Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witajcie.
Będę niebawem zakładał swój pierwszy zbiornik roślinny (za jakieś 2-3 tygodnie). Filtr który zakupiłem będzie świeży (Eheim 2213++). Wpadłem na pomysł żeby na te kilka tygodniu puścić go w pomocniczym zbiorniku, bo akurat mam wolne szkło podobnej wielkość i kilka roślinek w koszyczkach, do tego wpuściłbym kilka gubików.
Dzięki temu mógłbym przy starcie nowego zbiornika mieć już dojrzały filtr i dodatkowo odpowiednią wodę. Myślę, że mógłbym w ten sposób ułatwić sobie start i uniknąć trochę kłopotów np glonów.
Czy moje kombinowanie jest słuszne? Napiszcie bo jestem amatorem i nie chcę czegoś zepsuć na samym początku. Bartosz
-

b34839
●
- Ranga: Początkujący
Lepszy skutek odniesiesz, jak zaszczepisz w filtrze bakterie z gotowych preparatów. Masz całą gamę do wyboru.
-

Ciezki
●
- Miasto: Kraków
Popieram wypowiedz. Kapsuły tetry do filtra i bakterie do wody i jest ok.
Takie rozwiązanie ma sens jak masz stabilny zbiornik np. ( roczny ) i podłączysz filtr do takiego zbiornika na miesiąc przed zastosowaniem go w zbiorniku docelowym.
Ostatnio edytowano 17 lis 2013, 02:00 przez weder, łącznie edytowano 1 raz
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Usunięto użytkownika 31012
Dobrze myślisz. A tamto akwarium ile już działa? Wydaje mi się że wiesz co robić.
-
Usunięto użytkownika 31012
●
To co piszesz ma sens. Wydaje mi się, że prościej kupić dobre bakterie. 2 miesiące temu startowałem nowy zbiornik i pierwszy raz użyłem bakterii firmy Azoo- śmiało mogę polecić.Na starcie lejesz więcej według instrukcji, potem przy każdej podmianie aż zbiornik dojrzeje.
-

Pita
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Dobrze kombinujesz , odpalić testowe akwarium z roślinami i niewielką obsadą , zapodać bakterie do filtra i niech dojrzewa Po odpaleniu docelowego akwarium będziesz miał gotowy filtr i wodę co pozwoli Ci na w miarę bezpieczny start .  Powodzenia
-

pagu
●
- Ranga: Znający temat
Ta opcja wydaje się bardzo rozsądna, czyli zakup bakterii i popracowanie filtrem 2 do 3 tygodnie. Ktoś korzystał z bakterii firmy Easy-life: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtra ... -6356.html W opisie produktu jest, że trzeba lać do wody. Rozumiem, że dodatkowo bakterie podaję też bezpośrednio w filtr? W moim filtrze mam wkłady mechaniczne (rurki) oraz biologiczny (kulki). Bakterie podawać do tego drugiego? Jeśli tak to w jakiej ilości?
-

Wojtulson
●
Jeśli filtr będzie pracował kilka tygodni zanim trafi do właściwego zbiornika, to nie musisz stosować preparatów bakteryjnych, chociaż na pewno nie zaszkodzą.
-
DavyJones
●
Oprócz tego, co wymieniali koledzy, do tego pomocniczego zbiornika wrzuciłbym przede wszystkim docelowe podłoże, gdyż ma ono większe znaczenie dla stabilizacji warunków, niż filtr. Jeśli ma to być granulat, będzie to okazją do pozbycia się nadmiaru substancji ( w tym celu częste podmiany), które w początkowym okresie uwalniane są w dużych ilościach przez tego typu podłoża. Do tego skąpe światło, żeby nie prowokować glonów. I powinno być dobrze... 
-
Makawity
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: małe
Dzięki za pomoc. Podłącze filtr na trochę, wychodzi na to, że nie zaszkodzi a może pomóc. Niestety nie mogę dać razem podłożem bo to jest dopiero w drodze. Bakterie lać do słupa wody i do wkładu biologicznego filtra? Jak tak to ile do filtra? Na oko?
-

b34839
●
Czy ktoś może mi pomóc w tej kwestii:
Bakterie lać do słupa wody i do wkładu biologicznego filtra? Jak tak to ile do filtra? Na oko?
Dzięki!
-

b34839
●
generalnie obojętnie kolego czy do słupa czy na wkłady... producenci podają gdzie najlepiej ja osobiście lałem na wkłady.
-

Adrian26
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Konin
Najlepiej na wkłady. Do zbiornika i tak się przeniosą 
-

Jakub Kubica
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Krzeszowice
Nie ma to aż takiego znaczenia ja np. leję do słupa wody i żyję Polecam Microbe-Lift - Special Blend.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
Najlepiej trochę do filtra i resztę do wody według zaleceń producenta .,
-

pagu
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A jak sprawa będzie wyglądała jeżeli do dojrzałego akwarium będę wymieniał filtr na nowy?
-

dust
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Konin/Poznań
Dokładnie tak samo tyle, że ciut szybciej się tam zadomowią mieszkańcy bo są już namnożeni w dostateczniej ilości w zbiorniku. Ja od czasu do czasu wlewam specyfik tuż przy wlocie filtra tak aby sobie sam zaciągnął i rozprowadził go po zbiorniku.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
dust napisał(a):A jak sprawa będzie wyglądała jeżeli do dojrzałego akwarium będę wymieniał filtr na nowy?
Może obyć się bez problemów ale bardziej prawdopodobne jest, że takie jednak wystąpią. Lepiej wtedy podać preparat bakteryjny.
-
DavyJones
●
Powiązane tematy
Hej
Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Witam,
Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...
Mam filtr RO3 100GPD (akwarystyczny, 3 częściowy - wkład węglowy, mechaniczny i membrana), chcę podłączyć do niego zbiornik na wodę (membranowy 6 gal). Chciałbym mieć możliwość pobierania wody przez w...
Hej,
może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Witam,
W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital?
Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę.
Z góry dz...
Witam, mam akwa 25l które tylko stoi i się kurzy , więc zatem moje pytanie czy dało by radę zrobić z tego krewetkarium tylko bez filtra. Czy obsadzenie gęsto zbiornika da radę go napowietrzyć?
Widział...
Witam,
zastanawiam się czy do filtra wody RO można dołożyć mineralizator tj.
https://www.woda.com.pl/p1968,hs-l-min-dolomitowy-mineralizator-wody-gwinty-1-4-cala.html
???
Ktoś tego próbował? Na wyjś...
Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK.
Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...
|