Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Trafiłem kiedyś na taki marketingowy produkt ADA; http://www.adana.co.jp/en...LASH/index.html i właściwie przejrzałem pobieżnie bez refleksji. Ostatnio jednak trafiłem na niego ponownie i spojrzałem na tabelki strony 4-5, porównanie koncentracji składników/ pierwiastków szczególnie NH4 i NO3. Jak się mają podane stężenia w Special Light i Shade w porównaniu z tym co pokazuje kalkulator http://calc.petalphile.com/. Może coś żle rozumiem, więc proszę o wyjaśnienie. A że rozkminianie systemu ADA nadal mnie bawi, więc chciałbym się dowiedzieć, czy aby napewno poziom azotu w/w nawozów na przestrzeni tygodnia w dawkach sugerowanych, wynosi niespełna 2ppmy, co nawet przy bardzo miękkiej wodzie, uważam za przesadnie małe stężenie. W opisie  jest informacja, że nawóz Lights jest BARDZO bogaty w azot Osobiście zdaje mi się, że przytoczony kalkulator jednak podaje zaniżone stężenia, bowiem niektórym z powodzeniem udaje się prowadzić zbiornik na twardej kranowej wodzie z użyciem adowskich produktów.
-
AdamA
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Warszawa
Link nie działa niestety.
-
k2krzych
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: U.K.
To chyba specyfika strony. Kopiujemy i wklejamy w wyszukiwarkę i przeglądamy.
-
AdamA
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
AdamA napisał(a):To chyba specyfika strony. Kopiujemy i wklejamy w wyszukiwarkę i przeglądamy.
Nic z tego ,wciąż ten sam błąd wyskakuje.
-

tao
●
- Ranga: Znający temat
Chopakl,i kopiujemy link, wklejamy w google, działa i czytamy ...
-
AdamA
●
AdamA napisał(a):Chopakl,i kopiujemy link, wklejamy w google, działa i czytamy ...
i nie działa.
-

maslo_82
●
- Miasto: Poznań
A kto powiedział, że przy takich stężeniach nie da się prowadzić zbiornika ??
Powiem wiecej, każdy powinien zaczynać od prowadzenia zbiornika w ten sposób. Ludzie za dużo gazu dają, to im się sypie, a wystarczy delikatnie dozować gaz i nagle sie okazuje, że wszystko jest prostsze. Makro daje się tylko tyle ile pozwala na utrzymanie roślin w takiej kondycji aby nie gubiły liści. O czym wiele osób nie wie, najważniejsze w zbiorniku jest mikro, zaraz po CO2.
A to że nawóz jest bogaty w azot, zazwyczaj oznacza nie jego stęzenie, ale proporcję względem innych pierwiastków.
-

