GRAVEL & SUBSTRATE CLEANER opinia
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam, chciałbym zauwazyc iz produkt chyba nie działa. Po zastosowaniu 60ml na 240L oprócz zmiany zabarwienia wody nic się nie zmieniło. W i pod żwirem co było tak jest do nadal, Mineło 72h. Uważam ze to zbędny wydatek. Gravel & Substrate Cleaner - odmulacz do podłoża w płynie.
Wyczyść podłoże w akwarium bez zbędnego wysiłku oraz ponownego zakładania zbiornika! Rewolucyjny preparat pozwalający wyczyścić podłoże oraz wyklarować wodę - wystarczy dodać go do akwarium a po 48-96h woda będzie krystalicznie czysta i wolna od toksycznych związków. Opatentowana formuła - efekt gwarantowany.
- Zapewnia szybkie oraz naturalne pozbycie sie mułu oraz osadu z podłoża (tzw. odmulanie) - Działa 80% szybciej od standardowych preparatów z bakteriami - Usuwa szkodliwe substancje chemiczne w tym fosforany (PO4) - Preparat na bazie naturalnych składników
Dawkowanie:
- do oczyszczenia podłoża z dużą ilością mułu należy stosować 10ml na 40l wody raz na tydzień - stosować do uzyskania zadowalającego efektu - zapobiegawczo: aby utrzymać podłoże w czystości należy stosować 5ml na 40l wody raz w miesiącu.
-
krisppl
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Mysłowice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja stosowałem ten preparat pół roku, też nie zauważyłem jakiś zmian oprócz zabarwienia wody. Od tygodnia stosuje preparat innej firmy , oczywiście nie wymienię jej nazwy lecz podam nazwę produktu - Freshwater Tidy Tank , zapowiada się obiecująca a nawet rewelacyjnie. Zobaczymy jak będzie dalej....
Darek
-

dariusz_119
●
- Miasto: Otmuchów
Szkoda ze nikt nie byl w stanie tego powiedzieć zanim to kupiłem, pytałem na forum 3x kazdy zachwalał a to nie prawda. Poza tym jest coś co działa dokladnie tak samo za połowe ceny Kordon Tidy Tank™ Fresh Water
Nie widze powodu by nie podawac pełnej nazwy...
Jak juz jestesmy przy temacie to mam pytanie, skoro produkt zbija NO3 i PO4 to jak świecić podczas jego stosowania ? Przy 1W/L przy "zbitych" parametrach rosliny ucierpią... tak? a jesli juz go stosujemy to od kiedy mozna wznowić nawożenie solami ?
-
krisppl
●
U mnie działał rewelacyjnie. Po pierwszym zastosowaniu filtr zapchany, podłoże prawie czyste. Po drugiej dawce podłoże czyste, filtr brudny ale nie tak jak za pierwszym razem. U mnie się to sprawdziło i na pewno ie były to pieniądze wyrzucone w błoto.
-
Konto17413
●
U mnie też nie działa. Możliwe, że jakaś trefna partia.
-
pit333
●
- Ranga: Poznaje temat
rafal.gorzow napisał(a):U mnie działał rewelacyjnie. Po pierwszym zastosowaniu filtr zapchany, podłoże prawie czyste. Po drugiej dawce podłoże czyste, filtr brudny ale nie tak jak za pierwszym razem. U mnie się to sprawdziło i na pewno ie były to pieniądze wyrzucone w błoto.
W żwirze nic nie pozostało ? w sensie jak był wczesniej osad muł itp to czy on Tobie zniknął? trudno mi zadać pytanie bo nie widze jak to działa.... dlatego zapytam moze tak, na czym polega róznica?
-
krisppl
●
Nie stosowałem na żwirze a na aquasubstracie. Miałem dużo drobniutkiego pyłu np. pod trawnikiem i w wierzchniej warstwie podłoża. I ten preparat to usunął. Za to filtr się zapchał tak, że przepływ spadł do zera, także tego trzeba przypilnować.
-
Konto17413
●
Jak juz jestesmy przy temacie to mam pytanie, skoro produkt zbija NO3 i PO4 to jak świecić podczas jego stosowania ? Przy 1W/L przy "zbitych" parametrach rosliny ucierpią... tak? a jesli juz go stosujemy to od kiedy mozna wznowić nawożenie solami ?
-
krisppl
●
Ja nie zauważyłem by preparat zbijał mi N,P
Darek
-

