112l - cos a'la low-tech Diany - Wyder - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

112l - cos a'la low-tech Diany - Wyder

Liczba wyświetleń: 6207·Odpowiedzi: 17
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Chciałbym zaprezentować moje pierwsze akwarium. Będę dążył aby to było akwarium typu low-tech działające jak w opisie Diany Walstad. Bardzo proszę doświadczonych mistrzów o uwagi, sugestie i opinie. Będą mi one bardzo pomocne i będę bardzo wdzięczny gdyż dopiero zaczynam poważną przygodę z akwarystyką i pewnie sporo jeszcze problemów przede mną.

No więc po kolei:

Start:
03.10.2013 - Ziemia, żwir, korzeń i wlanie wody z kranu, odpalenie filtra. Niestety po 3 dniach ogromny zakwit pierwotniaków (widoczność 5cm), prawdopodobnie przez wypłukanie części ziemi podczas wlewania wody...

09.10.2013 - Wsadzenie roślinek, po zakwicie zostało jeszcze zmętnienie ale powoli ustępuje, dodałem bakterie nitryfikacyjne SERA.

11.10.2013 - Wpuszczenie pierwszych rybek, jest jeszcze lekkie zmetnienie ale woda klaruje sie po 3-4 dniach.
18.10.2013 - Dokupienie następnych rybek

Wymiary [cm]:
80 długość, 35 szerokość, 40 wysokość, 112 litrów

Oświetlenie:
Standardowe świetlówki 2x18W + dodalem energooszczędną żarówkę 11W wewnątrz pokrywy przy bocznej ściance.

Nawożenie: brak

CO2: brak, ale zastanawiam się nad bimbrownią.

Podłoże:
Ok 2-6cm ziemi ogrodowej z Carrefura, na to około 3-6cm żwiru granulacja 1-3mm + na wierzch miejscami trochę grubszego 7-12mm.

Parametry wody: ( mierzone testami JBL 6in1 )
  • CL2 - 0
  • pH - ok. 7.6
  • KH - ok. 10
  • GH - ok. 14+
  • NO2 - 0
  • NO3 - ok. 10

Temperatura:
24-25 stopni C

Filtracja:
Kubełek HW-302, ustawiony na 20 do 40% mocy (zmieniam), chodzi non stop.
Wkłady - 3x wata z zestawu, 500gr zeolitu, 500gr ceramiki.
(Wiem ze filtr pewnie za mocny jak na low-tech, ale ze zaczynam dopiero przygodę z akwarium i nie miałem skąd wziąć odpowiedniej ilość roślin które mogły by mi zapewnić filtracje. Jak się roślinki rozbujają planuje ograniczyć filtracje do minimum. Puki co mam male problemy z glonami o czym potem).

Rośliny:

No i tutaj porwałem się z motyką na słońce, bo nie znam się jeszcze na roślinach a kupiłem zestaw 36 gatunków, no i jak przyszło i zacząłem sadzić to pierwsze 10 jeszcze wyczytałem i wsadziłem zgodnie z wymaganiami ale zajęło mi to tyle czasu że zaczęło go brakować i resztę wsadziłem w myśl zasady małe z przodu duże z tyłu. Dodatkowo nie wziąłem pod uwagę faktu ze świetlówki nie sięgają do końca akwarium przez co na końcach był cień (z jednej strony rozwiązałem ten problem wciskając żarówkę energooszczędną 11W. W każdym razie większość roślinek się przyjęła, ale niektóre, głównie te trawnikowe mocno marnieją i nie wiem czy mi się uda stworzyć wymarzony trawnik... Tutaj będę potrzebował Waszej pomocy.

