Akwarium 112L HT- problemy początkujących - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Akwarium 112L HT- problemy początkujących

Liczba wyświetleń: 1482·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
natraf1985 Polska
Witam,
Na początku chciałbym się przedstawić i pozdrowić wszystkich akwarystycznych hobbystów. Mam na imię Rafał i wspólnie z żoną od miesiąca prowadzimy akwarium. Oto one:

Ponieważ piszę na tym forum pierwszy raz, chciałbym prosić o wyrozumiałość. Przy zakładaniu akwa to forum bardzo nam pomogło w zdobyciu niezbędnej wiedzy, która pozwoliła uniknąć wielu błędów „żółtodziobów” :D Od tygodnia prowadzimy „walkę” o akwarium. Mamy wysyp okrzemków, rośliny marnieją w oczach, nie możemy wyleczyć ospy rybiej. Ciągle jakieś problemy…
Zbiornik założyliśmy ok. 1 miesiąc temu. Od tej pory musieliśmy zmienić nieco aranżację, walczyć z ospą rybią oraz gniciem roślin. Aranżacja miała być zupełnie inna, ale podczas zalewania zbiornika jeden z dużych kamieni przewrócił się, przez co pro soil wysypał się na plaże :cry: Dlatego obecna aranżacja powstała w wyniku pośpiechu i zdenerwowania, więc wyszło jak wyszło;) Nie jesteśmy z niej zadowoleni, ale postanowiliśmy że zdobędziemy najpierw doświadczenie, a następną zrobimy już tak jak byśmy chcieli.
Wracając do problemu. Podejrzewamy, że mamy złe dawki soli.
Problemy z roślinami:
Altenaria ma dziurawe powyginane liście
Eleocharis brązowieje, wolno rośnie
Hydrocotyle ładnie rośnie ale jest pokryte okrzemkiem
Mchy od początku startu akwa nie rosną prawie wcale – podejrzewamy okrzemki lub glony nitokowate
Kabomba żółknie ale rośnie
Duży Heniek żółknie i słabo rośnie
Zdjęcia:

Ponieważ nasze poprzednie nawożenie nie było skuteczne, chcemy przygotować nowe stężenia wg. kalkulatora Zulixa.
Czy następujące dawki N,P,K będą prawidłowe dla tego typu roślin:
NO3 – 20,033 mg/l
PO4 – 2,172 mg/l
K – 41,46 mg/l
Ilość wody to 90l, butelki 500ml, dawka dzienna 10ml.

Sprzęt:
1. Akwarium 112l 80x40x35 Opti White
2. Filtr JBL e901 - pracuje 24h
3. Butla CO 2 wpięta w termoreaktor DIY - pracuje 9h
4. Lampa 3x24W (Sylvania 10000K, 6500K, 8500K)- pracuje 9h
5. Podłoże Pro Soil ok. 12l
6. Kamienie Scenery Stone + łupki

Fauna (wpuszczona po ok. 2 tygodniach):
1. 30 szt. Neon czerwony
2. 1 szt. Otosek (było 5 ale padły na ospę rybią)
3. 4 szt. Ramireza (2 samce + 2 samice)
4. 20szt. Red Cherry
5. 4 ślimaki Helenki

Flora:
1. Hydrocotyle sp. Japan
2. Alternaria reineckii
3. Eleocharis Parvula
4. Kabomba Karolińska
5. Pogostemon Helferi
6. Hemianthus micranthemoides
7. Mech Jawajski
8. Mech Phoenix Moss

Woda podmieniana 1 raz w tygodniu – wodociąg. Woda odstana min. 24h.
Parametry wody (testy Zoolek):
Wodociąg:
KH - 14
GH - 18
NO3 – 0
PO4 – 0,0 do 0,25

Akwarium:
KH - 6
GH – 13
NO3 – 0 do 5
PO4 – 0,25

Temperatura 26 st C.

Prosimy także o jakieś ogólne porady co można by poprawić lub zmienić. Jesteśmy otwarci na krytykę ponieważ wiemy, że nic nie wiemy… :D

natraf1985
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Polska

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zoszke Warszawa
Witam. Bede sie bacznie przygladal temu watkowi, gdyz w 90% posiadam identyczne akwa wraz z podzespolami i roslinnoscia.
Nie wiem jak nawoziles na poczatku, ale powienienes samym potasem. Dopiero gdzies po miesiacu, dwoch miesiacach delikatnie wprowadzic makro, mikro.
Podloze chlonie fosfor jak gabka. Proponuje na poczatku podawac dwu, trzy krotne dawki wzgledem azotu.
Podejzewacie, zle dawki soli, a jakie one byly?

Zoszke
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

natraf1985 Polska
Dzięki za zainteresowanie:) Niestety po 3 tygodniach zaczęliśmy lać wszystko, tzn mikro 5ml codziennie i makro. Chyba najbardziej zaszkodziło mikro. Dawaliśmy raz dziennie 5ml co spowodowało naszym zdaniem wysyp okrzemków. Próbujemy właśnie ustalić nowe dawki soli, aby to wszystko wyregulować, dlatego czekamy na jakieś wskazówki.
Dotychczas laliśmy:
KH2PO4 - 1g w 500ml, codziennie 10ml, co po 7 dawkach miało podnieść P04 do 1 mg/l
KNO3 - 11g w 500 ml, codziennie 10ml, co miało dać NO3 na poziomie 10mg/l
K2SO4 - 12g w 500ml, codziennie 10ml, co miało dopełnić potas z pozostałych soli do ostatecznego poziomu 15mg/l
W zeszłym tygodniu testy zaczęły wykazywać NO3 na poziomie ponad 40 mg/,l dlatego przestaliśmy podawać KNO3 uzupełniając K podawaniem większej dawki KH2PO4 i H2SO4. Nie wiemy czy to był dobry pomysł bo wyszło jak widać na zdjęciach. W tym tygodniu lejemy KH2PO4 3 g w 250ml, codziennie 5 ml, co powinno dać po tygodniu 3mg/l, a resztę bez zmian. Być może to błąd dlatego prosimy o jakieś wskazówki odnośnie dawkowania soli :D
Pozdrawiamy

