|
|
wysokie NO3 i NO3 po wymianie filtra
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, najpierw kilka szczegółów o zbiorniku: To moje pierwsze akwarium, więc opis może mało precycyjny: 112 l, założone 4 tygodnie temu, podloże nowa ADA, obsada-6 neonków, 2 zagrzebki, 2 babki, 2 bojowniki, 3 prętniaki, 1 glonojad syjamski Mój pierwszy filtr wewnętrzny, który "odziedziczyłam" wraz z akwa padł po tygodniu- może i dobrze, bo kupiłam JBL e700 dodałam bakterii do startu filtra i wszystko super woda czyściutka, tylko wynika testu (6 w jednym JBL) powalające- NO2 i NO3 mega wysokie (ciemno różowy kolor na teście) Wyczytałam, że powodem może byc gwaltowna zmiana filtra- ale nie miałam wyjści. Mam pytanie jak obniżyć poziom NO2 i NO3? starego filtra nie mogę użyć, a boję sie lać chemię jak leci, bo wtedy to nic nie przeżyje, ani ryby ani rośliny.
-
avanta
●
- Ranga: Początkujący
Rób podmiany przez 3dni po 40% oraz poszukaj jakichś akwarystów, albo sklepów akwarystycznych, którzy by Ci zbadali no2 i no3 kropelkowo, bo paskom nie ma co wierzyć.
Akwarystyka wciąga jak głupia..
-

Raffy
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gdańsk
Najlepiej test kropelkowy. Na szybko jak masz jeszcze testy zbadaj wodę którą podmieniasz.
-

Jakub Kubica
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Krzeszowice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ok, dzięki za pomoc! spróbuje i dam znać jak wyniki.
-
avanta
●
wczoraj podmieniełam wodę zgodnie z waszą radą. Stężenie No2 i NO3 w kranie zerowe. po podmianie paramerty lekko się poprawiły. Dziś znowu zmienię. Niestety rosliny zaczęły sie rozpadać - najpierw czarne półprzezroczyste liście a potem robi sie z nich jakby galareta i odpadają- mam pytanie czy to tylko wynik wysokiego stżenia NO2 i No3 czy tez braki w nawożeniu? dotąd używałam tylko potasu...
-
avanta
●
Stawiam na niedobór Po4, i tu test znowu by się przydał 
-

Raffy
●
a czym mam podnieść poziopm fosforanów? jakiś ogólny nawóz?
-
avanta
●
Są sole i gotowe preparaty, początkującemu poleciłbym fosfo z easylife - ten nawóz można kupić w większości zoologów (przynajmniej w 3mieście).
-

Raffy
●
Wymieniłam wodę drugi raz- jakoś nie ma znacznej zmiany w parametrach, ale zobaczę jeszcze rano. Przy okazji udało mi się odkryć kilka ciekawych rzeczy- rośliny podjadał mi ślimak, którego musiałam przynieść z ostatnimi roślinami. I jeszcze 2 małe ostrzeżenia: 1 pilnujcie kotów podczas podmiany wody. Moje uszczupliły mi obsadę o samice bojownika. 2 szukając bojownika zajrzałam w desperacji do filtra- wynik to 2 żywe ryby w pierwszym koszu- samica zagrożenia i neonek... Normalnie 'gdzie jest nemo' 
-
avanta
●
Miało być 'zagrzebka', ale zadziałał slownik...
-
avanta
●
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Hej
Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Mam filtr RO3 100GPD (akwarystyczny, 3 częściowy - wkład węglowy, mechaniczny i membrana), chcę podłączyć do niego zbiornik na wodę (membranowy 6 gal). Chciałbym mieć możliwość pobierania wody przez w...
Hej,
może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...
Cześć, pomoże ktoś zidentyfikować co mi podnosi pH?
Woda kranowa pH 7,4
Woda w akwarium w ciągu dnia dobija pH 8,5
Akwarium 45l
Podłoże to jbl manado dark z substratem jbl aquabasic plus i mała ilość ...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
Witam,
W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.
|
|