maslo_82
●
Mówiąc szczerze pomimo, że nigdy nie trzymałem się ppmów i całej metodologii z tym związanej to też się zdziwiłem jak zobaczyłem stężenia nawozów ADA wynikające z tego kalkulatora. Ale może spójrzmy na to z drugiej strony - nawozy ADA pokazują, że rośliny bardzo dobrze rosną w takich warunkach (zakładając oczywiście, że mamy żyzne podłoże). Myślę, że ważniejsze od utrzymania konkretnych stężeń poszczególnych związków (co szczególnie dla początkujących akwarystów wydaje się pozornie proste) jest równowaga pomiędzy nimi, czyli po prostu wszystko musi "trzymać się kupy". System ADA jest mocno inspirowany naturalnymi warunkami życia roślin i takie podejście na pewno też ma sens. Wracając więc do stwierdzenia z pierwszego postu - nawóz LIGHTS jest bogaty w azot, ale w porównaniu do pozostałych produktów i w odniesieniu do całego systemu ADA. No chyba, że dane w kalkulatorze są błędne 
-
Anonim 1811
●
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Wspieram stronę kontem Premium
maslo_82 napisał(a):A kto powiedział, że przy takich stężeniach nie da się prowadzić zbiornika ??
Powiem wiecej, każdy powinien zaczynać od prowadzenia zbiornika w ten sposób. Ludzie za dużo gazu dają, to im się sypie, a wystarczy delikatnie dozować gaz i nagle sie okazuje, że wszystko jest prostsze. Makro daje się tylko tyle ile pozwala na utrzymanie roślin w takiej kondycji aby nie gubiły liści. O czym wiele osób nie wie, najważniejsze w zbiorniku jest mikro, zaraz po CO2.
A to że nawóz jest bogaty w azot, zazwyczaj oznacza nie jego stęzenie, ale proporcję względem innych pierwiastków.
Jest w tym racja, świecimy mega, gazujemy mega, więc i podlewania wymaga flora mega. Masz rację tylko, jest jeden warunek, takie działanie można stosować w miękkiej wodzie 20mg/l Ca. Co z wodą Ca 90, gdzie pierwiastki przy takiej ilości wapnia muszą być dozowane w wyższych proporcjach, bowiem przez taką ilość Ca rośliny jej nie pobiorą. Nie jestem zwolennikiem żadnego obozu, sam próbowałem różnych sposobów i takie są moje obserwacje. Z mojego punktu widzenia najkorzystniej byłoby opierać nawożenie o ryby, pokarm z minimalną ilością mikro, trochę gazu i lekkie światło, niestety bez RO takie warunki nie działają. Chester raczej kalkulator błędnie wskazuje aniżeli takie dawki nawozów są rzeczywiste.
-
AdamA
●
Moim zdaniem po to są produkty markowe takie jak np: ADA aby konsument nie musiał "rozkminiać" ile ppm'ów podał do wody i jakie są proporcje między poszczególnymi pierwiastkami. Rośliny rosną? Rosną. Rośliny są dobrze wybarwione? Są. Nie mam glonów? Nie mam. To po co drążyć temat? Sądzę że dla osób rządnych zabawy z testami, kalkulatorami i innymi narzędziami które zabierają cenny czas są sole Zapewne zaraz pojawi się pytanie "A co gdy będę miał wysyp glonów? Nie znałbym składu moich nawozów i nie wiedziałbym co robić" Po pierwsze najpierw radzę kupić i użyć takie nawozy, a po drugie działać według zaleceń producenta, które są dobrze przemyślane  i przekonać się że takie problemy praktycznie nie występują. Wysyp glonów lub pewne niepowodzenia wynikają tylko z naszego niedbalstwa lub przyczyn nie związanych z systemem nawożenia. Oczywiście pozostaje podział nawozów markowych na te wykonane lepiej i gorzej (gdzie co partia to inny skład i inne chelaty  ) _____________________________________________________________________________________________ Pozdrawiam! Piotrek  Partner roslinyakwariowe.pl
Ostatnio edytowano 25 lis 2013, 16:53 przez Piotrek Dymowski, łącznie edytowano 2 razy
-

Piotrek Dymowski
●
- Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl
Piotrek z własnego doświadczenia, mogę powiedzieć że staram się ułatwiać niż komplikować sobie życie. To o czym pisze wynika z obserwacji braków w szkle przy dozowaniu firmowym. Grzebanie w wiedzy o ppm proporcjach itd wynika z problemów w szkle, a nie chęci rozpoznania biologii roślin również z punktu widzenia chemicznego. Według mnie większość nawozów z poza granic naszego kraju nie uwzględnia twardości wody jaka u nas występuje w kranie. Upieram się przy tej twardości wody, ale ma one zarówno wpływ na ilość dozowanego gazu i jego rozpuszczalność, jak i stężenie i ilość podawanych pierwiastków. Śmiem wątpić by pan T.Amano upierał się przy swoim systemie wiedząc iż w podmienianej wodzie ma blisko 100mg/l Ca Poprostu cały system jest oparty o znaną im i wykorzystywaną na miejscu wodę <20mg/l Ca.
-
AdamA
●
Tutaj jest właśnie błąd w rozumowaniu, jako by znajomość ilości ppmów w nawozie w czymś pomagała, jeśli zbiornik stwarza problemy. Istotne jest tylko to, czy nawóz jest dobrze zbilansowany, jeśli jest, to jedyne co trzeba określić, to czy mamy wystarczajaco mikro i wystarczajaco makro. Jak mamy glony, to zazwyczaj jest czegoś za dużo i to wszystko co musimy wiedzieć.
-

maslo_82
●
AdamA napisał(a):.....Jak się mają podane stężenia w Special Light i Shade w porównaniu z tym co pokazuje kalkulator http://calc.petalphile.com/. Może coś żle rozumiem, więc proszę o wyjaśnienie. A że rozkminianie systemu ADA nadal mnie bawi, więc chciałbym się dowiedzieć, czy aby napewno poziom azotu w/w nawozów na przestrzeni tygodnia w dawkach sugerowanych, wynosi niespełna 2ppmy, co nawet przy bardzo miękkiej wodzie, uważam za przesadnie małe stężenie. W opisie  jest informacja, że nawóz Lights jest BARDZO bogaty w azot Osobiście zdaje mi się, że przytoczony kalkulator jednak podaje zaniżone stężenia, bowiem niektórym z powodzeniem udaje się prowadzić zbiornik na twardej kranowej wodzie z użyciem adowskich produktów.
Kiedyś bawiłem się z nawozami SHADE I LIGHTS i dokonywałem pomiarów różnych składników po dodaniu tych nawozów. Aby odnaleść komplet wyników musiał bym nieco poszperać ale zapamiętałem jedno.  Szokujące wyniki pomiaru NO3. A więc stężenie 5ppm uzyskiwałem po dodaniu 2ml nawozu Lights do ........1L wody ( słownie: jednego litra)  Nie pamiętam już czy bawiłem się wodą RO czy kranową i czy takie pomiary są wiarygodne, ale tak czy siak były dla mnie szokujące.
-

MarioMarina
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Siedlce
Zatem, jeśli dobrze pamiętasz proporcje to wychodzi bardzo homeopatyczna dawka.
-
AdamA
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
AdamA napisał(a):Zatem, jeśli dobrze pamiętasz proporcje to wychodzi bardzo homeopatyczna dawka.
Ja bym powiedział, że normalna. Oczywiście można mieć obiekcje co do ilości nawozu jaką musimy użyć na akwarium, powiedzmy 200L, ale samo stęzenie jakie sugeruje podawać producent jest bardzo dobre. To tylko szeroko pojęty internet akwarystyczny wywraca wszystko do góry nogami, myląc pojęcie proporcji (NPK 10:1:20) z ilością ppmów jakie mamy podawać tygodniowo, czy też ze stężeniami jakie mamy utrzymywać w zbiorniku (sic!).
-

maslo_82
●
Ja bym powiedział, że normalna. Oczywiście można mieć obiekcje co do ilości nawozu jaką musimy użyć na akwarium, powiedzmy 200L, ale samo stęzenie jakie sugeruje podawać producent jest bardzo dobre. To tylko szeroko pojęty internet akwarystyczny wywraca wszystko do góry nogami, myląc pojęcie proporcji (NPK 10:1:20) z ilością ppmów jakie mamy podawać tygodniowo, czy też ze stężeniami jakie mamy utrzymywać w zbiorniku (sic!).
Bo wszystko zależy od światła, którego fotosyntetycznie jest mało u Amano. Problem jest wtedy, i to dość częsty problem, kiedy zakładając akwarium stosuje się nawozy + podłoże tej firmy, ale już nad szkłem wiszą wydajne świetlówki. I to świetlówki, które nisko wiszą i mają wysokie współczynniki - wiadomo jakie  Cały system ADA jest ściśle powiązany z oświetleniem ADA, o czym niektórzy zapominają.
-

