Wysypanie wkładu ceramicznego na dno baniaka - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wysypanie wkładu ceramicznego na dno baniaka

Liczba wyświetleń: 673·Odpowiedzi: 1
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam

Jestem świeżo po restarcie baniaczka 112l, dałem na spód zwykłą ziemię a na to bazalcik 1-3mm.

Jako, że teraz warstwa jest dużo grubsza niż poprzednio, mój filtr Aquael Turbo 1000 z wkładem ceramicznym jest nieco za duży - a nie chce go dawać w poprzek czy jakkolwiek nie w pionie.

Opcją jest, że mógłbym po prostu usunąć pojemnik na ceramiczny wkład filtracyjny i zostawić filtr z samą gąbką.

Czy robiąc tak, mogę wysypać wkład ceramiczny na dno akwarium? Czy będzie on spełniał swoją role? Pomińmy tutaj fakt estetyczny - jednemu się spodoba a drugiemu nie.

Pozdrawiam

Bartłomiej

lotnybartek
Ranga: Początkujący

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Nie ma sensu, kluczowy jest przepływ wody.
Pozostań przy samej gąbce - spełni swoją rolę.

Ceramika dodawana do filtrów wewnętrznych to trochę taki bajer na wyrost,
tym bardziej taka mała ilość nie przyczyni się znacząco do zwiększenia powierzchni chłonnej podłoża.

W przyszłości przejdź na zewnętrzny filtr kubełkowy. to znaczne ułatwienie i wejście na kolejny poziom akwarystycznej przygody.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

04.01.2010 - akwariowe.pl.jpg

A może lampa UV do baniaka FULL ADA ??

wisterbram w Filtracja · Odpowiedzi: 53 · Wyświetlenia: 12463
Witam -to mój pierwszy post :) Zacznę od życzeń HAPPY NEW YEAR !! :) :) :) 4ALL Mam baniak 375 litrów FULL ADA. Co do flitracji : TETRA EX1200 ... no i tu tyle. Chcę dokupić filtr zew. ja...

Nadfiltracja, czyli po co tyle filtrów do jednego baniaka?

AquaMike w Filtracja · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 23271
Witam, Jestem już kawałek czasu na tym forum i to co obserwuję w wypowiedziach wielu użytkowników mnie zadziwia, cóż być może nie dysponuję wystarczającym doświadczeniem.... ;) Otóż zauważyłem pewien...

Jakie filtr/y do baniaka 450l Roślinne

hubec w Filtracja · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 3860
Witam wszystkich jako nowy forumowicz. Mam akwarium 150x50x60cm i zamierzam dokupować osprzęt.Akwarium będzie roślinne ale też chcę przełożyć z mniejszego baniaka dwa duże zbrojowniki lamparcie ,pawio...

Jaki filtr do baniaka 400 l

kris013 w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 2457
Koledzy powoli zaczynam się rozglądać za wyposażeniem do mojego akwarium docelowego, którym będzie ok 400 litrowy baniak. Czytałem wiele opinii i wiem, że będzie to raczej filtr marki Eheim. Wydają si...

Renowacja wkładu Purigen

Usunięto użytkownika 13200 w Filtracja · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 10880
Może ktoś z Was stosuje Purigen i miał okazję go "reaktywować" wg wskazówek producenta. Czyli wybielacz np ACE w stosunku 1:1 z wodą na 24godziny potem obfite płukanie i na 8 godzin dać do roztworu wo...

Problem po włożeniu wkładu do filtra

Arturr w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2923
Witam, mam następujący problem. Ostatnio walczyłem z PO4. Nie wiem czemu, ale poziom go mi cały czas rośnie i kiedy przekroczył 2,2 do filtru wewnętrznego włożyłem ten wkład http://www.akwarystyczn...

Wymiana wkładu w filtrze wewnętrrznym

kawis w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1241
Witam, od ok roku posiadam akwa z filtrem wewnętrznym z podwójnym wkładem z białych, gęstych, włóknianych gąbek o rozmiarach ok 20x10cm i grubości ok 5mm. Jakoż że jak pisałem wcześniej akwa i filtr ...

Grzałki JAEGER - moc a pojemność baniaka

Berger w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1791
Witam, Szukałem w archiwum, ale nie znalazłem, być może nie umiem szukać :wink: Nigdy się nie zajmowałem grzałkami, bo mam od 2 lat jedną i nigdy jej nie zmieniałem. Teraz zdycha, stąd moje ożywie...

Co sądzicie o filtrze SERA SERAFIL 1100 do baniaka 240L

neo_ns w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2530
Witam. Zastanawiam sie nad zakupem kubelka do baniaka 240L (200L netto). Wpadl mi w okolo filtr jak w temacie, co o nim sadzicie czy ktos go ma i uzywa? Producent podaje ze nadaje sie on do bania...

Statystyki

Ten temat przegląda 211 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571007
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 210 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.