A oto roślinki które zakupiłem i ilość:
link do aukcji: http://allegro.pl/zestaw-roslin-na-3-pl ... 66035.html

1. HYGROPHILA CORYMBOSA 'STRICTA' - 1 sztuka - co najmniej 10 cm
2. POGOSTEMON HELFERI - 1 sztuka - około 5 cm
3. LIMNOPHILA AQUATICA - 1 sztuka - co najmniej 20 cm
4. LIMNOPHILA AROMATICA - 1 sztuka - co najmniej 10 cm
5. HYDROCOTYLE LEUCOCEPHALA - 2 sztuki - około 5 cm
6. LILALEOPSIS BRASILIENSIS - 10 sztuk - około 3 cm
7. ECHINODORUS MAGDALENENSIS - 1 sztuka - co najmniej 10 cm
8. GLOSSOSTIGMA ELATINOIDES - 10 sztuk (sadzonek)
9. HEMIANTHUS CALLITRICHOIDES 'CUBA' - 10 sztuk (sadzonek)
10. LIMNOPHILA SESSILIFLORA - 5 sztuk - co najmniej 20 cm
11. BACOPA CAROLINIANA - 2 sztuki - co najmniej 15 cm
12. BACOPA AUSTRALIS - 2 sztuki - co najmniej 10 cm
13. ECHINODORUS TENELLUS - 5 sztuk - około 5 cm
14. HYGROPHILA POLYSPERMA - 3 sztuki - co najmniej 10 cm
15. SAGITARIA SUBULATA var. SUBULATA - 5 sztuk - około 3 cm
16. LUDWIGIA ARCUATA - 4 sztuki - co najmniej 5 cm
17. DIDIPLIS DIANDRA - 1 sztuka - co najmniej 20 cm
18. ELEOCHARIS PARVULA - 10 sztuk - około 5 cm
19. CARDAMINE LYRATA - 3 sztuki - około 5 cm
20. ROTALA ROTUNDIFOLIA 'RED' - 3 sztuki - co najmniej 15 cm
21. ROTALA ROTUNDIFOLIA 'GREEN' - 3 sztuki - co najmniej 15 cm
22. AMMANIA GRACILIS - 1 sztuki - co najmniej 20 cm
23. HYDROCOTYLE TRIPARTITA "JAPAN" - 3 sztuki - około 3 cm
24. HETERANTHERA ZOSTERIFOLIA - 3 sztuki - co najmniej 10 cm
25. POGOSTEMON STELLATA 'EUSTERALIS' - 2 sztuki - co najmniej 10 cm
26. STAUROGYNE REPENS ' - 2 sztuki - około 3 cm
27. ALTERNANTHERA REINECKII - 1 sztuka - co najmniej 10 cm
28. ALTERNANTHERA ROSAEFOLIA - 1 sztuka - co najmniej 10 cm
29. ROTALA VIETNAM - 2 sztuki - co najmniej 20 cm
30. ROTALA WALLICHII - 2 sztuki - co najmniej 20 cm
31. ELEOCHARIS ACICUALRIS - 10 sztuk - co najmniej 10 cm
32. MICRANTHEMUM UMBROSUM - 10 sztuk - co najmniej 10 cm
33. HEMIANTHUS MICRANTHEMOIDES - 10 sztuk - co najmniej 10 cm
34. ROTALA MACRANDRA - 1 sztuka (co najmniej 20 cm)
35. RICCIA FLUITANS 'WGŁĘBKA' - 1 porcja wielkości monety 5 zł
36. PORCJA MCHU (nie wiem jaki bo losowo wybrany)

Rybki:
- Gurami Mozaikowy 4x
- Tęczanka Neonowa 14x
- Neon czarny 8x
- Gupik 6x
- Samiec bojownika
- Piskorek (cierniooczek) 3x

To wszystko.
Proszę o opinie i komentarze odnośnie roślin, obsady, itp itd, oraz będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu aktualnych problemów:

1. Aktualnie borykam się z problemem glonów - obrastają mi roślinki - taka niby delikatna biała wata na listkach grubości do 2mm, mam wrażenie że rośliny wyraźnie przez to marnieją. Chciałbym jakoś temu zapobiec, roślin chyba jeszcze nie ma na tyle żeby odebrać glonom całe żarcie, albo czegoś brakuje. Zaciemnienie na 48h nic nie dało. Czytałem o metodach zwalczania wodą utlenioną albo zieloną herbatą. Co o tym sądzicie ?

