Red Cherry i Amano zjadają Alternanthera reineckii - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Red Cherry i Amano zjadają Alternanthera reineckii

Liczba wyświetleń: 17941·Odpowiedzi: 8
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich. Zastanawiam się czy ktoś z forumowiczów spotkał się ze zjawiskiej zjadania przez krewetki zdrowej rośliny. Generalnie to się raczej nie zdarza, bo krewetki hoduję nie od dziś. Jednak zauważyłem że najczerwieńsze i najładniejsze liście Alternanthery reineckii są ochoczo konsumowane przez RC, Amano i lub Babaulti bo tylko takowe krewecie posiadam w moim zbiorniku. Z pewnością zagłodzone nie są, dostają dużo Spiruliny 40% premium i conajmniej 5 rodzajów pokarmów rybnych od jajecznych, przez multiwitaminowe i wybarwiające. Dodam jeszcze, że inne rośliny nie są przez nie ruszane.

KeeD
Ranga: Początkujący

oto zdjęcie jak krewetka RC wydziabala dziurę w lisciu hydrocotyle.
Mam młode RC wiec pewnie nie wiedza ze tego sie nie je ;) pokarm odpowiedni dla krewetek a do tego płatki dla ryb.
Moze po prostu maja taki kaprys...
Załączniki
untitled.JPG
untitled.JPG (17.81 KiB) Przeglądane 12717 razy

flyingcircus
Ranga: Zainteresowany tematem

:) no, niezbyt pocieszające.

KeeD

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
:shock: U mnie ani w ogólnym ,ani w krewetkarium nigdy nic takiego nie zrobiły... Jestem pod wielkim zdziwieniem!

zajac1212
Ranga: Stały bywalec

ha, a u mnie pojawiły się dziury w żabienicy - ciekawe czy to też RC bo nie wygląda to na niedobory:) Tyle że ja swoich nie karmię - jedzą to co znajdą... Ampularia objadała hydrocortyle, potem heńka, później rotale vietnam a teraz próbuje wgłębkę. Ot, życie:) Szkoda roślinek ale ślimak tez człowiek.

kretos
Ranga: Aktywny użytkownik

kamelooo Konin
Witam,

a nie masz czasem glonojadów w akwarium? Ja miałem podobne dziury jak miałem glonojady.
Chyba, że masz jakieś wyjątkowe krewetki :P

kamelooo

Miasto: Konin

Mam jednego - loricaridae red, ale on nie jest zainteresowany tą rośliną, tzn nigdy go na alternatherze nie widuję. A tak nawiasem mówiąc to moja alternathera reineckii już ma tylko jeden zdrowy i nietknięty czerwony liść. Wszystkie zżarły :(

KeeD

Krewetki mają swoje gusta smakowe i to, co smakuje jednym wcale nie musi smakować innym.

ArgoMan

MaciekL woj. łódzkie
Ja swoje amano też podejrzewam o zjadanie staurogyne repens. Rośliny już po dwóch dniach od posadzenia miały
ubytki i tylko krewetki się przy nich kręciły.

MaciekL
Ranga: Poznaje temat

Miasto: woj. łódzkie

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_20251227_132541.jpg

Choroba u skalarów Manacapuru Red back

Kusztyk2 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5719
Witam. U swoich skalarów zauważyłem małe białe kropki . u jednego ze skalarów znajdują się w okolicy pyszczka a drugiego na tylnej płetwie . Są małe i ciężko widoczne dlatego ciężko zrobić zdjęcie ,te...
20250331_173830.jpg

Krewetki Amano a atakowanie żywych ryb

Hagar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13381
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
Messenger_creation_b70d4c21-1ce0-48b5-aed1-a18fbbc8dfb8.jpeg

Red Cherry, problem z wodą? Różnica pH dzień/noc?

ToPiLoPiX w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4813
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
IMG20240707202908.jpg

Mordercze Red Cherry

Adip w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6094
Witam, od trzech tygodni mam problem ze zgonami krewetek, czasem jeden zgon na dobę, czasem więcej. Parametry wody poprawiłem, nie leję za dużo chemii, napowietrzanie poprawiłem za pomocą deszczownicy...
krewetka_amano_caridina_multidentata_caridina_japonica_(1_szt)-i-28480-1.jpg

Opis rozmnożenia Caridina japonica (krewetka Amano)

batonexx w Zwierzęta · Odpowiedzi: 57 · Wyświetlenia: 76866
Witam. Chciałbym przestawić wam moją przygodę z rozmnażaniem krewetek caridina japonica- Amano. Na wstępie zacznę od pierwszego podejścia: Na stanie: -akwarium ok. 12l -menzurka 1000ml -moździerz do ...
oscar.jpg

[Ankieta] Czy krewetki Amano jedzą rośliny?

ptom w Zwierzęta · Odpowiedzi: 104 · Wyświetlenia: 69789
Akwarium ma kilkanaście dni, 125 l, gęsto obsadzone. Są w nim 4 wyrośnięte krewetki amano i zeżarły już bardzo dużo Staurogyne repens + kilka Rotal green posadzonych z in vitro. Zacząłem dokarmiać tab...

amano i skalary?

Hultaj w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4488
Wymyśliłem i nawet zamówiłem sobie krewetki amano ale mam w akwarium skalary. Zeżrą?

Czy krewetki red cherry mogą żyć z rybkami danio

rybykrewetki_i_inne w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10276
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry. Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio. Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...

Krewetki amano razem z redkami w akwarium 49l

piotr0234 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3609
Cześć Czy 5 sztuk krewetek amano pomieści się z gromadką red cherry w akwarium 49l z gęstą roślinnością? Czy nie będzie im za ciasno i czy amano nie będzie agresywne wobec mniejszych red cherry?...

Jak długo żyje krewetka Amano ?

rutko10 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 15359
Jak w temacie. Ostatnio w w okresie 4 tygodni padło mi 10 krewetek Amano, w związku z tym zastanawiam się co mogło być przyczyną. Urzędowały one u mnie w zbiorniku ok. 4-5 lat, "to może już był ich c...

Statystyki

Ten temat przegląda 184 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571011
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 184 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.