AdamW
●
- Miasto: Gdynia
-
Adamie to błąd myślowy.
Fotosynteza zachodzi w szerokim zakresie długości fali, posiada natomiast swoja optima wydajności dla chlorofu (np. a i b) i to zapewne je masz na myśli porównując wykresy widm żarników ADA. Ale barwników fotosyntetycznych jest znacznie więcej - zarówno u roślin jak i glonów.
Trzeba także pamiętać, że przez wiele lat ADA posiadała w ofercie pokrywy na świetlówki a źródła nie wskazują jakoby skład nawozów uległ od tego czasu zmianie. Trudno pomijać to w naszych rozważaniach.
Kluczem do wielu niepowodzeń jest, jak słusznie zwrócono uwagę - twardość wody oraz żyzność podłoża.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
-
Akwaria
AdamW napisał(a):Ja bym powiedział, że normalna. Oczywiście można mieć obiekcje co do ilości nawozu jaką musimy użyć na akwarium, powiedzmy 200L, ale samo stęzenie jakie sugeruje podawać producent jest bardzo dobre. To tylko szeroko pojęty internet akwarystyczny wywraca wszystko do góry nogami, myląc pojęcie proporcji (NPK 10:1:20) z ilością ppmów jakie mamy podawać tygodniowo, czy też ze stężeniami jakie mamy utrzymywać w zbiorniku (sic!).
Bo wszystko zależy od światła, którego fotosyntetycznie jest mało u Amano. Problem jest wtedy, i to dość częsty problem, kiedy zakładając akwarium stosuje się nawozy + podłoże tej firmy, ale już nad szkłem wiszą wydajne świetlówki. I to świetlówki, które nisko wiszą i mają wysokie współczynniki - wiadomo jakie  Cały system ADA jest ściśle powiązany z oświetleniem ADA, o czym niektórzy zapominają.
Jesteś w błędzie, wiele razy już to Tobie pisałem. Jeśli dajmy na to dla danego zbiornika wystarczy 0,5w na litr, to zwiększenie światła do 0,8 lub 0,9 W na litr wcale nie spowoduje konieczności zwiększenia dawek.
-

maslo_82
●
maslo_82 napisał(a):AdamW napisał(a):Ja bym powiedział, że normalna. Oczywiście można mieć obiekcje co do ilości nawozu jaką musimy użyć na akwarium, powiedzmy 200L, ale samo stęzenie jakie sugeruje podawać producent jest bardzo dobre. To tylko szeroko pojęty internet akwarystyczny wywraca wszystko do góry nogami, myląc pojęcie proporcji (NPK 10:1:20) z ilością ppmów jakie mamy podawać tygodniowo, czy też ze stężeniami jakie mamy utrzymywać w zbiorniku (sic!).
Jesteś w błędzie, wiele razy już to Tobie pisałem. Jeśli dajmy na to dla danego zbiornika wystarczy 0,5w na litr, to zwiększenie światła do 0,8 lub 0,9 W na litr wcale nie spowoduje konieczności zwiększenia dawek.  tylko uzasadnij dlaczego, bo jest to wbrew biologicznej logice Nie przeczę, że prowadzenie zbiornika z minimalnymi dawkami makro i mikro jest możliwe, staram się poznać składowe które muszą być zachowane by to działało. Studiowanie warunków zapewnionych w ADA, doprowadziło mnie do 2 wniosków; - małe ok.0,5W/l światło - bardzo, bardzo miękka woda Obecnie mam w 90-ce 2x39W na wysokości 20cm ponad taflą wody, wszystko łącznie z łodygowcami rośnie zdrowo i kolorowo. Zwiększenie światła o 1x39 natychmiast powoduje pył i nitki jeśli nie zaangażuję się w korekty nawożenia. Mniemam, że zapewniając przy takim stanie zbiornikowi miękką wodę, mógłbym zejść z dawkami makro kilkakrotnie.
-
AdamA
●
Powiązane tematy
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
Hej
Ciekawy aranż. Podziw budzi szerokość akwarium aż 120cm 😀
Hej
Bardzo ładne Iwagumi. Miłego oglądania. ?si=3KIMnQ7XEx6naxoK
Hej
Taki krótki poglądowy film . Jakie były i jakie są obecnie dostępne lampy od firmy ADA. &t=?si=3SJP3es5w0MrHKWK
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Hej
Flowing in the Clear Stream.
Miłego oglądania. &t=?si=4h5JIirRNTK6_ZJE
Hej
Miłego oglądania. &t=?si=KUOPoUV3FoyAeS_F
|
|