2. Rozmieszczenie roślin - po 2 tygodniach rośnięcia roślin już wiem mniej więcej które jak sobie radzą. Planuje więc małe zmiany w aranżacji. Na dniach kupuje też aquel shrimp set 20 albo 30 na biórko, i tam zamierzam przenieść niektóre niskie roślinki które słabo sobie radzą. Wydaje mi się że jeśli w niższym akwa będą miały bliżej do światła to będzie lepiej. Będę wdzięczny za sugestie/opinie które rośliny warto przenieść do shrimp set a które przesadzić bardziej do światła bądź odwrotnie.

3. Dostałem też porcje mchu i marzyłem aby obrósł wrzucony korzeń, ale mech wyraźnie marnieje. Jakieś rady odnośnie hodowli mchów ?

Ufff, ale się rozpisałem, jeśli ktoś dotarł aż tu to bardzo dziękuję za cierpliwość!!
Również będę niezmiernie wdzięczny za wszelakie rady! W ramach zadość uczynienia mogę pomóc z matmy albo informatyki.

Jutro zrobię i dodam lepsze zdjęcia akwarium i glonów.
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano 21 lis 2013, 19:52 przez wyder, łącznie edytowano 1 raz

wyder
Ranga: Początkujący

Dlaczego najpierw zalałeś akwarium z podłożem i dekoracjami a po tygodniu dopiero posadziłeś rośliny?

Powinieneś robić duże nawet codzienne podmiany wody począwszy od momentu zalania, nawet w tym samym dniu. Dlatego, że ziemia dostępna w handlu jest dodatkowo nawożona NPK, który przedostaje się do wody i trzeba go usuwać.

DavyJones

MarioMarina Siedlce
Ta warstwa ziemi w stosunku do przykrywającego ją żwirku wydaje mi się zbyt gruba.
Pamiętaj aby przy usuwaniu, przesadzaniu roślinek nie wyrywać ich z korzeniami z podłoża. Rób to metodą wycinania.
Planowana przez Ciebie obsada dla mnie na duży minus. Całkowite pomieszanie biotopów i nadmiar gatunków. Ja bym się skupił np na gurami, cierniooczkach no i niech będzie ten bojek :wink:

MarioMarina
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Siedlce

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
DavyJones napisał(a):Dlaczego najpierw zalałeś akwarium z podłożem i dekoracjami a po tygodniu dopiero posadziłeś rośliny?

No niestety błąd początkującego. Dopiero jak było po fakcie wyczytałem gdzieś jak to się robi...

MarioMarina napisał(a):Planowana przez Ciebie obsada dla mnie na duży minus. Całkowite pomieszanie biotopów i nadmiar gatunków. Ja bym się skupił np na gurami, cierniooczkach no i niech będzie ten bojek

Akwarium nie miało być biotopowe. Ogólnie plan był taki żeby były jakieś 2 większe rybki ( gurami, ale kupiłem 4, aby potem ewentualnie zostawić parkę), jakieś ryby stadne, myślałem o neonach ale potem poczytałem o tęczance no i jeszcze ten neon czarny mi się spodobał. Wszystkie rybki są narazie młode, jak podrosną i zobacze jak to będzie funkcjonować to będę robił jakąś redukcje w obsadzie. A te pieprzone cierniooczki kupiłem żeby coś po dnie łaziło (nie chce na razie glonojada bo boje się że drobne roślinki wykopie), no i jak je wpuściłem to tyle je widziałem bo siedzą zagrzebane pod korzeniem, może raz na 3 dni jakiś się pokaże...

Dziękuje za komentarze.

A może się ktoś wypowiedzieć odnośnie tego jak odglonić te roślinki. Czy warto wypróbować tę wodę utlenioną
bądź zieloną herbatę ?

wyder

Ja dosadziłbym jeszcze kilka roślin szybko rosnących. Rotala, moczarka, wywłócznik. Tak powinno być od samego początku. Sprawdź też NO3 i PO4, podejrzewam tu sporą nierównowagę, która może być przyczyną glonów.

