Początkujący - glony, oświetlenie, filtracja - baniak 112l - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Początkujący - glony, oświetlenie, filtracja - baniak 112l

Liczba wyświetleń: 4600·Odpowiedzi: 28
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem tutaj nowy i przyznam szczerze, że z akwarystyką dopiero zaczynam raczkować.
Mam ogromny problem z glonami (widać na zdjęciach).
Regularne podmiany wody + czyszczenie filtra nie pomaga.
Oświetlenie 2x18w (oryginalne z pokrywy).
Filtr wew. (jakiś badziew) 600l/h (to chyba bajka).
Do akwa daje codziennie kilka kropel symfonii złota i nic poza tym.
Rybek nie przekarmiam.
Akwa czyszcze regularnie 1/tydzień (w tym czasie podmieniam wodę i czyszczę filtr).
Zmiana filtra na zew. coś pomoże?
Zmiana oświetlenia?
Myślałem nad lampą 2x24w - https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 15360.html

Doradźcie coś proszę.
W co najpierw zainwestować i na czym się skupić.
Próbowałem również regularnie wycinać liście na których pojawiają się glony, ale to nic nie pomaga.

maronis
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
tomaszsu75 Wrocław
Witaj!

Masz rośliny o średnich wymaganiach co do światła(LT,widzę kilka szt.Echinodorusów),więc nie musisz zmieniać lampy.Jeżeli takową zakupisz oraz filtr zew.to pokrywa nie będzie potrzebna.
Filtr zewnętrzy byłby lepszym rozwiązaniem niż filtr wew.Zapewnisz lepszą filtrację mechaniczną oraz powiększysz florę bakteryjną.Idealny filtr:Tetra EX700(10W,4 kosze)
Kup testy:NO3,PO4;bez nich nie będziesz wiedział o stężeniach tych podstawowych macroelementów.Prawdopodobnie jest zły stosunek azotu do fosforu i stąd krasnale.Walka z nimi jest trudna ale przy odrobinie cierpliwości do wygrania.
Środki pomocnicze:1xKosiarka(uwaga:osiąga spore rozmiary),kilka sztuk Amano,Carbo.
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wrocław

Wspieram stronę kontem Premium

tomaszsu75 napisał(a):Witaj!

Masz rośliny o średnich wymaganiach co do światła(LT,widzę kilka szt.Echinodorusów),więc nie musisz zmieniać lampy.Jeżeli takową zakupisz oraz filtr zew.to pokrywa nie będzie potrzebna.
Filtr zewnętrzy byłby lepszym rozwiązaniem niż filtr wew.Zapewnisz lepszą filtrację mechaniczną oraz powiększysz florę bakteryjną.Idealny filtr:Tetra EX700(10W,4 kosze)
Kup testy:NO3,PO4;bez nich nie będziesz wiedział o stężeniach tych podstawowych macroelementów.Prawdopodobnie jest zły stosunek azotu do fosforu i stąd krasnale.Walka z nimi jest trudna ale przy odrobinie cierpliwości do wygrania.
Środki pomocnicze:1xKosiarka(uwaga:osiąga spore rozmiary),kilka sztuk Amano,Carbo.

Zmiana filtra to kwestia czasu, ponieważ przymierzam się do tego od dłuższego czasu.
Cena 250 zł za dobry filtr jest do przyjęcia - jestem zafascynowany tym akwarium i będę robił wszystko, aby było perfekcyjnie.
Pytanie odnośnie tej lampy... warto jest zmieniać?
Fakt faktem, że ładniej akwa wygląda z lampą niż z pokrywą (bynajmniej mi się bardziej podobają zbiorniki otwarte).

maronis

tomaszsu75 Wrocław
U mnie w baniaku 62x35x35 była 1x24W i rosły w nim Echinodorusy(2szt),Nurzańce i Cryptusie.Teraz mam identyczny zbiornik co Ty,zawieszone mam nad nim dwie lampy(pojed+podwoj.=3x24W)
Jeżeli będziesz już miał filtr zew.,to będziesz musiał wyciąć otwór w pokrywie dla elementów wlotu/wylotu(bez wymiany oświetlenia)
Lampa 2x24W jest idealna na tę wielkość zbiornika i dla tego typu roślin.
112l. MT
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
30l. krewetkarium
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75

tomaszsu75 napisał(a):U mnie w baniaku 62x35x35 była 1x24W i rosły w nim Echinodorusy(2szt),Nurzańce i Cryptusie.Teraz mam identyczny zbiornik co Ty,zawieszone mam nad nim dwie lampy(pojed+podwoj.=3x24W)
Jeżeli będziesz już miał filtr zew.,to będziesz musiał wyciąć otwór w pokrywie dla elementów wlotu/wylotu(bez wymiany oświetlenia)
Lampa 2x24W jest idealna na tę wielkość zbiornika i dla tego typu roślin.

