Chciałbym zaprezentować moje pierwsze akwarium. Będę dążył aby to było akwarium typu low-tech działające jak w opisie Diany Walstad. Bardzo proszę doświadczonych mistrzów o uwagi, sugestie i opinie. Będą mi one bardzo pomocne i będę bardzo wdzięczny gdyż dopiero zaczynam poważną przygodę z akwarystyką i pewnie sporo jeszcze problemów przede mną.
No więc po kolei:
Start:03.10.2013 - Ziemia, żwir, korzeń i wlanie wody z kranu, odpalenie filtra. Niestety po 3 dniach ogromny zakwit pierwotniaków (widoczność 5cm), prawdopodobnie przez wypłukanie części ziemi podczas wlewania wody...
09.10.2013 - Wsadzenie roślinek, po zakwicie zostało jeszcze zmętnienie ale powoli ustępuje, dodałem bakterie nitryfikacyjne SERA.
11.10.2013 - Wpuszczenie pierwszych rybek, jest jeszcze lekkie zmetnienie ale woda klaruje sie po 3-4 dniach.
18.10.2013 - Dokupienie następnych rybek
Wymiary [cm]: 80 długość, 35 szerokość, 40 wysokość, 112 litrów
Oświetlenie: Standardowe świetlówki 2x18W + dodalem energooszczędną żarówkę 11W wewnątrz pokrywy przy bocznej ściance.
Nawożenie: brak
CO2: brak, ale zastanawiam się nad bimbrownią.
Podłoże:Ok 2-6cm ziemi ogrodowej z Carrefura, na to około 3-6cm żwiru granulacja 1-3mm + na wierzch miejscami trochę grubszego 7-12mm.
Parametry wody: ( mierzone testami JBL 6in1 )
- CL2 - 0
- pH - ok. 7.6
- KH - ok. 10
- GH - ok. 14+
- NO2 - 0
- NO3 - ok. 10
Temperatura:24-25 stopni C
Filtracja:Kubełek HW-302, ustawiony na 20 do 40% mocy (zmieniam), chodzi non stop.
Wkłady - 3x wata z zestawu, 500gr zeolitu, 500gr ceramiki.
(Wiem ze filtr pewnie za mocny jak na low-tech, ale ze zaczynam dopiero przygodę z akwarium i nie miałem skąd wziąć odpowiedniej ilość roślin które mogły by mi zapewnić filtracje. Jak się roślinki rozbujają planuje ograniczyć filtracje do minimum. Puki co mam male problemy z glonami o czym potem).
Rośliny:No i tutaj porwałem się z motyką na słońce, bo nie znam się jeszcze na roślinach a kupiłem zestaw 36 gatunków, no i jak przyszło i zacząłem sadzić to pierwsze 10 jeszcze wyczytałem i wsadziłem zgodnie z wymaganiami ale zajęło mi to tyle czasu że zaczęło go brakować i resztę wsadziłem w myśl zasady małe z przodu duże z tyłu. Dodatkowo nie wziąłem pod uwagę faktu ze świetlówki nie sięgają do końca akwarium przez co na końcach był cień (z jednej strony rozwiązałem ten problem wciskając żarówkę energooszczędną 11W. W każdym razie większość roślinek się przyjęła, ale niektóre, głównie te trawnikowe mocno marnieją i nie wiem czy mi się uda stworzyć wymarzony trawnik... Tutaj będę potrzebował Waszej pomocy.
A oto roślinki które zakupiłem i ilość:
link do aukcji:
http://allegro.pl/zestaw-roslin-na-3-pl ... 66035.html1. HYGROPHILA CORYMBOSA 'STRICTA' - 1 sztuka - co najmniej 10 cm
2. POGOSTEMON HELFERI - 1 sztuka - około 5 cm
3. LIMNOPHILA AQUATICA - 1 sztuka - co najmniej 20 cm
4. LIMNOPHILA AROMATICA - 1 sztuka - co najmniej 10 cm
5. HYDROCOTYLE LEUCOCEPHALA - 2 sztuki - około 5 cm
6. LILALEOPSIS BRASILIENSIS - 10 sztuk - około 3 cm
7. ECHINODORUS MAGDALENENSIS - 1 sztuka - co najmniej 10 cm
8. GLOSSOSTIGMA ELATINOIDES - 10 sztuk (sadzonek)
9. HEMIANTHUS CALLITRICHOIDES 'CUBA' - 10 sztuk (sadzonek)
10. LIMNOPHILA SESSILIFLORA - 5 sztuk - co najmniej 20 cm
11.
