|
|
Nawożenie roślin a podmiana wody
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam wszystkich  Co prawda akwarystyką zajmuje się 10 miesięcy, ale myśle że z każdym dniem idzie mi coraz lepiej, bo z początku była tragedia, to rybia ospa, to zmętnienie wody to coś innego. Od około pół roku przeglądam to forum i uczę się od Was Profesionalistów i z roślinkami idzie mi całkiem dobrze. Sam jakoś zrobiłem mały aranż w akwarium 54l i 30l, domownikom się podoba. No ale nawiązując do tematu to moje pytanie jest takie: Codziennie nawoże roślinki nawozem Easy Carbo wg zaleceń tzn do 54l daje około 1,5ml. No i raz na tydzień dodaje Tropical Aquaflorin Potassium wg zaleceń. Wode podmieniam co tydzień tj 10 litrów. I jeśli podmieniam wode to czy nie zabieram z wodą dodawanych nawozów? Bo chyba roślinki odrazu nie wykorzystują dodanych nawozów. Z góry dziękuje za odpowiedzi 
-
koniuA4
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Ząbkowice Śląskie
Na tym polegają podmiany wody. Podmieniając wodę zapobiegasz kumulacji pierwiastków których rośliny nie są w stanie przyjąć w dużej ilości. Przy okazji zabierasz z wody nawozy na które rośliny mają zapotrzebowanie ale dlatego trzeba regularnie nawozić wodę. Przy odpowiednim nawożeniu i utrzymaniu zbiornika można nie podmieniać wcale wody ale to wymaga wysokich umiejętności obserwacji zbiornika i bardzo dobrej filtracji. Z mojego doświadczenia zasada jest taka że im więcej podmieniasz wody tygodniowo, tym łatwiej utrzymać odpowiednie parametry w akwarium.
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Z podmianą wody usuwasz oprócz nadmiarów nawozów również nagromadzony brud w wodzie (DOC), którego mimo nawet największej wiedzy i tak się nie uniknie w tak małym systemie jakim jest akwarium. Dlatego kolejność w dniu porządków jest zawsze taka: czyszczenie szyb ewentualnie przycinka, podmiana wody i na końcu dzienna dawka nawozu.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
okej, czyli już wszystko rozumiem  dziękuje za odpowiedzi 
-
koniuA4
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Ząbkowice Śląskie
czy w akwarium bez zwierzat te nalezy podmieniac wode? w zasadzie to dc nie powinien byc w duzych ilosciach
-
krisppl
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Mysłowice
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
|
|