Ludwiga palustris green ?
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Czy ktoś z powodzeniem uprawia tą Ludwigię? Obserwacje co do wymagań może jakieś?
Zakupiłem ją jakiś czas temu i rośnie wolno, dolne liście gniją i szybko odpadają, stożki wzrostu pękne zielone, wzorowe, a przy powierzchni szczyty lekko różowieją. Niestety ucinana łodyga po posadzeniu rośnie bardzo chimerycznie z powyższymi objawami. Rotale pięknie rosną, myriphyllum również. Harmonijne nawożenie wody i tabsy Ferki nie pomagają. Odnoszę wrażenie, że jest to roślina mocno światłolubna, nastawiałem się na taką zieloną repens, a tu klops...
- Załączniki
-

- palustris7176.jpg (29.88 KiB) Przeglądane 1901 razy
-
AdamA
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Warszawa
Mi jej nie udawało się utrzymać dłużej przy życiu... zwykła repens i 'rubin' rosną jak szalone, ale green ginie zawsze.
Akwarystyka wciąga jak głupia..
-

Raffy
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gdańsk
Ja kupiłem w marcu tego roku 1 sztukę z przycinki w sklepie akwarystycznym. Jest rośliną pazerną ale u mnie rozrosła się do około 10 szt, rośnie ładnie ale w dobrym świetle przy jego braku gubi dolne liście lub pojawiają się dziury
Impossible is nothing
-

alvaro
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bukowno
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mamy listopad po pół roku masz 10 szt. to jak na łodygowca wynik zatrważający  Czyli potwierdzają się moje obserwacje, chimeryczna i bez solarium nie daje rady, zatem u mnie nie ma szans.
-
AdamA
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Warszawa
Ja zamiast niej zastosowałem Linophila rugosa, jest to raczej nowość w PL ale bardzo fajnie rośnie, jest mocno zielona i cieszy mnie 
Akwarystyka wciąga jak głupia..
-

Raffy
●
- Miasto: Gdańsk
AdamA napisał(a):Mamy listopad po pół roku masz 10 szt. to jak na łodygowca wynik zatrważający 
Tak to nie jest wynik porażający  , zwłaszcza że to moje początki z akwarystyką i światło miałem 0,23 wata na litr na początku wtedy w ogóle nie rosła teraz mam wat na litr wraz z co 2 i dopiero widzę że powoli rusza. pozdrawiam
Impossible is nothing
-

alvaro
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bukowno
Hehe a u mnie żadna nie chce za groma rosnąć, a ta jak szalona co tydzień ok 10szt do kibla idzie...
-
zajac1212
●
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia i chwili reklaksu :)
Zapraszam do obejrzenia i zabrania się za przycinkę ;)
Zapraszam do obejrzenia, każdy znajdzie coś dla siebie.
Zapraszam do obejrzenia. Tradycyjne - dla osób nie znających j.ang. zachęcam do włączenia tłumaczenia napisów.
Witam jutro planuje podmianę wody i przycięcie roślin. Zauważyłem, że moja rotala puszcza dużo takich korzeni co z nią zrobić jak podciąć a może zostawić tak narazie?
Witam
Mam problem z rotalą green która od startu akwarium rosła najszybciej,
mianowicie liscie zaczynają ciemnieć i rozpadają się, najlepiej zobrazuje to zdjęcie sadzonki, która rośnie najbliżej wlotu...
Witam,
Niedawno kupiłem ludwige repens rubin, po paru dniach od wsadzenia roślinka ładnie ruszyła po ok tyg rośnie jak na drożdżach, cały efekt psuja pędy wypuszczane tak od połowy w dół to samo jest ...
Witam, czy Proserpinaca palustris da radę w mojej 15l? (0,8w/l, podłoże help plant, potas + makro codziennie 1ml) i w mojej kostce 20l? (0,6w/l, podłoże Cal black earth extra fine, potas +makro,codzie...
|
|