Filtr zewnętrzny Fluval 406
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Mam zamiar wymienc stary zew filtr na nowy w tej chwili posiadam Tetre ale jest malo wydajna na zbiornik 370 l i tez nieco awaryjna, mysle nad nowym fluvalem 406 warto go kupic czy jednak warto dolorzyc i kupic cos naprawde porzadnego z wysokiej pulki ? Wiem ze to temat burzliwy ale prosze o swoje opinie na jego temat.
-
Maciej23
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie porównywałbym F406 do Tetry. Używałem 304,305 i moim zdaniem to jest bardzo dobry filtr. Jedyną jego wadą są karbowane rurki, chociaż niektórzy uważają to za zaletę - kolejny wkład biologiczny.
-
3promile
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Sam zastanawiałem się nad 406 do swojego 375l zbiornika. Wcześniej miałem 304. - służył mi dzielnie prawie 10 lat i nadal jest w pełni sprawny. Wymieniłem go bo był trochę za mały do mojego baniaka. Zamiast planowanej 406 zdecydowałem się na dwa filtry NCF-1500. Cenowo wyszło taniej a mam dwa spore kubły, każdy o wydajności większej niż 406 - jeden biolog a drugi mech napędzający jednocześnie reaktor sery. Hulają już prawie rok i mogę śmiało polecić chociaż nie wiem czy podziałają tyle co 304. Jeśli chodzi o karbowane rurki Fluvala to jest to rozwiązanie dobre pod kilkoma względami: - nie tracą przekroju nawet na ostrych zagięciach; - przez 10 lat zachowały pełną użyteczność pomimo całkowitego braku jakiejkolwiek konserwacji włączając w to czyszczenie:)) ich wadą jest problematyczne podłączanie urządzeń przepływowych. Wg mnie zaletą Fluvala jest wysoka trwałość i dobry przepływ a wadą niska pojemność mediów filtracyjnych, relatywnie wysoka cena zakupu a także brak w wyposażeniu np deszczownicy. P.S. Na temat Eheima złego słowa nie powiem ...... bo mnie znów zakrzyczą jego zwolennicy  , których niniejszym serdecznie pozdrawiam. Opinie użytkowników tego forum zdają się jednak potwierdzać, że żadna marka nie daje ci 100% gwarancji zakupu sprzętu pozbawionego wad a wręcz odnieść można wrażenie, ze bez względu na to czy dasz za filtr 200 czy 800 zł prawdopodobieństwo to jest zbliżone.
-
astasz
●
- Miasto: okolice Bydgoszczy
Co do ostatniego podsumowania sie zgodze z toba, ja puki co mam w swoim zbiorniku jako filtr biologiczny mam dwa wew filterki o przeplywowosci 500 l kazdy i daja rade ale znow zajmuja miejsce, jeden to stary aqua szut mam go juz 10 lat i nadal pracuje pelna para a drugi to nowy typ aquael ale to juz nie to samo co stary szut niby pobor pradu mniejszy ale to nie to samo. Tetra puki co sie sprawuje i jest ustawiona na filtracje mech ale jest za slaba choc znow koszty utrzymania jej sa bardzo tanie co do uszczelek czy zaworow narazie wymienialem je raz. Moze wstawie swoj baniak i poslucham oponi moze ktos cos podsunie, pozdrawiam 
-
Maciej23
●
Dodatkowo posiadając dwa filtry mamy małe prawdopodobieństwo że oba naraz ulegną awarii. A przy jednym nieraz już słyszałem: co ja teraz zrobię??? Mam paletki za 1000zł
-

Jakub Kubica
●
- Miasto: Krzeszowice
Przy 360l nierozsądnie byłoby bazować ja 1 filtrze, ryzykujemy większe straty niż w małym akwarium. Dwa filtry w takim przypadku to minimum.
Co do wyboru marki - to kwestia sugestywna, niemal każda z firm miała przeboje ze swoimi filtrami i starała się nadrabiać niedociągnięcia w kolejnych seriach (czy to Eheim, czy JBL Czy Tetra). Z drugiej strony to dobrze, bo wiemy że nasze akwaria nie obsługują wersje pilotowe.
Fluvala radziłbym jednak unikać, ale nie ze względu na jakość samego filtra (są to dobre filtry) - ale problem z częściami. Gdy ułamiesz jakiś element, nadejdzie wymiana uszczelki lub ośki wirnika będzie problem ze zdobyciem odpowiedniej części (dystrybutor działa nieudolnie i nie dba o stałe ilości w hurtowniach). I to w zasadzie jedyny powód na "nie", przynajmniej na obecną chwilę.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki napisał(a):Fluvala radziłbym jednak unikać, ale nie ze względu na jakość samego filtra (są to dobre filtry) - ale problem z częściami. Gdy ułamiesz jakiś element, nadejdzie wymiana uszczelki lub ośki wirnika będzie problem ze zdobyciem odpowiedniej części (dystrybutor działa nieudolnie i nie dba o stałe ilości w hurtowniach). I to w zasadzie jedyny powód na "nie", przynajmniej na obecną chwilę.
