|
|
microsorum pteropus narrow leaf - czarniejace liscie .
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Jak chcesz mieć takie fajne roślinne jak co niektórzy, to zajrzyj na ich stronki, naprawdę się starają 
-

Danny840402
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
-
Usunięto użytkownika 31001
Wiem i dlatego zamierzam kupić za jakiś czas inne akwarium .Kupując Fluval Edge ,nie miałem zielonego pojęcia o akwarystyce roślinnej a teraz żałuje.Akwarium to nie jest dobrym wyborem dla początkujących ze względu na budowę,oświetlenie i mały litraż .W necie można znalezść zdjęcia i opisy różnych aranżacji Fluval Edge ale trzeba mieć dużo doświadczenia a przede wszystkim pieniążków na modyfikację .Wracając do tematu, czytałem dużo online i naprawdę nie wiem , co może być problemem ,i czy ta roślina tak naprawdę ma.Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki.
-
Usunięto użytkownika 31001
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witaj. Wydaje mi się że ma to związek z tym, że niedawno ją umieściłeś w akwarium. Dużo roślin akwariowych tak ma, że jak przeniesiesz ją do innego baniaka (czyli do innych warunków) musi swoje odchorować. Z czasem zacznie wypuszczać nowe liście z korzenia, i powoli będziesz musiał usuwać te stare. Jeśli chodzi o to że młode listki mają końcówki ciemne/ półprzezroczyste to teorii jest wiele, ja u siebie też tak mam i specjalnie się tym nie przejmuje bo jak liście się całkowicie ukształtują i podrosną ich kolor staje się normalny. Dokup sobie jeszcze kilka roślin wolno rosnących i działaj. Z czasem będziesz chciał więcej, wtedy zacznie się zabawa z nawożeniem, oświetleniem i to będzie dopiero jazda I kup grzałkę bo temperatura jest trochę za niska 23-25 stopni powinieneś utrzymywać. Pozdrawiam i życzę powodzenia 
-

piotrebe
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Gdynia
Powiązane tematy
Może ktoś spotkał się z problemem skręconych liści poniżej stożka wzrostu (sam stożek jest zdrowy). Pacjent: ludwigia rubin red.
Parametry:
GH:9-10
KH:4
K:25-28
P:0.25
NO3:2-5
Fe:0.1
Ca:45
Mg:18
C...
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady.
Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii.
Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...
Witam.
Zbiornik na 2 tygodnie w zasadzie od kilku dni zacząłem zauważać białe i przezroczyste listki na początku na Monte Carlo , teraz również na innych roślinach którym towarzyszy białe nitki .
Nie...
Witam,
borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...
Witajcie,
mam problem z Microsorum Pteropus. Robią mi się na nim brązowe plamki, ale nie są to te plamki od zarodników, tylko po prostu jest to w blaszce liściowej. Liście robią się u mnie żółte i po...
Słuchajcie,
co jest przyczyną wyrastania białych (dosłownie) liści u Heterantery?
Już nie mam z nią siły... Inne rośliny rosną (w miarę) w porządku. Trochę mają nienaturalnie powykręcane liście (z...
Witam
Od jakiegoś czasu mam problem . Roślina ładnie rośnie dochodzi do tafli wody w tym momencie ucinam ją tak w połowie dł i ponownie wsadzam, w podłoże po ok 3-4 dni stożek wzrostu oraz dwa rzędy l...
Witam
Proszę o pomoc w identyfikacji niedoborów.
Objawy:
1. Echinodorus red diamond - liście są złożone wzdłużnie na pół, a końce wywinięte w "haczyk".
2. Pogostemon erectus i rotala Indica...
Witam
Parę słów na temat baniaczka:
Pojemność 200l brutto;
Oświetlenie 4xT5 39w (2x865 6500K, 830, grolux) - 8godzin;
Dwa filtry: HW-302 i JBL e901 (media: keramzyt, ceramika, torf i gąbki);
CO2: Butl...
Witam,
mój zbiornik ma 40 dni, więc jest to świeży zbiornik.
Zbiornik ma wymiary 40x40x40, 64l.
Podłoże: Aquael HELP Advanced Soil Plants.
Parametry wody:
pH: 7,0
KH: 6,0
NO3: 10
P: 0,25 (w wodzie, n...
|
|