Woda utleniona może podziałać. Sprawdzałem to ostatnio i faktycznie glony obumierają, jednak przy dużej ich ilości trzeba by użyć sporo H2O2.

DavyJones

hanyss Dublin
Trzydzieści sześć gatunków zielska w 112l :shock: ulalala hardkorowo :D
Pozdrawiam Marcin.

hanyss
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Dublin

lopez3101 Ostrowiec Św TOS
hanyss napisał(a):Trzydzieści sześć gatunków zielska w 112l :shock: ulalala hardkorowo :D

to dopiero bedzie zupa jak wszystko podrośnie :wink:

lopez3101
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Ostrowiec Św TOS

Jeżeli to wszystko się ładnie rozrośnie to będzie bardzo ciekawy zbiorniczek. Mógł byś poszukać gdzieś jak mniej więcej wyglądają te glony bo na zdjęciach mało co widać i podesłać nazwy. Sam miałem spore problemy z glonami i pomógł mi środek Algexit z eazylife. Pozdrawiam.

Damianz

Witam wszystkich.
Dziekuje za odpowiedzi.

Aktualnie borykam sie z ospa, bo przed wczoraj zauwazylem na rybkach objawy tej choroby.
Postanowilem zabrac sie za sprawy i ogarnac wszystko.

Rybki wylapalem i przenioslem tymczasowo do akwa 20l gdzie sie mocza w roztworze soli 2lyzeczki/16l, i temperaturze ok 30 stopni. Ogolnie objawy znikly, ale czytalem ze aby ubic pasozyta do konca trzeba poczekac troche az wygina zarodniki. Jak myslicie ile wystarczy ?

Korzystajac ze glowne akwa jest puste postanowilem zaatakowac glony. Sposcilem polowe wody, wyczyscilem mechanicznie co sie dalo i rozproszylem po roslinach okolo 300-400 ml wody utlenionej.

Dzis prawdopodobnie przyjdzie shrimp set 20. Postanowilem ze czesc malych roslinek przeniose tam, gdyz jednak 112l jeszcze z duzym korzeniem to troche za malo miejsca aby kazdej roslince zapewnic dostateczne oswietlenie. Natomiast rosliny ktore dobrze rosna i dotarly juz do powierzchni przytne i rozsadze. Tak ze akwarium czeka
mala rearanzacja.

Jak tylko skoncze to wysle zdjecia jak sprawy aktualnie wygladaja.
Pozdrawiam!

wyder

lopez3101 Ostrowiec Św TOS
jak masz chorobe w zbiorniku dobrze jest wegiel aktywny do filtra wsadzić na okres nie dłuższy jak 14 dni

lopez3101
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Ostrowiec Św TOS

MarioMarina Siedlce
lopez3101 napisał(a):jak masz chorobe w zbiorniku dobrze jest wegiel aktywny do filtra wsadzić na okres nie dłuższy jak 14 dni

:?: :?: :?:
węgla używa się nie na chorobę tylko w celu usunięcia pozostałości zastosowanych leków. Ale tu leczenie odbywa się o ile dobrze zrozumiałem w innym zbiorniku.

MarioMarina
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Siedlce

Według mnie problem z glonami będzie cię dręczył ponieważ dałeś za grubo ziemi a za mało żwirku. Dlatego z ziemi dostaje się dużo mikroelementów i robi się problem z glonami. Tak smo działo się u mojego kumpla. Ja w prawdzie nie mam low techa ale mam akwa na ziemi, tylko ja mam 1cm ziemi a na to ok 7cm żwirku odzdzielone od siebie siatką.
Pozdrawiam Bartek

barttru

Witam! Troche sie nie odzywalem, ale postanowilem w koncu wrzucic efekty mojego pierwszego akwa.

Ogolnie co do grubosci zwiru mieliscie racje - miejscami bylo go za malo i czesc ziemi sie wymieszala,
potem jeszcze mialem chorobe, kwarantanne, ogolnie 6 z 8 neonow czarnych padlo. No ale wyglada na to ze sie
wszystko ustabilizowalo i powoli zaczyna byc ok.