Cześć To mój pierwszy post, witam Was, mam na imię Wojtek i jestem z Krakowa. Ostatnio walczyłem z fluvalem 304 z poprzedniego mojego akwarium. Filtr używałem 5 lat, potem miał przerwę 2 lata i po ponownym uruchomieniu okazało się, że cieknie z zaworu aquastop. Z częściami jest tak jak piszesz, dostępność do tego filtra to jakaś kpina, prędzej na pustyni Gobi kupisz zestaw kina domowego i mały odrzutowiec. Uszczelki kupiłem nieoryginalne, ale właściwie identyczne w sklepie www.v-tech.pl. Kupiłem CAŁY KOMPLET, łącznie z tą główną za chyba 7 zł... Gdzie sama główna to koszt około 35zł w sklepie. Wystarczy pomierzyć dokładnie swoje stare lub po prostu przynieść do porównania do sklepu, mają też ciutkę grubsze (ja kupiłem o jeden rozmiar grubsze chyba 0,2mm. Doradzono mi jeszcze, że są specjalne preparaty do "odżywiania" uszczelek pracujących w wilgoci, ale mając na względzie cenę uszczelek i preparatu, stwierdziłem, że stać mnie na 7zł co kilka lat.
-
Wyrwiząb
●
- Ranga: Początkujący
Witam..... właśnie kupiłam i zamontowałam filtr fluval 406 w moim 215 litrów.... i wszystko wygląda obiecująco. Narazie jestem zadowolona, nic nie cieknie. Dam znać jakby coś się popsuło.
-
Joannna
●
Teraz to raczej się zmieniło z dostępnością części. Bez problemu dostałem uszczelkę pod głowicę, wirnik, zawór.
Wysłane z mojego TAB R105BK
-
mateuszurad
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Krzeszyce
Przez wiele lat miałem fluvala 205 i kiedyś części zamienne można było dostać w zasadzie tylko w tych drogich zoologach galeriowych. Teraz problemu nie ma - online kupisz wszystko chyba i w normalnej cenie.
Swoją drogą, filtr kupiłem w 2002 do mojej ówczesnej 52l. Działa do dziś bez przerwy (teraz jest u mojego teścia). Wymieniliśmy tylko główną uszczelkę kubła i nawet nie dlatego, że puszczała wodę, ale po prostu dla pewności.
-
Anonim 33861
●
Witam - od lat używam 3 małych Fluwali - bez problemów - ciche, szczelne, łatwe w obsłudze, dyskretne wizualnie gdy trzeba postawić obok zbiornika - ale zakładanie pokrywy i zaworu wymaga uwagi (nie ma trzask prask i już). Węże karbowane są świetne - potwierdzam - ale ich nie ciąłem, są dłuższe niż potrzeba - zostawiłem oryginalne końcówki - długie węże pracują jako biologi - ale za to mogę filtry z tymi "długimi" wężami używać w różych zbiornikach i szafkach - co parę lat coś się zmienia. Teraz węże idą za kaloryferem - a za to zdjąłem grzałkę, wystarcza, mam 25 stopni. Najstarszy Fluwal - zabytkowy (około 20 lat) - taki czarny cylinder - śmiga ale na pompie założonej na wężu (podpowiedź z Forum) - bo zakończona produkcja wirników. Te moje Fluwale (wieloletnie) mają taki myk - jak nalejesz wody przy założonej głowicy po krawędź głowicy - ale bez zaworu z wężami - to woda się leje pod uszczelką - niepotrzebnie zrobiłem sprzedawcy awanturę - kajam się - przecież filtr nie działa w ten sposób, tzn. bez zaworu i węży - z wężami i tym zaworem nigdy nie było z nimi problemów. No i trzeba czytać instrukcję ze zrozumieniem. Pomyślałem o Fluwal G3 - ale tego w Polsce nie ma. Duży Fluwal - planuję zakup. I tyle o małych i dużych Fluwalach z perspektywy 20 lat. 
-
Crotale
●
- Miasto: Gdańsk
Powiązane tematy
Hej
Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
Cześć.
Chciałem zapytać się wszystkich posiadaczy filtra o to czy wymiar podawany przez producenta jest taki sam dla całej wysokości filtra? Fluval podaje że filtr ma szerokość 18 centymetrów. Ale z t...
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Cześć, może komuś się przyda. Mam obecnie Fluvala 307, trochę głośno pracował. Mam tendencję do wypełniania koszyków na maxa, mediami. Dzisiaj je odchudziłem i jakie było moje zdziwienie, zrobił się b...
Witam,
Jak filtr zewnetrzny polecilibyscie do kostki 50x50x50?
Pozdrawiam,
Robert
|
|