Czy te parametry wody wodociągowej są OK - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czy te parametry wody wodociągowej są OK

Liczba wyświetleń: 1081·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,
mam rzadko spotykane parametry "kranówki": twardość 374 mg CaCO3/l, azotany 2,1 mg NO3-/l, żelazo < 0,01 mg/l, jon amonowy <0,05 mg/l, azotyny < 0,001 mg NH4+/l. Chcę zastosować podłoże aktywne Pro Soil , które zbije KH o parę stopni, ale czy to wystarczy ? Może niezbędne będzie mieszanie tej wody z wodą RO ?

Jurek49
Ranga: Początkujący

mprusek Kraków
Nie wiadomo co to za twardość podałeś (gh, kh) ale abstrahując woda jest zbyt twarda do akwa roślinnego. Filtr RO będzie niezbędny.

mprusek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

Taką wartość twardości podał mi Sanepid.Wg dostawcy wody twardość wyrażona w mg CaCO3 na litr jest podobna a woda określona jest jako twarda.Teraz stosuje wkład z żywicą jonowymienną w filtrze narurowym 10" a do spożycia używam wody z dzbanka Brita.

Jurek49

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mprusek Kraków
Po pierwsze kup testy przynajmniej na gh/kh, bez tego nie będziesz wiedział co lejesz do akwarium a wartości ze strony wodociągu często odchodzą od rzeczywistych wartości. To w jakich jednostkach podana jest twardość nie ma znaczenia. Ma znaczenie czy podana wartość to twardość ogólna czy węglanowa, domyślam się że ogólna (ok. 21*N). Zmiana parametrów wody żywicą, filtrem brita, sprawdza się w zastosowaniach spożywczych a do akwarium często jest mało wydajna, mało ekonomiczna, mało dokładna. Oczywiście znalazły się osoby które używają tych metod, poszukaj sobie. Nie ma lepszej metody zbijania parametrów wody niż filtr RO a przy obecnej śmiesznej cenie tych filtrów (od 100zł) nie ma moim zdaniem tańszej metody.

mprusek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

MikołajPn
w ogóle nie jestem zwolennikiem wody kranowej czy te 150 zł na filtr RO to aż taki wydatek mniej problemów za małe pieniądze

MikołajPn

Jurek49 napisał(a):Taką wartość twardości podał mi Sanepid.Wg dostawcy wody twardość wyrażona w mg CaCO3 na litr jest podobna a woda określona jest jako twarda.Teraz stosuje wkład z żywicą jonowymienną w filtrze narurowym 10" a do spożycia używam wody z dzbanka Brita.

Witam. Wodę masz dość twardą więc możesz mieć problemy z uprawą niektórych roślin oraz utrzymaniem odpowiedniego PH. Podłoże typu prosoli itp, nie będzie w nieskończoność obniżać twardości.
Możesz spróbować założyć akwarium na takiej wodzie może się tobie uda. Ja leje kranówkę o twardości 17* Gh i nie narzekam.

Tak z ciekawości po co stosować jakieś dzbanki brita, które usuwają tak ważne minerały dla nas jak wapno i magnez??? I pewnie później kupujemy suplementy diety które te minerały uzupełniają.
Pozdrawiam.

steehead
Ranga: Aktywny użytkownik

Zbadałem dzisiaj twardość węglanową i ogólną przeterminowanymi testami Zooleka : KH = 18 a GH mi nie wyszło po zmiareczkowaniu ponad 28 st. zaprzestałem dalszego badania.Podobno woda wodociągowa nie może mieć powyżej 26 st.Wymieniacz jonowy zawarty również w filtrze Brita eliminuje tylko jony węglanu wapnia i jestem pewien,że nie usuwa całkowicie z wody wapnia i magnezu ale zapobiega tworzeniu się kamienia kotłowego np. w czajniku.

Jurek49

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3663
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
1.png

Czy to bezpieczne ?

miszelhdr w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2218
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem" Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :( Jak to re...
20260426_150003.jpg

Badanie wody TDS

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2634
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi RO -0003ppm wynik stały Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm Wo...
IMG_0657.jpeg

Piana na tafli wody

akwagucio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6122
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1564
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Aquael Ultramax 1500 - stara czy nowa wersja?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8084
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu. Jak ...

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2376
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Pompa do usuwania wody

Przemek1979 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1638
Cześć, Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1759
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5049
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Statystyki

Ten temat przegląda 418 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570947
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 418 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.