Substrat TROPICA- czy można przesuszyć? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Substrat TROPICA- czy można przesuszyć?

Liczba wyświetleń: 636·Odpowiedzi: 1
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
MarioMarina Siedlce
Mam pytanko odnośnie substratu podżwirowego Tropica. Czy można go trochę przesuszyć ?
Jak mi się wydaje substraty typu Amazonia czy ProSoil najkorzystniej jest zalać wkrótce po otwarciu opakowania.
A jak jest z Tropicą. Czy mogę rozłożyć ją w akwarium, przysypać żwirem i w tym stanie czekać powiedzmy 2 tygodnie na dostawę roślin. Zakładam , że w tym okresie substrat nieco przeschnie. Wyjęty z opakowania jest delikatnie wilgotny. Z ziemią ogrodową nie ma tego problemu. Czy wie ktoś coś na ten temat?

MarioMarina
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Siedlce

mardow Bartoszyce
Nie stanowi to żadnego problemu.
Jak masz jakieś obawy to zalej akwarium wodą, odpal filtry i jak przyjdą rośliny to je posadzisz :) - w czym problem? :D

mardow
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Bartoszyce

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

YouTube

Substrat na długi okres czasu

Anonim 45734 w Podłoże · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 9459
Witam W tej chwili mam akwarium 375l, bo ja wiem może mam je jakieś 5 miesięcy. Akwarium jest na bazie ziemi ogrodowej (na początku były problemy z glonami ale to moja wina bo zacząłem świecić maksyma...
Całkiem dob.jpg

Substrat podżwirowy

adamon w Podłoże · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 9241
Start akwarium 240l, obsada to neony (100szt.), kirys panda (około 10szt.), zbrojniki różne (około 15 szt), może kilka skalarów. Rośliny raczej umiarkowane, ale chciałbym mieć możliwość posadzenia cze...
podloze-tropica-aquarium-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Tropica Aquarium Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2836
podloze-tropica-aquarium-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane p...
YouTube

Żwir, czy podłoże aktywne?

FoCuS_PL w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1466
Zapraszam na film. Uprzedzam, po niemiecku ;-)
test-podlozy2022-10-10.jpg

Test: ziemia, Tropica substrate, Platinum Soil, Controsoil

marcinox w Podłoże · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 14020
W niedzielę 2022-10-09 rozpocząłem mini test kilku podłoży. Są to: 1. tropica plant growth substrate 2. ziemia (Kronen dla paproci, dodałem minimalną ilość suszonej gliny) 3. Platinum Soil 4. ControS...

Substrat podżwirowy

Konrad13 w Podłoże · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 9061
Witam planuję reset akwarium, jak substrat podżwirowy polecacie lub podłoże aktywne? I czy mozna stosować oba naraz?

Czy czarna lawa może w akwarium rdzewieć?

Szatan w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2540
Witam, kupiłem czarną lawę i zbadałem magnesem neodymowym, okazuje się że lekko przyciąga magnes, brązowa lawa też bardzo delikatnie miejscami przyciąga magnes, czy taka lawa może zacząć rdzewieć po c...

Tropica Aquarium Soil - pytania

Ciechan w Podłoże · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4249
Restartuje swój zbiornik i wybrałem jako podłoże i linię nawozową Tropica. Pytanie do osób używających lub mających wiedzę. Czy przy tym podłożu należy na coś konkretnie zwrócić uwagę? Czy podążać zgo...

Czy raz wyjęty lignit można ponownie włożyć do akwarium?

Anonim 59529 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1807
Witam W starym akwarium miałem lignit, który z pewnych względów wyjąłem na pare dni. Przez ten czas usechł on i zaczął się kruszyć. Czy jak go włoże ponownie do akwarium to czy nie rozkruszy mi się o...

Ziemia ogrodowa vs podłoże tropica

Jacaerys w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3161
Witam akwaryści, Zamierzam założyć nowe akwarium, tradycyjnego low techa z mało wymagającymi roślinami. Zostało mi doradzone, aby tym razem zrezygnować z ziemi ogrodowej jako podsypki pod żwir i zamia...

Statystyki

Ten temat przegląda 307 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570980
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 307 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.