Filtr zewnętrzny Fluval 406 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Filtr zewnętrzny Fluval 406

Liczba wyświetleń: 6251·Odpowiedzi: 10
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.

16 lis 2013, 15:49 Filtr zewnętrzny Fluval 406  (#1)  

Mam zamiar wymienc stary zew filtr na nowy w tej chwili posiadam Tetre ale jest malo wydajna na zbiornik 370 l i tez nieco awaryjna, mysle nad nowym fluvalem 406 warto go kupic czy jednak warto dolorzyc i kupic cos naprawde porzadnego z wysokiej pulki ? Wiem ze to temat burzliwy ale prosze o swoje opinie na jego temat.

Maciej23
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

16 lis 2013, 18:54 Filtr zewnętrzny Fluval 406  (#2)  

Nie porównywałbym F406 do Tetry. Używałem 304,305 i moim zdaniem to jest bardzo dobry filtr. Jedyną jego wadą są karbowane rurki, chociaż niektórzy uważają to za zaletę - kolejny wkład biologiczny.

3promile
Ranga: Aktywny użytkownik

astasz okolice Bydgoszczy

16 lis 2013, 20:54 Filtr zewnętrzny Fluval 406  (#3)  

Sam zastanawiałem się nad 406 do swojego 375l zbiornika. Wcześniej miałem 304. - służył mi dzielnie prawie 10 lat i nadal jest w pełni sprawny. Wymieniłem go bo był trochę za mały do mojego baniaka.
Zamiast planowanej 406 zdecydowałem się na dwa filtry NCF-1500. Cenowo wyszło taniej a mam dwa spore kubły, każdy o wydajności większej niż 406 - jeden biolog a drugi mech napędzający jednocześnie reaktor sery. Hulają już prawie rok i mogę śmiało polecić chociaż nie wiem czy podziałają tyle co 304.
Jeśli chodzi o karbowane rurki Fluvala to jest to rozwiązanie dobre pod kilkoma względami:
- nie tracą przekroju nawet na ostrych zagięciach;
- przez 10 lat zachowały pełną użyteczność pomimo całkowitego braku jakiejkolwiek konserwacji włączając w to czyszczenie:))
ich wadą jest problematyczne podłączanie urządzeń przepływowych.

Wg mnie zaletą Fluvala jest wysoka trwałość i dobry przepływ a wadą niska pojemność mediów filtracyjnych, relatywnie wysoka cena zakupu a także brak w wyposażeniu np deszczownicy.

P.S. Na temat Eheima złego słowa nie powiem ...... bo mnie znów zakrzyczą jego zwolennicy :), których niniejszym serdecznie pozdrawiam.

Opinie użytkowników tego forum zdają się jednak potwierdzać, że żadna marka nie daje ci 100% gwarancji zakupu sprzętu pozbawionego wad a wręcz odnieść można wrażenie, ze bez względu na to czy dasz za filtr 200 czy 800 zł prawdopodobieństwo to jest zbliżone.

astasz

Miasto: okolice Bydgoszczy

16 lis 2013, 21:42 Filtr zewnętrzny Fluval 406  (#4)  

Co do ostatniego podsumowania sie zgodze z toba, ja puki co mam w swoim zbiorniku jako filtr biologiczny mam dwa wew filterki o przeplywowosci 500 l kazdy i daja rade ale znow zajmuja miejsce, jeden to stary aqua szut mam go juz 10 lat i nadal pracuje pelna para a drugi to nowy typ aquael ale to juz nie to samo co stary szut niby pobor pradu mniejszy ale to nie to samo. Tetra puki co sie sprawuje i jest ustawiona na filtracje mech ale jest za slaba choc znow koszty utrzymania jej sa bardzo tanie co do uszczelek czy zaworow narazie wymienialem je raz. Moze wstawie swoj baniak i poslucham oponi moze ktos cos podsunie, pozdrawiam :)

Maciej23

Jakub Kubica Krzeszowice

17 lis 2013, 16:16 Filtr zewnętrzny Fluval 406  (#5)  

Dodatkowo posiadając dwa filtry mamy małe prawdopodobieństwo że oba naraz ulegną awarii. A przy jednym nieraz już słyszałem: co ja teraz zrobię??? Mam paletki za 1000zł

Jakub Kubica

Miasto: Krzeszowice

Piotr Baszucki Nowa Ruda

17 lis 2013, 16:34 Filtr zewnętrzny Fluval 406  (#6)  

Przy 360l nierozsądnie byłoby bazować ja 1 filtrze, ryzykujemy większe straty niż w małym akwarium.
Dwa filtry w takim przypadku to minimum.

Co do wyboru marki - to kwestia sugestywna, niemal każda z firm miała przeboje ze swoimi filtrami i starała się nadrabiać niedociągnięcia w kolejnych seriach (czy to Eheim, czy JBL Czy Tetra). Z drugiej strony to dobrze, bo wiemy że nasze akwaria nie obsługują wersje pilotowe.

Fluvala radziłbym jednak unikać, ale nie ze względu na jakość samego filtra (są to dobre filtry) - ale problem z częściami. Gdy ułamiesz jakiś element, nadejdzie wymiana uszczelki lub ośki wirnika będzie problem ze zdobyciem odpowiedniej części (dystrybutor działa nieudolnie i nie dba o stałe ilości w hurtowniach). I to w zasadzie jedyny powód na "nie", przynajmniej na obecną chwilę.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki napisał(a):Fluvala radziłbym jednak unikać, ale nie ze względu na jakość samego filtra (są to dobre filtry) - ale problem z częściami. Gdy ułamiesz jakiś element, nadejdzie wymiana uszczelki lub ośki wirnika będzie problem ze zdobyciem odpowiedniej części (dystrybutor działa nieudolnie i nie dba o stałe ilości w hurtowniach). I to w zasadzie jedyny powód na "nie", przynajmniej na obecną chwilę.

