ciekawie obsadziłeś, całość dobrze rokuje. Powodzenia !
Witam. Od zalania akwarium minęły 3 dni. Załączam zdjęcie akwarium oraz lampki. Dzisiaj z ciekawości podciąłem jedną kępkę Hemianthusa i okazało się, że ma on białe/przezroczyste listki. Czy to znak, że trzeba zacząć już nawożenie? Co prawda Amazonii jest w tym akwarium około jednego litra, ale wydaje mi się, że to na razie za szybko. Proszę o rady. Na koniec ciekawostka umieszczona na zdjęciu. Pozdrawiam Maciek
Witam. Roślinki troszkę podrosły, ale na razie jestem bardzo niezadowolony z Rotali. Miałem nadzieję, że choć trochę się zaczerwieni, a ona jak na złość jest idealnie zielona . Akwarium startowałem w ten sposób: Podmiany przez pierwszy tydzień po 30%. Z nawozów tylko potas 17,5 ppm podzielone na dawki dzienne. Każdego dnia dodawałem 10ml bakterii Sera. W drugim tygodniu zacząłem nawozić następującym dawkami: NO3 10ppm, K 20ppm, PO4 1,5ppm, Mg 3,5ppm. Podmiany co drugi dzień, ale już bez bakterii. Czas świecenia podniosłem do 7,5h. Dzisiaj podałem pierwszą dawkę CSM+B w ilości 0,5 dawki EI. CO2 podawane było przez 24h 1b/s. W minioną sobotę wpuściłem niecałe 10 sztuk krewetek Red Cherry. Akwarium startowałem na dojrzałym filtrze i połowie dojrzałej wody. Jutro postaram się wstawić zdjęcia. Pozdrawiam Maciek Morchat
Edit.: Dodam, że jestem niesamowicie zadowolony z braku jakichkolwiek odmian glonów, wcześniej nie miałem okazji startować żadnego innego akwarium high-tech, a jednak poradziłem sobie.
Witam! Załączam zdjęcia z dzisiejszego dnia, roślinki już na dobre ruszyły, jednak mam zastrzeżenia do Hydrocotyli, ponieważ ma bladozielone listki pomimo podawania pełnej dawki CSM+B. Może jakieś porady? Zastanawiam się również nad obsadą do tego zbiorniczka? Co byście polecili? Światło pali się w godzinach 15-23, o której podawać makro i mikroelementy? Pozdrawiam Maciek Morchat
Witam.Wkładaj tam rośliny ,bo aż się prosi Twój baniak.Ten Twój ulubieniec jest fajny,dorodny,ale będzie na początku targał rośliny z podłoża ,więc pęseta się przyda bardzo Ps. Czekamy na kolejne fotki z większą ilością zielonego koloru w Twoim akwa,bo fajnie się zapowiada
Piotr Baszucki w Akwaria· Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 15010
nano - 1.jpeg
Zbiornik stworzony wspólnie z moim 3.5 letnim synkiem (serwisowany przez niego z moją pomocą).
Ciekawostka:
podstawą aranżacji jest gotowa dekoracja: AquaDella, która została obsadz...
strix w Akwaria· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4389
Nie mając ciągle czasu na aranżację 2 szkieł 60cm postawiłem sobie 20L malucha na biurku.
Nigdy nie bawiłem się jakieś wymyślne konstrukcje/hardscaping - wolałem gąszcze roślin w stylu holenderskim, a...
anubias81 w Akwaria· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2434
Witam
Akwarium:Ada mini M 36*22*26=20L
Oświetlenie:Ada Aquasky
Filtracja: Chihiros es 150
C02 z butli 500 gram.
Media filtracyjne:1L Ada bio Rio, Seachem Purigen 100 ml.
Podłoże:3 L Ada Amazonia Po...
Wislaa1989 w Akwaria· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5999
Cześć wszystkim :)
Chciałem się pochwalić moim nano akwarium.
Akwarium o wymiarach 36x22x26cm pojemność około 20l.
Szkło optiglass.
Oświetlenie: Azoo Flexi Mini
Na chwile obecna nawóz AquaArt p...
maciek rusznica w Akwaria· Odpowiedzi: 46 · Wyświetlenia: 17455
Nowa aranzacja akwarium,ktore nazywalo sie The simple one.
Zbiornik o/w 150x50x50
Oswietlenie:odysses quad 4x80w
Filtracja:hydor prof.600 i tetra ex 700
Podloze:amazonia,power sand special L,podsypki ...
Adamsky41 w Akwaria· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1867
Hej. Przedstawiam moją kosteczkę z zestawu Aquael Shrimp Set 20z ałożoną, a raczej zrestartowaną jakieś niecałe 3 miesiące temu.
Filtracja: Aquael Versamax 1 (gąbka, Purigen, wata filtracyjna)
Oświetl...
anubias81 w Akwaria· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5934
Akwarium Ada mini M, 20 litrów.
Oświetlenie : Ada Aquasky 361
Filtracja: Eheim 150 Classic,Chihiros es 150
Media filtracyjne:Matrix,Bio Rio,Purigen i gąbki.
Butla CO2 0.5 kg.
Podłoże : Dark Soil
Rosli...
rafau w Akwaria· Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 8633
Czołem.
Poniżej robocza wersja Iwagumi, którego bazę stanowią Seyriu stones. Całość osadzona w moim ulubionym formacie 36x22x26 oświetlona lampą Aquasky/ONF. Nowością dla mnie jest użycie substratu T...
Statystyki
Ten temat przegląda 291 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 291 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej