Witam dzieją się u mnie w akwa dziwne rzeczy glosie zaatakowały krasnale lecz na pozostałych roślinach ich praktycznie nie ma podjąłem już walke podmieniłem 2X w tyg ok 50% wody i czekam na easy carbo żeby tochę go przedawkować podobno pomaga...butle co mam w napełnieniu będzie spowrotem w jutro..macie jakieś pomysły czemu krasnale zaatakowały rośliny niskopienne?
Temat który podrzucił Ci Godween, a który jest jego własnego autorstwa, zawiera zbiór kluczowych zależności które powodują rozwój tego typu glonów jak i sposobów na walkę z nimi. Informacje w nim zawarte na pewno pomogą Ci w usunięciu problemu o ile się do tego rzetelnie przyłożysz, bo glony te do najłatwiejszych w zwalczaniu nie należą.
Mąteusz179 w Glony· Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4374
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg
Mam akwarium 72L (60x30x40)
Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie
Podłoże jałowe piasek i żwir
Grzałka na 23 stopnie
Filtr tera ex 700plus na 90% mocy
Co2 z butli i...
Witam pisze już chyba 3 post na tym forum o glonach ale wciąż mam z nimi problem a więc krótko o akwarium
Akwa ma 200l
Filtr tetra ex1000 plus
W filtrze wata, gąbki,granulat amonia remover fluval cer...
suries w Glony· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 11955
Cześć wszystkim!
Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
Mateuszek666 w Glony· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9548
Witam zbiornik 105l
Start półtora miesiąca temu
CO2 podawane z butli wskaźnik na zielono
Dodaje potas carbo mikro i makro
pH wody 7.8
Woda kranowa (wczoraj przyszła osmoza dziś będę robił podmianę ...
MixEEr w Glony· Odpowiedzi: 202 · Wyświetlenia: 73847
Witam,
pisze bo już moja wiedza się skończyła, nie mam pojęcia co zrobić dalej. . .
Opis akwarium:
240x70x60h + sump 240x60x50h (zalany do 35cm) - łącznie ponad 1300l wody w obiegu.
Flora:
Anubiasy,...
djtomek9992 w Glony· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7080
Witam,mam problem z krasnorostami na mchu. Znacie jakieś metody zwalczania go bez uszkodzenia mchu? Ręczne usuwanie nie wchodzi w grę.
Lać carbo na niego i czekać, aż mech urośnie żeby wyciąć go, czy...
Zybi76 w Glony· Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 23426
Witam
Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...
marlowe w Glony· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3025
Czy od jakichś czterech-pięciu lat wynaleziono na nie jakiś nowy złoty środek? moja wiedza zatrzymała się jakieś 5 lat temu - wtedy było carbo lub woda utlenioniona - może w tym czasie coś nowego wymy...
Robi68 w Glony· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4275
Witam. Zaniedbałem niestety ostatnio moje akwarium. Trochę mi się znudziła tez aranżacja i planuje nowe życie dla niego. Rośliny dam nowe , ale chętnie zostawiłbym cenne bucephalandry. Strasznie się c...
Statystyki
Ten temat przegląda 944 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
• Liczba postów: 571614
• Liczba wątków: 49481
• Użytkownicy: 36915
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 944 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej