Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Czesc, Mam problem z małym henkiem, tzn. listki tracą kolor , najpierw staj sie jasno żółte, potem czernieja i gniją. Parametry: Akwa- 25l, zalane 3 tygodnie.Światło -2x8W , 10 000k, filtracaja- kaskada z ceramika, gabka. Sachem perguin. CO2 - spiek,1 b/s 24h, Podłoże- Amazonia new,podaje potas z AA Test paskowy JBL NO3-25 mlg/l NO2-0 mlg/l GH-10d Ph- 7,2 KH-6d Wiecej testów nie robiłem, może ktoś ma jakiś pomysł co jest przyczyną
-
Krzaku
●
- Ranga: Początkujący
Czas najwyższy na mikro i makro , możesz też wrzucić kapsułki pod korzenie .
-

pagu
●
- Ranga: Znający temat
A co to za światło masz dokładnie?
Braki mikro nie spowodują, tego co się dzieje u ciebie... Może jedynie fosforu ci brakować jak to przy amazonii bywa. Nawozisz czymś ?
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Światło -belka t5, 2x8W, barwa 10 000k, Podaje potas z AA nieregularnie, Dodam jeszcze ze heniek wypuszcza bardzo cienkie i drobne gałązki z drobnymi listkami.
-
Krzaku
●
Jak długo oświetlasz zbiornik?
-

Jakub Kubica
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Krzeszowice
-
Krzaku
●
Krzaku napisał(a):Światło -belka t5, 2x8W, barwa 10 000k, Podaje potas z AA nieregularnie, Dodam jeszcze ze heniek wypuszcza bardzo cienkie i drobne gałązki z drobnymi listkami.
Takie listki jak opisujesz są spowodowane brakiem papu przez co roślinka głoduje. Mikro to podstawa najlepiej do podłoża w postaci kapsułek. U mnie Henio bez dodatkowego nawożenia słupa wody rośnie jak szalony na kapsułach od FERKI. Pomyśl też o zastąpieniu jednej świetlówki na taką o barwie od 6000-6800K. Ta Amazonia to nowa była? Są tam jeszcze jakieś inne rośliny?
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Wspieram stronę kontem Premium
Brakuje ci nawozów. Trzeba dorzucić do wody jakieś mikro i makro bo roślina nie ma składników.
-

Jakub Kubica
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Krzeszowice
Amazonia prosto z sklepu. Swietlowki o tej długości podobno dostępne tylko jeszcze o barwie 8 500k Roslinek innych brak, całe podłoże obsadzone henkiem Może nie doczytalem za dużo o starcie na tym podłożu, wydawało mi sie Ze początek bez makro i mikro. Dzięki wszystkim za podpowiedzi, zacznę lac nawozy i obserwować roslinki.
-
Krzaku
●
To jak prosto ze sklepu to nie powinno Heniowi jeszcze brakować papu. Henio bardzo lubi barwę ok 8000K więc 8500 może też nie byłoby złe. U mnie światełko jest właśnie w tej barwie... 8000k.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
Zrób dokładnie tak jak wyżej koledzy radzą. U mnie mija drugi tydzień od startu(36x22x26cm). Połowa podłoża to używany prosoil a na wierzch świeża amazonia. Z roślin mały i duży henio po tygodniu zacząłem nawozic mikro(intermag) i makro z soli. Z roślinami żadnych problemów. Świecę 7h pierwszy tydzień 6h 20W 6500K.
-

Tiger_m
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Bytom
Powyższe objawy wcale nie muszą oznaczać, że coś jest nie tak ze stężeniami.
Podstawowe pytanie to, czy heniek jest z koszyka czy z in-vitro, ten z in-vitro się bardzo często nie przyjmuje bez jakichkolwiek powodów.
Kolejne pytanie to jak został posadzony, heniek musi być w 70% przysypany podłożem inaczej się nei przyjmie.
-

maslo_82
●
- Miasto: Poznań
Z Heniem z in-vitro to jest kwestia źródła. Używałem różnych sadzonek różnych firm i wydałem na nie duużo kasy i mogę powiedzieć, że u mnie przyjmują się tylko jednej firmy i innych nie chcę mimo, że ta lub inna firma ma wyrobioną markę na rynku to ich sadzonki u mnie się nie przyjmują - gniją i nie mówię tu tylko o Małym Heniu. Z tym przysypywaniem to przesadziłeś. Często utykam sadzonki w szczeliny kamieni i jakoś problemu z zarastaniem kamieni nie było Było tak:   A tak jak zaniedbałem i nie przycinałem przez parę tygodni. 
-