dariusz_119
●
- Miasto: Otmuchów
Używałem ale jakoś mało systematycznie. Jeśli ktoś się nastawia na to że GSC mu usunie całkowicie DOC to niestety ale to tak nie działa, przynajmniej u mnie tak było. Natomiast jeśli chodzi o związanie i "przerobienie" drobinek które potrafią być bardzo denerwujące to u mnie zauwazyłem znaczącą poprawę. Napewno nie jest to produkt który ma działać na zasadzie "wlej i zapomnij o porządkach w akwarium" wspomaga rozkład DOC ale nie wyeliminuje go do końca.
Co do świecenia to pamiętaj że po użyciu woda robi się bardziej "mętna i herbaciana" co zmniejsza przepuszczalność światła w wodzie. Problem może wystąpić jeśli uzyjesz np. Purigenu do wyczyszczenia wody u mnie skończyło się to zakwitem wody ze względu właśnie na duży skok oświetlenia.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Sam tego nie zrobilem i załuje ale teraz juz poczekam do nastepnej akcji z preparatem. Chodzi o to zeby nie miec tej wody brudnej wystarczy rozcieczyc preparat na 1l i duża strzykawka wstrzykiwac w podłoze.... i powinno byc ok...
dwa. u mnie zbija no3 bo powstają sinice ....
-
krisppl
●
Josh
Nowy Tomyśl, Katowice
Czy trzeba po podaniu tego odmulacza zrobić podmianę wody, czy nie jest to konieczne? Jeśli tak to ile dni po podaniu odmulacza muszę dokonać podmiany wody?
-

Josh
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Nowy Tomyśl, Katowice
Zrób podmianę po kilku dniach, daj czas na to aby bakterie zadziałały. Preparat jest niezły ale należy go stosować systematycznie, wtedy widać jego działanie.
-
kaboom
●
kaboom napisał(a):Zrób podmianę po kilku dniach, daj czas na to aby bakterie zadziałały. Preparat jest niezły ale należy go stosować systematycznie, wtedy widać jego działanie.
No to ja dodam od siebie. Zaniedbałem mój akwarium strasznie, przez prawie rok tylko dolewałem wody, sinice się rozpanoszyły w takim stopniu że nic tylko restart robić, a mnie się zwyczajnie nie chciało. Za namową znajomego wpuściłem molinezje które wszystko wyżarły, ale ... Pozostała po nich ogromna sterta odchodów Zastosowałem GRAVEL & SUBSTRATE CLEANER i nie zawiodłem się. Oczywiście preparat działa powoli, i z moich obserwacji najlepiej działa po podmianie wody, a podmiana po użyciu- owszem ale dopiero gdy woda zrobi się przejrzysta, i znowu kolejna dawka preparatu i tak aż do pożądanego efektu. Teraz mój baniaczek wyszedł na prostą, bez restartu i babrania się. Jeżeli ktoś oczekuje szybkich i spektakularnych efektów to chyba akwarystyka nie jest dla niego[ewentualnie piromania  ], bo tu trzeba cierpliwym być Ps.Żeby nie było, to nie jest uszczypliwość w stosunku do autora wątku, po prostu wielu narzeka że to nie działa tak szybko że rezygnują z dalszego stosowania
-

Przemo80
●
- Miasto: Ruda Śląska
Powiązane tematy
Dotarły do nas pierwsze egzemplarze nowego produktu AquaArtu do czyszczenia dyfuzorów i akcesoriów szklanych:
http://i61.photobucket.com/albums/h79/maciekmichalski/IMG_4560.jpg
...
Witam wszystkich,
jestem właśnie w trakcie zakładania swojego pierwszego akwa i chciałbym Was prosić o komentarze na temat dwóch aranżacji na zdjęciach.
Zbiornik ma wymiary 90x45x45
Zdjęcie n...
gravel.jpg
Na opakowaniach podłoża ADA Aqua Gravel (8kg) pojawił się błąd:
AQUA GRABEL
zamiast
AQUA GRAVEL
Firma przeprosiła swoich Klientów za pomyłkę i zapowiedziała wprowadzenie korekty w druk...
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/images/microbe-lift/substrate-cleaner/gravel-cleaner.jpg
Witam!!
Czy to jest prawda co wyczytałem tu??
http://sklep.roslinyakwariowe...
Witam. Zainteresowany jestem kupnem tego preparatu. Wart jest wydania na niego pieniędzy?
Witam!!
Kupiłem na początku grudnia dwa opakowania Aqua Substrate II+., ponieważ miałem zakładać nowe akwarium roślinne. Jednak teraz planuję założenie Czarnych Wód, więc podłoże się nie przyda. Mam ...
|
|