BACOPA CAROLINIANA - 2 sztuki - co najmniej 15 cm
12. BACOPA AUSTRALIS - 2 sztuki - co najmniej 10 cm
13. ECHINODORUS TENELLUS - 5 sztuk - około 5 cm
14. HYGROPHILA POLYSPERMA - 3 sztuki - co najmniej 10 cm
15. SAGITARIA SUBULATA var. SUBULATA - 5 sztuk - około 3 cm
16. LUDWIGIA ARCUATA - 4 sztuki - co najmniej 5 cm
17. DIDIPLIS DIANDRA - 1 sztuka - co najmniej 20 cm
18. ELEOCHARIS PARVULA - 10 sztuk - około 5 cm
19.
CARDAMINE LYRATA - 3 sztuki - około 5 cm
20. ROTALA ROTUNDIFOLIA 'RED' - 3 sztuki - co najmniej 15 cm
21. ROTALA ROTUNDIFOLIA 'GREEN' - 3 sztuki - co najmniej 15 cm
22.
AMMANIA GRACILIS - 1 sztuki - co najmniej 20 cm
23. HYDROCOTYLE TRIPARTITA "JAPAN" - 3 sztuki - około 3 cm
24. HETERANTHERA ZOSTERIFOLIA - 3 sztuki - co najmniej 10 cm
25. POGOSTEMON STELLATA 'EUSTERALIS' - 2 sztuki - co najmniej 10 cm
26. STAUROGYNE REPENS ' - 2 sztuki - około 3 cm
27.
ALTERNANTHERA REINECKII - 1 sztuka - co najmniej 10 cm
28. ALTERNANTHERA ROSAEFOLIA - 1 sztuka - co najmniej 10 cm
29. ROTALA VIETNAM - 2 sztuki - co najmniej 20 cm
30. ROTALA WALLICHII - 2 sztuki - co najmniej 20 cm
31. ELEOCHARIS ACICUALRIS - 10 sztuk - co najmniej 10 cm
32. MICRANTHEMUM UMBROSUM - 10 sztuk - co najmniej 10 cm
33. HEMIANTHUS MICRANTHEMOIDES - 10 sztuk - co najmniej 10 cm
34. ROTALA MACRANDRA - 1 sztuka (co najmniej 20 cm)
35. RICCIA FLUITANS 'WGŁĘBKA' - 1 porcja wielkości monety 5 zł
36. PORCJA MCHU (nie wiem jaki bo losowo wybrany)
Rybki: - Gurami Mozaikowy 4x
- Tęczanka Neonowa 14x
- Neon czarny 8x
- Gupik 6x
- Samiec bojownika
- Piskorek (cierniooczek) 3x
To wszystko.
Proszę o opinie i komentarze odnośnie roślin, obsady, itp itd, oraz będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu aktualnych problemów:
1. Aktualnie borykam się z problemem glonów - obrastają mi roślinki - taka niby delikatna biała wata na listkach grubości do 2mm, mam wrażenie że rośliny wyraźnie przez to marnieją. Chciałbym jakoś temu zapobiec, roślin chyba jeszcze nie ma na tyle żeby odebrać glonom całe żarcie, albo czegoś brakuje. Zaciemnienie na 48h nic nie dało. Czytałem o metodach zwalczania wodą utlenioną albo zieloną herbatą. Co o tym sądzicie ?
2. Rozmieszczenie roślin - po 2 tygodniach rośnięcia roślin już wiem mniej więcej które jak sobie radzą. Planuje więc małe zmiany w aranżacji. Na dniach kupuje też aquel shrimp set 20 albo 30 na biórko, i tam zamierzam przenieść niektóre niskie roślinki które słabo sobie radzą. Wydaje mi się że jeśli w niższym akwa będą miały bliżej do światła to będzie lepiej. Będę wdzięczny za sugestie/opinie które rośliny warto przenieść do shrimp set a które przesadzić bardziej do światła bądź odwrotnie.
3. Dostałem też porcje mchu i marzyłem aby obrósł wrzucony korzeń, ale mech wyraźnie marnieje. Jakieś rady odnośnie hodowli mchów ?
Ufff, ale się rozpisałem, jeśli ktoś dotarł aż tu to bardzo dziękuję za cierpliwość!!
Również będę niezmiernie wdzięczny za wszelakie rady! W ramach zadość uczynienia mogę pomóc z matmy albo informatyki.
Jutro zrobię i dodam lepsze zdjęcia akwarium i glonów.
Pozdrawiam!