Ogolnie czesc roslin musialem juz przyciac albo przesadzic bo ostro poszly do gory, a jak sadzilem nie wiedzialem co jak bedzie roslo. Ta roslinke podobna do koperku z tylu po prawej juz 3 razy przycinalem i sadzilem, i musze przyznac ze ladnie sie rozrasta. Nadwodke szerokolistna musialem mocno przyciac bo zaczela wylazic z wody i przesadzilem ja od razu na lewa strone, bo z prawej zabierala swiatlo roslinom przy dnie.

Trawnik dosc powoli sie formuje, te posadzone trawki i glossostigma nie rozrastaja sie tak jakbym sobie tego zyczyl, no ale moze w koncu jak sie wszystko ustabilizuje bedzie dobrze.

Tak samo mech ktory mam przyczepiony do kozenia rosnie etapowo. Na poczatku myslalem ze zmarnieje, potem zaczal odpuszczac, nastepnie sie zatrzymal i znowu zaczal rosnac. Wydaje mi sie ze to od wachan parametrow wody, robilem ostatnio sporo podmian 20% bo mi azotany skoczyly.

Bede wdzieczny jak mi ktos napisze jakie sa idealne parametry wody do szybkiego zwrostu roslin, zwlaszcza tych trawnikowych i mchu.

Zalanczam aktualne foty zbiornika. Za uwagi dziekuje i pozdrawiam!

wyder

Całkiem dobrze to wygląda i podoba mi się. Lubię taką nieuporządkowaną dzicz.

Trawnik może rosnąć słabo z tego powodu, że oświetlenie jest niewystarczające. Dołożenie kolejnej świetlówki mogłoby poprawić jego rozrost.

DavyJones

DavyJones napisał(a):Całkiem dobrze to wygląda i podoba mi się. Lubię taką nieuporządkowaną dzicz.

Trawnik może rosnąć słabo z tego powodu, że oświetlenie jest niewystarczające. Dołożenie kolejnej świetlówki mogłoby poprawić jego rozrost.

Hej, dzieki, wreszcie jakas pochlebna opinia...
Ogolnie roslinki dostaly niezlego powera i zaczely naprawde szybko rosnac, przynajmniej niektore, przycinac trzeba najrzadziej co 2 tygodnie. Planuje zrobic restart za jakies 2 miesiace, gdyz mam nieco inna koncepcje, wiem tez juz jak ktore rosliny rosna, i nie popelnie tez niektorych bledow jakie popelnilem na poczatku. Ale
puki co wrzuce w nastepnym poscie jak sie akwarium prezentuje na chwile obecna.

Ogolnie zauwazylem wreszcie ten moment o ktorym pisza akwarysci, ze rosliny zaczynaja wygrywac walke o substancje odzywcze z glonami. Wogole nie musze czyscic szyby, a szyba od strony okna gdzie docieralo swiatlo zarazstala dosc obficie. Oglonione roznymi nitkami roslinki ktore dostalem od sasiada juz tych glonow nie maja - rozpuscily sie. Tak ze efekt mniej wiecej taki jaki zamierzalem i musze powiedziec ze jestem dosc zadowolony.

Z ciekawostek - Gurami mozaikowe ktore kupilem jako dosc mlode juz sie zdazyly wytrzec miedzy roslinami w kacie akwarium. Zastanawialem sie co tak jeden samiec sciga wszystkie ryby, a tu sie okazalo ze pilnuje gniazda. No ale narybe pewnie nie przetrwa w tych warunkach, a nie zamierzam go izolowac.

wyder

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A oto fotki:

wyder

Ładnie zarosło. Może jakieś zdjęcie z boku?