Prospero
●
Heniek z koszyczka Posadzony hm... różnie Ale możesz mieć racje ten posadzony głębiej , jakby lepiej sobie radzi.
-
Krzaku
●
Wersje z koszyczka to wersje z hodowli nadwodnej i zwykle potrzebuje więcej czasu aby się przyjąć. Często możesz jej pomóc przez przycięcie dzięki temu powinien szybciej zaskoczyć.
-

Prospero
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Prospero napisał(a):Wersje z koszyczka to wersje z hodowli nadwodnej i zwykle potrzebuje więcej czasu aby się przyjąć. Często możesz jej pomóc przez przycięcie dzięki temu powinien szybciej zaskoczyć. Rośliny in-vitro to też rośliny emersyjne.
-

maslo_82
●
- Miasto: Poznań
Rośliny z In-Vitro lepiej się przyjmują właśnie dlatego, że są napakowane pożywką  , koszyczki gorzej znoszą przyzwyczajanie się do warunków jakie są pod wodą właśnie dlatego, że sama lignina za dużo to im nie pomaga. Dlatego ja zawsze mówię... masz emersa z koszyczka ok, posadź i przytnij a szybciej zaskoczy bo nie będzie się musiała biedna roślinka przyzwyczajać do wody.
-

Prospero
●
Witam. Mam mały problem odnośnie małego heńka. Parę dni temu przyjechał do mnie heniek in-vitro. W pudełku roślinka była soczyście zielona lecz przed zasadzeniem i wyciągnięciem rośliny z kubeczka od połowy była zżółknięta. Cy może to być spowodowane iż światło wszędzie nie dotarło i na dole listki obumierały? Chciałem zaznaczyć, że akwarium zakładam od początku a mianowicie substrat pod podłoże FERKA oraz podłoże granulowane i początek nawożenia sam potas firmy FERKA. Akwarium ma 54l i światło 2x24W oraz nawożenie CO2. Mały heniek wygląda jakby marniał. Czy potrzeba czasu aż się przyjmie i przez ten czas co trzeba nawozić samym potasem będzie pobierał z podłoża? Proszę o pomoc.
-
Mateusz18e
●
Powiązane tematy
Hej
Film długi ponad godzinę, ale jak zwykle fajnie przedstawiony krok po kroku z budowy aranżacji i opieki nad zbiornikiem. Miłego oglądania.
Witam. Przedstawiam moje 5l akwarium które już działa kilkanaście miesięcy.
Akwarium: 17x17x17cm OptiWhite
Oświetlenie: Chihiros Magnetic Lamp
Filtracja: Filtr Aqualighter model nieznany
Co2: zestaw...
Hej
Film pokazuję jak fajnie można zaaranżować mały zbiornik. ?si=etqQaJl7TxK7jGQU
najas-guadalupensis.jpg
Najas guadalupensis, znana popularnie jako Guppy Grass (Trawa Gupików), to jedna z najprostszych i najbardziej wszechstronnych roślin akwariowych, charakteryzująca się błyska...
Akwarium : opti white 30x30x35cm
podłoże : - substrat podżwirowy tropica (Tropica plant growth substrate),
na spód odrobina podłoża za starego akwarium + bakterie QD BIOBACTER,
na górze żwirek
filt...
military1.jpg
Każdy, kto w swoim akwarium ma zaaranżowane kamienie, korzenie lub inne dekoracje - ma na nich również... glony. Tak, w naszych galeriowych akwariach też są! Przetestowaliśmy wszystko ...
To już moja własna aranżacja założona u kolegi w kręgielni, która pomału się rozrasta. Skałki własnoręcznie zbierane i poklejone z małym działającym wodospadem z piasku.
Akwarium 40x40x50 = 80 l
Oświ...
Witam.
Przedstawiam Wam moje pierwsze Iwagumi. Wcześniej zawsze tworzyłem jakiś freestyle ryuboku. Zapraszam do komentowania.
Jestem zadowolony z tego baniaka bo prowadzi się dość łatwo. Polecam teg...
Akwarium na biurko więc nie ma za bardzo miejsca na duże filtry.
Dekoracyjne, mała ilość światła, bez CO2, raczej bez aktywnego podłoża.
Rośliny proste, cieniolubne. Krewetki. Z czasem może kilka drob...
Witam.
Szukam jakiegoś filtra zewnętrznego z wbudowaną grzałką, dla kostki 30L.
Wiem że malutki ale chce zrobić małą kostkę iwagumi - dywan i skały do tego białe tło i nie chce żeby grzałka i filtr ...
|