Myślę, że zainwestuję w lampę i filtr (łącznie to kilka zł, ale warto).
Myślałem nad zmianą podłoża i zaczęciem wszystkiego od nowa, ale to chyba w późniejszym czasie.
Najpierw filtr + lampa.

maronis

tomaszsu75 Wrocław
Bardzo dobrze!.
Nic nie zmieniaj,zostaw tak jak jest.Najwyżej dokup jakąś Cryptocorynkę i inne rośliny cieniolubne.
Ja też zaczynałem od tego typu zbiornika-LT i nawet mi się podobało ale potem chciałem spróbować czegoś nowego-roślin łodygowych!.To dobra szkoła aby nabrać doświadczenia :wink: .

Teraz tęsknię za starą aranżacją,dlatego pomału zakupuję odpowiednie rzeczy.
112l. MT
72l. LT
30l. krewetkarium
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75

tomaszsu75 napisał(a):Bardzo dobrze!.
Nic nie zmieniaj,zostaw tak jak jest.Najwyżej dokup jakąś Cryptocorynkę i inne rośliny cieniolubne.
Ja też zaczynałem od tego typu zbiornika-LT i nawet mi się podobało ale potem chciałem spróbować czegoś nowego-roślin łodygowych!.To dobra szkoła aby nabrać doświadczenia :wink: .

Teraz tęsknię za starą aranżacją,dlatego pomału zakupuję odpowiednie rzeczy.

Dziękuję.
Jak tylko coś się zmieni to poinformuję... :-)

Pozdrawiam.
Marek

maronis

Tetra ex700 kupiona. Lada dzien podłącze i poczekamy na efekty. Z oświetleniem chwilowo się wstrzymałem...

maronis

No i filtruje...
Amatorsko wycięcia w pokrywie, ale na dniach to poprawię.
Czekamy na wyniki lepszej filtracji :-)

maronis

tomaszsu75 Wrocław
Witaj!

Tak dla późniejszej ewentualnej modernizacji.
Jak nadarzy się okazja przeczyszczenia filtra,to dopiero za kilka m-cy,postaraj się ustawić wylot koło wlotu bez deszczowni,bo widzę że napowietrzasz.Skrócisz też przy okazji węże,bo filtr "lepiej" chodzi im są krótsze.Zrób tak jak napisałem kiedy wymienisz pokrywę na lampę stojącą na krawędziach lub podwieszaną.
112l. MT
72l. LT
30l. krewetkarium
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75

Zapomniałem dodać, że kosiarka też urzęduje i czekam na efekty.
Ogólnie rzecz biorąc to po 2 dniach pracy tego filtra widoczne są efekty lepszej filtracji.
Woda w akwa jest o wiele lepsza niż miałem poprzednio.
Przed podłączeniem filtra ogarnąłem baniak (podmiana wody, czyszczenie szyb).
Po kilku dniach podmienię wodę (jak co tydzień) i dosadzę kilka roślinek + wytnę te na których jest duża ilość glonów.
O postępie prac i efektach z tym związanych będę informował :-)

maronis

Witam. Nie bedę powielał tematu wiec sie dołącze do dyskusji. Mam podobny problem. ciemnozielone gony na liściach roslin (glony w kształcie ciemnozielonych pionowych nitek). nie mierze parametrow wody, a co do danych technicznych akwa to mam belke 2x39w, filtr zew. cristal profi 900 + aquael turbofilter 500. swiece okolo 10h na dobe. posiadam rowniez 3 kosiarki i niestety nie ogarniaja tego. czy nawazanie co2 ograniczy rozrost tych glonow? czasem nawazam rosliny nawozem "uniwersalnym" dostosowanym do roslin w akwa.

tomaszl18
Ranga: Początkujący

Fajnie to opisaliście. Bardzo mi to pomoże w modyfikacjach:)

EcoLuke92
Ranga: Początkujący

EcoLuke92 napisał(a):Fajnie to opisaliście. Bardzo mi to pomoże w modyfikacjach:)

Moja walka polegała na tym, że przede wszystkim zmieniłem filtr tak jak pisałem powyżej + regularnie wycinałem liście zainfekowane tym paskudztwem. Walka jest ciężka bo do teraz pojawiają się drobne problemy, ale przy sprzątaniu i podmianie wody wycinam to co mi się nie podoba i jest Ok :-)

maronis

Zrobiłem długo oczekiwany restart i zamówiłem lampę 2x24W 4aqua - jak tylko podłączę sprzęt to wstawię fotki i zdam relację :)

maronis

Tak wygląda to dzisiaj.
Mam jeszcze pomysły, których niezrealizowałem, ale na dniach powinno się coś zmienić...