DavyJones

wmmisiek666 Londek.UK
Witam akwarium bardzo świeże wiec to norma ze mogą pojawiać sie glony, twoja filtracja mocna jak na lowtech kontroluj ilośc azotu bo może go brakować przez filtracja. I pamiętaj czym wiecej światła tym szybszy pobór substancji a ich brak to problem z roślinami i glony. Po za tym Akwa ładne potrzebuje tylko czasu pozdro

wmmisiek666
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Londek.UK

Powrót do Akwaria

Powiązane tematy

PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1294
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
DSCN6089.jpg

112l - BN/T - Łukasz G. świerzak

świerzak w Akwaria · Odpowiedzi: 49 · Wyświetlenia: 42558
Wymiary - 80/35/40 Objętość - 112l Oświetlenie - T5 1X39w Arcadia Plant pro 10h 1x24w Arcadia Tropical pro 6h 1X39w Super Sun 11h Nawożenie - Cala gama Easy Life CO2 - Butla cisnieniowa 567g 11h + ...
IMG_4200.jpeg

Low tech

karol76 w Akwaria · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5564
Witam, To moj pierwszy watek na tym forum. Widzac niesamowite zbiorniki innych uzytkownikow postanowilem zaprezentowac moje akwarium. Jak w temacie. Low tech 200 l; 120x45x36cm Przepraszam, za lekk...
IMG_0547.JPG

112l - Na biłgorajskiej wodzie - szopcio2008

szopcio2008 w Akwaria · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 83606
Zbiornik 112l wymiary 80x35x40 założony tydzień temu Oświetlenie 2xretro fit sunny 16w+plant 10w Nawożenie na razie brak CO2 butla 2kg dozowane przez spiek Podłoże żwirek kwarcowy 2-3mm czarny (podło...
Oświetlenie LED intenso 21.6W.jpg

112l - Pierwsza - FullObcyk

FullObcyk w Akwaria · Odpowiedzi: 191 · Wyświetlenia: 114404
Witam Wszystkich! Po długim kompletowaniu sprzętu powoli zaczynam przymiarki do startu mojej 112. Na razie ćwiczę na sucho. Takie coś popełniłem. Ma to jakiś potencjał? Szkło: Full OW 80x40x35 Oświetl...
20210518_200419.jpg

112l - Ogródek domowy - makaveli12382

makaveli12382 w Akwaria · Odpowiedzi: 373 · Wyświetlenia: 162708
Witam. Jest to mój drugi zbiornik, ponieważ wcześniejszy projekt niestety z racji przeprowadzki musiał zostać zlikwidowany. Ciągle mam się za początkującego, gdyż nadal się uczę więc takiż o tytuł po...
obecnie.JPG

576l – low-tech – Wojciech M.

Aquafan1980 w Akwaria · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6251
Witajcie :) Przedstawiam swoje akwarium low -tech. 160x60x60 – 576l akwarium opti white Akwarium zalane 13-02-2024. Oświetlenie – 3 x 42 W świetlówka led (2 x 6500k +1 x z widmem światła niebieskiego...
akwa-start1.jpg

112l - BN/T - Marcinox

marcinox w Akwaria · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3181
112l optiwhite - 80x35x40 światło: Chihiros A801 (na mocy 4/7, start od 5 godz, co tydzień zwiększam o 1 godz) filtr: Fluval 207 (gąbki, ceramika, dodałem trochę węgla aktywnego i waty) Co2: brak Nawo...
003.jpg

112l - BN/T - DMM v2.0

DMM w Akwaria · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5934
wymiary: 80x35x40 (112l) OptiWhite 6mm szafka: Aquael Glossy 80 czarna oświetlenie: Skylight AQI-80H Intense filtracja: Oase Biomaster Thermo 250 + Eheim Skim 350 nawożenie: co2 butla 5l + dyfuzor prz...
IMG_20230322_211220989.jpg

112l - BN/T - kaczmar202

Kaczmar202 w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7493
Witam, Chciałbym przedstawić swój zbiornik po zmianie aranżacji. Zbiornik standardowe 112l Oświetlenie chihiros WRGB slim oraz RGB a plus (100/50/90) Nawożenie: sole,mikro tropica, żelazo qualdrop ...

Statystyki

Ten temat przegląda 530 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570937
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 530 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.