Cześć

To mój pierwszy post, witam Was, mam na imię Wojtek i jestem z Krakowa.

Ostatnio walczyłem z fluvalem 304 z poprzedniego mojego akwarium. Filtr używałem 5 lat, potem miał przerwę 2 lata i po ponownym uruchomieniu okazało się, że cieknie z zaworu aquastop. Z częściami jest tak jak piszesz, dostępność do tego filtra to jakaś kpina, prędzej na pustyni Gobi kupisz zestaw kina domowego i mały odrzutowiec.
Uszczelki kupiłem nieoryginalne, ale właściwie identyczne w sklepie www.v-tech.pl. Kupiłem CAŁY KOMPLET, łącznie z tą główną za chyba 7 zł... Gdzie sama główna to koszt około 35zł w sklepie. Wystarczy pomierzyć dokładnie swoje stare lub po prostu przynieść do porównania do sklepu, mają też ciutkę grubsze (ja kupiłem o jeden rozmiar grubsze chyba 0,2mm.
Doradzono mi jeszcze, że są specjalne preparaty do "odżywiania" uszczelek pracujących w wilgoci, ale mając na względzie cenę uszczelek i preparatu, stwierdziłem, że stać mnie na 7zł co kilka lat.

Wyrwiząb
Ranga: Początkujący

Witam..... właśnie kupiłam i zamontowałam filtr fluval 406 w moim 215 litrów.... i wszystko wygląda obiecująco. Narazie jestem zadowolona, nic nie cieknie. Dam znać jakby coś się popsuło.

Joannna

mateuszurad Krzeszyce
Teraz to raczej się zmieniło z dostępnością części. Bez problemu dostałem uszczelkę pod głowicę, wirnik, zawór.

Wysłane z mojego TAB R105BK

mateuszurad
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Krzeszyce

Anonim 33861
Przez wiele lat miałem fluvala 205 i kiedyś części zamienne można było dostać w zasadzie tylko w tych drogich zoologach galeriowych. Teraz problemu nie ma - online kupisz wszystko chyba i w normalnej cenie.

Swoją drogą, filtr kupiłem w 2002 do mojej ówczesnej 52l. Działa do dziś bez przerwy (teraz jest u mojego teścia). Wymieniliśmy tylko główną uszczelkę kubła i nawet nie dlatego, że puszczała wodę, ale po prostu dla pewności.

Anonim 33861

Crotale Gdańsk
Witam - od lat używam 3 małych Fluwali - bez problemów - ciche, szczelne, łatwe w obsłudze, dyskretne wizualnie gdy trzeba postawić obok zbiornika - ale zakładanie pokrywy i zaworu wymaga uwagi (nie ma trzask prask i już). Węże karbowane są świetne - potwierdzam - ale ich nie ciąłem, są dłuższe niż potrzeba - zostawiłem oryginalne końcówki - długie węże pracują jako biologi - ale za to mogę filtry z tymi "długimi" wężami używać w różych zbiornikach i szafkach - co parę lat coś się zmienia. Teraz węże idą za kaloryferem - a za to zdjąłem grzałkę, wystarcza, mam 25 stopni.

Najstarszy Fluwal - zabytkowy (około 20 lat) - taki czarny cylinder - śmiga ale na pompie założonej na wężu (podpowiedź z Forum) - bo zakończona produkcja wirników. Te moje Fluwale (wieloletnie) mają taki myk - jak nalejesz wody przy założonej głowicy po krawędź głowicy - ale bez zaworu z wężami - to woda się leje pod uszczelką - niepotrzebnie zrobiłem sprzedawcy awanturę - kajam się - przecież filtr nie działa w ten sposób, tzn. bez zaworu i węży - z wężami i tym zaworem nigdy nie było z nimi problemów. No i trzeba czytać instrukcję ze zrozumieniem.

Pomyślałem o Fluwal G3 - ale tego w Polsce nie ma. Duży Fluwal - planuję zakup. I tyle o małych i dużych Fluwalach z perspektywy 20 lat. :)

Crotale

Miasto: Gdańsk

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

aquael-bt.jpeg

Aquael Filtr Ultramax BT

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 38053
Hej Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg

Aquael Multikani 1000 - modułowy filtr kanistrowy do 400 l

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2657
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
DSC_0199.JPG

Fluval 307. Wymiary.

woronov w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 8189
Cześć. Chciałem zapytać się wszystkich posiadaczy filtra o to czy wymiar podawany przez producenta jest taki sam dla całej wysokości filtra? Fluval podaje że filtr ma szerokość 18 centymetrów. Ale z t...
hypermax.jpg

Aquael HYPERMAX - nowy filtr zewnętrzny

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 82 · Wyświetlenia: 58141
hypermax.jpg Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax. Link do sklepu: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
20251201_141616.jpg

Jaki filtr

KasiaK w Filtracja · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 10556
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
akwa.jpg

jaki filtr do tego "akwarium"

radekjab w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3717
Cześć Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie". Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 329
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Nowy filtr i obawy przed wymianą.

miszelhdr w Filtracja · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 1409
Witam wszystkich ! Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony. Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...

Fluval 307

lamdre w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4491
Cześć, może komuś się przyda. Mam obecnie Fluvala 307, trochę głośno pracował. Mam tendencję do wypełniania koszyków na maxa, mediami. Dzisiaj je odchudziłem i jakie było moje zdziwienie, zrobił się b...

Jaki filtr do kostki 50x50x50

razarewi w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2237
Witam, Jak filtr zewnetrzny polecilibyscie do kostki 50x50x50? Pozdrawiam, Robert

Statystyki

Ten temat przegląda 232 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 232 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.