natraf1985

Rafał, nie bez powodów akwaryści od pokoleń nazywają pierwszy miesiąc - "nieszczęsnym miesiącem", tym bardziej jak zaczynacie i popadacie w większość błędów początkujących, choć i tak czytacie i się uczycie na Forum. Nie zniechęcajcie się glonami, one na początku po starcie są normalną rzeczą i o ile nie są inwazją to ufałbym, że niebawem przeminą jak zbiornik dojrzeje, a nawożenie dobrze zbilansujecie.

Start na Amazonii musi wiązać się z częstymi (na początku nawet codziennie, potem co drugi dzień, potem dwa razy w tygodniu i w końcu po miesiącu cotygodniowymi) podmianami wody w celu pozbycia się tego wszystkiego co uwalnia żyzne podłoże.

Jak na początku oszczędzaliście w azocie i potasie, tak teraz planujecie w drugą stronę odbić, też te nadmiary są za duże. Ponieważ część związków chłonie podłoże, odłożyłbym testy i polegał na tym co i ile leję do zbiornika. Zakładam, że mamy wodę z RO (chyba, że nie doczytałem).

NO3 można dostarczyć z nawozu ~15ppm (zważywszy, że wiele jeszcze dodadzą ryby), ale za to pamiętaj o podaniu tygodniowo potasu K ok. ~18...20 ppm, i oczywiście fosforu P ok. ~1,2 ppm na tydzień. Wszystko najlepiej podzielić na dawki codzienne. To powinno wystarczyć. Najlepiej rozrobić i dozować każdą sól osobno wg kalkulatora. Dobry kalkulator to: http://calc.petalphile.com/

Generalnie fosfor na poziomie 1-1,5 ppm jest "tolerancyjny" dla dosyć szerokiego zakresu poziomu azotu i zależnie od innych czynników w zbiorniku może się wtedy azot wahać między 10 a 25 ppm .

A to, że się kamień przewalił i Wam zmienił plany aranżacyjne, to nie istotne na tym etapie; cieszcie się zdrową kondycją roślin, a z czasem podejmiecie naukę aquascapingu. Życzę powodzenia i dobrej zabawy.
Pozdrawiam ;)

Godween
Ranga: Z dużym doświadczeniem

natraf1985 Polska
Dzięki za rady. Tak jak napisałeś chcemy się teraz nauczyć jak dobrze opiekować się awka, a potem przyjdzie czas na aquascaping. Posiadamy jako podłoże Pro Soil, który mocno chłonie PO4 dlatego podamy go jednak trochę więcej niż 1,2ppm. Palujemy 3ppm zachowując NO3 na poziomie ok.20ppm a K ok 30ppm. Po tygodniu zobaczymy co się będzie działo i najwyżej będziemy modyfikować. Martwią Nas jeszcze te okrzemki bo akwa wygląda przez nie fatalnie :( ale zgodnie z poradą poczekamy, być może same znikną lub dokupimy w przyszłym tygodniu kilka otosków.

natraf1985

Okrzemki znikną po jednej nocy przy kilku np. 10 otoskach. Muszę jednak coś jeszcze dodać o nawożeniu i ostrzec:

Podłoże wciąga PO4..., no i co z tego ;) To, że wciąga PO4, nie znaczy, że ze zbiornika wyparowuje :D; fosfor jest ale w podłożu i oddaje korzonkom co trzeba, a że nie zmierzymy żadnymi testami ile jest tego fosforu w podłożu to się martwimy; wielu się martwi i leje niebotyczne ilości PO4 do zbiornika i skumulowany w podłożu fosfor kwitnie potem sinicami, które najczęściej "wychodzą" właśnie od od podłoża.

NO3 podane w nawozie 20 ppm, to tylko część w zbiorniku, bo jeszcze sporo tego dojdzie z metabolizmu roślin dodatkowe 10...15 ppm - zależy, więc mogą się pojawić zielenice na szybach...

Potasu też szkoda tyle lać. Przy magnesie np. ok. 5 ppm, potas 40ppm będzie go blokował i wystąpią wkrótce braki Mg. Źle zbilansowane makro blokuje wchłanianie mikro, to tak działa.

Jeśli chcecie dawać duże ilości nawozów to radzę już konsekwentnie wszystkiego, łącznie z mikro, a to już jest nawożenie metodą EI, którą na początek drogi z akwarium osobiście odradzam.

Polecam wątek o parametrach wody w akwarium: https://roslinyakwariowe.pl/prawidow ... -wody.html

Godween
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
natraf1985 Polska
Dzięki za rady. Faktycznie, przecież ten PO4 musi gdzieś siedzieć skoro go wlaliśmy, więc dostosujemy się do Twoich zaleceń i zobaczymy co będzie. Podamy zatem 1,2ppm PO4, ok 15ppm NO3, i ok 20ppm K - oczywiście tygodniowo. Polecany wątek postaramy się ogarnąć :D Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiamy

natraf1985

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198228
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1797
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20100
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1164
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 623
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1793
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 308
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 818
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1690
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 308 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571610
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 308 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.