maronis

Ogólnie miły efekt dla oka. Super że usunąłeś tą tapetę z tyłu wygląda naturalniej. Teraz tylko czekać aż wszystko zarośnie. Ja osobiście wolę drobniejsze podłoża i zastanawiam się czy na te roślinki nie masz trochę za mało tego bazaltu. Żabienice i zwartki mają silnie rozkrzewiający się system korzeniowy i po pewnym czasie może się zdarzyć tak że będą te korzenie wyłazić z podłoża. I jeszcze moja rada - przesadź tą czerwoną roślinkę ( to chyba alternanthera) na środek akwa żeby miała jak najwięcej światła gdyż jest to roślina o sporych wymaganiach świetlnych, a ze zdjęcia wynika że ten bok jest trochę niedoświetlony.

sylwunia82

sylwunia82 napisał(a):Ogólnie miły efekt dla oka. Super że usunąłeś tą tapetę z tyłu wygląda naturalniej. Teraz tylko czekać aż wszystko zarośnie. Ja osobiście wolę drobniejsze podłoża i zastanawiam się czy na te roślinki nie masz trochę za mało tego bazaltu. Żabienice i zwartki mają silnie rozkrzewiający się system korzeniowy i po pewnym czasie może się zdarzyć tak że będą te korzenie wyłazić z podłoża. I jeszcze moja rada - przesadź tą czerwoną roślinkę ( to chyba alternanthera) na środek akwa żeby miała jak najwięcej światła gdyż jest to roślina o sporych wymaganiach świetlnych, a ze zdjęcia wynika że ten bok jest trochę niedoświetlony.

Dziękuję za uwagi.
Boki są doświetlone - na zdjęciu rzeczywiście widać jakby było tam ciemno :)
Z korzeniami miałem już drobny problem przy poprzednim podłożu (tak jak wspomniałeś powyżej - wychodziły na zewnątrz). Kilka razy skierowałem je pod żwir i po problemie. Przy restarcie wyciągałem wszystko do zera i jak zobaczyłem ile jest korzeni na dnie to byłem przerażony ;-)

maronis

Jeszcze jedno może warto byłoby pod tą czerwoną roślinkę dołożyć kilka kulek gliniano-torfowych bo rozumiem ze pod żwirkiem nie masz żadnego podłoża aktywnego???

A tak na marginesie to jestem Sylwia. :lol:
maronis napisał(a):(tak jak wspomniałeś powyżej - wychodziły na zewnątrz)

sylwunia82

sylwunia82 napisał(a):Jeszcze jedno może warto byłoby pod tą czerwoną roślinkę dołożyć kilka kulek gliniano-torfowych bo rozumiem ze pod żwirkiem nie masz żadnego podłoża aktywnego???

A tak na marginesie to jestem Sylwia. :lol:
maronis napisał(a):(tak jak wspomniałeś powyżej - wychodziły na zewnątrz)

Miło mi. Marek z tej strony.
Kulki są pod każda roślinką - powiem szczerze, że kulek nie żałowałem. Po tygodniu od restartu widać gołym okiem, że roślinki się przyjęły i puszczają nowe listki - mówię całkiem poważnie.
Takie było założenie, że bazalt-kulki-bazalt.

maronis

Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu

Ten wątek zawiera 29 odpowiedzi...

i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

DSCN6089.jpg

112l - BN/T - Łukasz G. świerzak

świerzak w Akwaria · Odpowiedzi: 49 · Wyświetlenia: 42254
Wymiary - 80/35/40 Objętość - 112l Oświetlenie - T5 1X39w Arcadia Plant pro 10h 1x24w Arcadia Tropical pro 6h 1X39w Super Sun 11h Nawożenie - Cala gama Easy Life CO2 - Butla cisnieniowa 567g 11h + ...
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2490
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
IMG20260103102018.jpg

Ciemnozielone glony na małym heńku - co to?

bpjl w Glony · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5386
Cześć, Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu. Parę danych z...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1733
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1683
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1503
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2349
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

450l filtracja

bantu w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2488
Witam, Po 10.latach przyszedł czas na upgrade mojego 240l zbiornika. Padlo na 450 l. Obecnie posiadam ehaim 2275 i ten filtr bedzie przenośony do nowego zbiornika. Szukam 2 filtra i zastanawiam sie n...

Oświetlenie do optiset200 aquaela

Tassman w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4266
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3318
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Statystyki

Ten temat przegląda 318 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 318 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.